/ LIVETS NJUTNINGAR /

FAKTA OM SHERRY

 Bild: Öhmans Mat & Vin
 
I det här inlägget kommer jag att skriva en del fakta om Sherry. Det är vinet som alla snackar om men som ingen dricker. Jag minns att äldre damer i engelska filmer dricker ett glas sherry då de kommer på visit till varandra och jag minns också att vi i vår familj bjöd på ett glas av den här drycken någon gång om året. Det var nog till den årliga gåsmiddagen i november. Våra gäster drack sherryn till svampsoppan eller till desserten som var äppelkaka med hemgjord vaniljsås. Tyvärr har den här drycken fallit i glömska, men nu börjar sherryn komma tillbaka. Trevligt! Den här nyhetsmorgonen i tv4 hade de en liten Sherryskola, så jag tror att drycken kommer att bli populär på nytt. 
 
"Starkvinet sherry är uppkallat efter staden Jerez de la Frontera i sydvästra Spanien. Här tillverkas flera olika typer som skiljer sig åt i doft och smak.
Sherry kommer från provinsen Cadiz i Andalusien, i sydvästra Spanien. Dessa tre städer bildar en triangel där sherry får tillverkas inom:
 • Jerez de la Frontera
 • Sanlúcar de Barrameda
 • El Puerto de Santa María" (källa: Systembolaget)
 
"Även om klimatförhållanden och jordmån är väldigt speciell i Jerez i södra Spanien så baseras sherry på ett vitt vin som i sin karaktär är enkelt, neutralt, torrt, med låg syra och av den bleka druvan palomino. Ett trist vin med andra ord. Den stora förvandlingen sker när vinet utvecklas vid lagringen."(källa: Öhmans Mat & Vin)

"Tunnorna som vinet lagras i ligger i rader ovanpå varandra, så kallade criadera. Den tunna som är längst ner är den äldsta, soleratunnan, och det är härifrån vinet tappas på flaska. Då vin tas ur solera-tunnan fylls samma mängd (max 33 % per år) på ur tunnan ovanför och så vidare".(Källa Vikipedia)

 

Fyra sherrystilarna:

 • "Fino – torr, lätt gul sherry med jästig doft och smak med inslag av hasselnötter, marsipan, gröna oliver, reduktiv bouquet (som inte kommit i kontakt med syre under lagringen, eftersom den legat under en hinna av jästsvamp som kallas för "flor"). Mellan 14 och 16 procent alkohol. Idag har man fått fram nya stilar av fino som passar till den moderna crossover maten som har växt fram. Dessa viner är mer eleganta och nyanserade och har blivit mer stilrena i sin karaktär. Fino dricks ofta till Tapas men också till vårt moderna kök.
 • Manzanilla – Egentligen en fino, men då den görs i Sanlúcar kallas den manzanilla och blir aningen lättare i smaken och med aromer av kamomill och gröna äpplen. Detta beror på att flortäcket här domineras av andra jästsvampar beroende på den jämnare temperaturen vid havet. Mellan 15 och 16 procent alkohol. Det förekommer även understilar till manzanilla (till exempel manzanilla pasada).
 • Amontillado – bärnstensfärgad på grund av begränsad kontakt med syre. Är en fino som fortsätter sin utveckling under oxidation då jästtäcket dör då alkoholhalten stiger genom vattenavdunstning och att näringsämnena i vinet förbrukats. Torr, medelfyllig och med toner av nötter. Alkoholhalt mellan 16 och 22 procent.
 • Oloroso – torr, fyllig och oftast mörkare än amontillado. Intensiv doft av torkad frukt. (Oloroso betyder väldoftande.) Oloroso stärks från början med brandy och floruppkommer inte. Styrka 18 till 22 procent. Som ovan konstaterats förekommer mängder av söta varianter" (källa.vikipedia)
Sherry - den perfekta måltidsdrycken -
"Sherry har en förmåga att hantera starka, intensiva smaker som vitlök, chili och svåra smaker som kronärtskocka och sparris. All sherry passar förstås utmärkt tillsammans med det spanska köket, men våga prova tillsammans med rökt eller gravad lax, annan fisk och skaldjur samt även sushi. 

Har du tänkt att bjuda på tapas måste du prova att servera en Fino , Manzanilla eller torr Oloroso till. Fino och Manzanilla är, som sagt, väldigt lika varandra men generellt gillar vi Manzanilla till skaldjur och Fino till charkuterier och ostar. Torr Oloroso är också ett bra val, prova till köttigare tapasrätter, pata negra, porcini eller chorizo.

Och, ytterligare ett hett tips, våga prova en Manzanilla till sillen på midsommar – garanterad succé!" (källa: vin & matguiden)

 
 
 
 
 
 
 /Ec

 

 

 

/ KROPP OCH SJÄL /

SÅ GÖR DU FÖR ATT MÅ BÄTTRE UNDER VINTERTID

 
 
Natten mellan lördag den 27e oktober och söndag den 28e oktober klockan tre är det dags att vrida tillbaka klockan en time, så att den blir två. Varför? Vi går över till vintertid den här helgen. Det betyder att vi får en extra timme att sova. Härligt, tycker jag som älskar mökret, vilket gör mig lugn och harmonisk. Vi människor tycker olika om den här saken Nu ligger avgörandet hos Eu..Frågan är bara vilken tid man väljer i Bryssel. De bör lyssna till vad vetenskapen säger och kommit fram till. Det har visats att till exempelvis vår hälsa och då främst vår sömn blir bättre under vintertiden. Jag kan förstå till viss grad att det finns lantbrukarna och affärsinnehavare som vill att det ska vara ljust längre. Vi handlar mer under sommartiden, men jag undrar det eftersom näthandeln ökar. Kanske skulle den vinna ännu mera på om vi hade vintertid året om.
 
