/ KROPP OCH SJÄL /

LITE HONUNG VARJE DAG KAN GÖRA SUSEN

 
 
 
min familj har vi ätit cirka tolv burkar svensk honung per år. Vissa år köpte pappa 24 burkar av en målare som varit lärling  hos farfar. Förutom sitt yrke var han också biodlare på fritiden. Jag skule tro att mina föräldrar fick ett vänskapspris, men burkarna sparades till nästa år. Det här var mycket viktigt. Jag minns hur pappa och min lillebror ibland bredde honung på mackor (särskilt på mormors goda fina bröd). Själlv hade jag min dos av produkten i morgonteet. Numera även i mitt kvällste. Jag vill tro att honung i lagom doser kan vara nyttigt och läser man texten nedan, så har jag inte haft alldeles galet. Forskare fann att honung kunde tränga igenom och oskadliggöra dessa bakterier. Man påvisade att honung efter två timmar oskadliggjort 85% av bakterierna. Dessutom hade honung förmågan att förebygga .infektioner.
 

"Honung som kommer från Manukaträdets blommor har visat sig särskilt effektiv. Trädet växer i Australien och Nya Zeeland. Manuka-honung har visat sig vara ett skydd mot närmare 80 olika bakteriesorter och ingår i ett flertal mediciner för sårläkning.

Honung hindar bakterierna att häfta fast på mänskliga celler, genom att angripa dockningsproteiner som finns på bakteriens yta, visar studien som leddes av Sara Maddoks. Studier visar också att honung har effekt på MRSA-bakterier som orsakar sjukhussjuka. Mot just sjukhussjuka har flera våra vanliga antibiotika förlorat sin verkan. Det finns därför ett stort behov av att utveckla nya sätt att bekämpa infektioner där antibiotika drabbats av resistens. Sara Maddoks studie visar att Manukahonung kan vara ett tänkbart komplement till dagens antibiotika.

PH-värdet i honung är 3,2-4,5 beroende på sort och befinner sig i det ”svagt sura” pH-området. Då tillväxten av mikroorganismer är gynnsammast vid neutralt pH-värde 7 har syrorna i honungen en antibakteriell verkan.

I prostatabehandling har produkter med pollen visat sig minska smärtsamma symptom och minska godartad prostataförstoring".(Källa alltomhonung på nätet)
 
När jag känner att jag vill lyxa till det lite extra, så köper jag en burk vildhonung som är enormt god i smaken, men den sortens honung är så klart dyrare. Ibland är det värt priset att få njuta av något gott. Testa själva!
 
/Ec
 
 

 

 
/ LIVETS NJUTNINGAR /

MIN ÄLSKADE PAPPAS BIFFAR I ÄDELOSTSÅS

Bild: Google
 
 
En sommarkväll var jag hembjuden till pappa på spontan middag. Han bodde då på gamla väster i min hemstad. Det var strax före han flyttade över till det stora landet i väst. Huvudrätten blev något sagolikt välsmakande och ganska lätt att laga. Inte så många ingredienser. Jag som började intressera mig för matlagning bad om att få receptet när vi sade hej då. Eftersom jag vet att många av mina läsare är roade av god mat, så har jag beslutat mig för att publicera biffarna här på bloggen.
 
Det här behöver man till fyra portioner:
 
4 biffar av grovmalen nötfärs ca 400gr 
smör
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
50 gr grönmögelost t ex ädelost
2 dl vispgrädde 
 
Gör så här: 
Forma färsen till 4 biffar, ca 1 cm tjocka. Stek biffarna i smör i en stekpanna 4-5 min/ sida. Strö över salt och peppar. Lägg upp biffarna på varmt serveringsfat. Låt osten smälta ner i stekpannan. Häll på grädden och rör om. Låt såsen koka upp. Häll såsen över biffarna. 
Servera med ugnsstekt klyftpotatis eller någon annan potatis och gärna med en tomatsallad bredvid.
 
Smaklig spis!
/Ec. 
/ MY POEMS /

FÖRTVIVLAN OCH TRÖTTHET

 
 
 

Varför är vissa dagar så otroligt roliga, medan andra är mörka och dystra? Varför befinner jag mig i ett gränsland mellan gråten som finns där bakom varje hörn? En gråt som inte går att hedja. Den finns ständigt där mellan förtvivlan och tröttheten. Den gör också att jag stupar i säng varje kväll.

Förtvivlan över att inte har den orken att vara social, men som jag trots allt ändå bör vara ibland. Tröttheten och det faktum att jag bara ibland önskar att dagen ska vara över, så jag kan vara ensam på ett naturligt sätt i mitt sovrum med mina tankar, funderingar och lite drömmar 

 

©Ewacarin Holmqvist september 2011