 I tidningen "topphälsa" från hösten 2017 skrev Linda Nestor en artikel om det här. Hon tar upp vissa punkter som gör oss att må bättre under den här mörka tiden som nu följer: Jag citerar henne:
 
 • Ät kosttillskott: När solen endast lyser några timmar per dag är det extra viktigt att du fyller ditt D-vitaminbehov. Antingen med hjälp av smart mat, eller med D-vitamintillskott! 
 • Aktivera dig - trots att du känner dig trött - Många kan uppleva sömnbrist, oro, nedstämdhet, humörsvängningar, minskad sexdrift, sötsug, viktuppgång när det blir mörkare ute. Detta eftersom sömnhormonet melatonin ökar samtidigt som halten av må bra-signalsubstansen serotonin minskar  

  För att må bättre ska du försöka trotsa soffimpulserna och tvinga dig att gå ut, träffa vänner och planera in roliga aktiviteter. Med andra ord leva mer som du gör under sommarhalvåret.

 • Men om du nu inte orkar? Inte har lust? inte har någon energi? Försök att ta mindre hänsyn till hur det känns just nu – och mer hänsyn till vad som skulle vara bra för dig långsiktigt. Inte följa lusten och energin. Utan bara göra. Många hushåller med sin energi och tror att man bara har en viss energi. Men att ta sig i väg till gymmet GER energi istället för att det kostar energi.

 • Hur  kommer  man igång när det känns motigt? Gör det enkelt. Börja med något litet. Men se till att det blir en rutin! Har du fastnat i ett passivt beteende och inte orkar ta kontakt med folk kanske det enklaste kan vara att träffa en vän en stund direkt efter jobbet. Samma sak när det gäller träning och att röra på sig. Känns ett pass på gym otänkbart kanske du kan börja med en lunchpromenad. Varje dag. Eller åtminstone varannan. Att göra det till en regelbundenhet och rutin är viktigt. Och har du väl kommit igång kan du sedan öka successivt.

 
 
/Ec 

 

 
 
 
/ TV & RADIO /

I KVÄLL STARTAR EN NY SÄSONG AV "SÅ MYCKET BÄTTRE"

 bild: Metro
 
I kväll kommer jag och min vän/assistent att sitta i min tevesoffa under 85-95 minuter som vi har gjort så många gånger tidigare. Vi kommer att  njuta !.Varför? Jag talar om "Så mycket bättre". Nu är det så dags för tv4 att börja sända den nionde säsongen av det här populära musikprogrammet. Utan tvekan är det en av mina bästa stunder iveckan, underi nio veckor, som jag verkligen kan koppla av.
 
Lite om programmet
"Så mycket bättre är ett reality-TV-program på TV4 som hade premiär 23 oktober 2010. I programmet medverkar svenska artister som bor tillsammans under åtta dagar. Varje artist har en egen dag tillägnad sig och under dagen ska de andra artisterna framföra egna versioner av artistens låtar. Inspelningsplatsen är Pensionatet Grå Gåsen i Burgsvik på södra Gotland"(Källa Wikipedia) I fjor hade programmet  i genomsnitt 1 438 000 tittare.
 
 Årets deltagare
"Dansbandskungen har sålt över 13 miljoner album. Han var den första att presenteras som en av årets medverkande i ”Så mycket bättre”. -Det ska bli spännande möten, säger Christer Sjögren 67 om sin medverkan
 
Charlotte Perrelli, 43 Eurovisionvinnaren är klar för ”Så mycket bättre”. Perrelli vann Melodifestivalen 1999 och 2008. I samband med att det blev klart att hon skulle vara med avslöjade hon även att hon var gravid. "Kan bara säga att som jag skrattat och gråtit! Så bra versioner så jag finner inte ord! Herregud så tacksam jag är och vilka låtar de valt! Kärlek!" skriver artisten på sin blogg efter sin medverkan.
 
Rapparen  Ulises In fante  Azocar,30, mer känd som ”Stor” har släppt tre soloalbum och även jobbat och skrivit musik åt artister som Linda Pira. Han har hyllats av recensenter och vunnit både en Grammis och P3 Guld.– Det ska bli jätteroligt, säger han om sin medverkan
 
Artisten Linnea Henriksson  31 kom fyra i ”Idol” 2010 och ska göra årets VM-låt tillsammans med Gyllene Tider.Jag tycker jättemycket om programmet och har kollat i alla år. Det ska bli lyxigt och häftigt att göra, säger Linnea Henriksson.
 
Eric  Gadd,  53 Soulstjärnan har haft en lång framgångsrik karriär, med tre grammisvinster som årets artist. Han är klar för ”Så mycket bättre” bekräftar TV4. Jag älskar programmet. Jag tycker att det är en otroligt spännande grej att få tolka andras musik. Det ska också bli kul att få höra sina låtar i andra tolkningar. Jag har redan börjar jobba på min första tolkning, berättar Gadd
 
Louise  Hoffsten,  53 Artisten Louise Hoffsten fick sitt stora genombrott 1993 med albumet ”Rythm & blonde” och hits som ”Let the best man win” och ”Hit me with your lovething”.År 2012 medverkade hon i både SVT:s ”Stjärnorna på slottet” och TV4:s ”Körslaget” och 2013 tog hon sig till final i Melodifestivalen med låten ”Only the dead fish follow the stream”.
 
Albin Lee Meldau, 30 Albin Lee Meldau är lite av en doldis i årets ”Så mycket bättre”. Hans låt ”Lou Lou” från 2016 har dock streamats 18 miljoner gånger på  sportify"(Källa Elin Slättberg, expressen)
 
 
 
.
/Ec