/ Allmänt /

NU ÄR ALLT SAGT OCH GJORT

06.jpg


Så är det torsdag på nytt. När jag veckohandlade för några timmar sedan, gick jag i regn. Nu när jag tittar ut, så lyser solen. I affären såg jag på löpet till en av våra kvällstidningat att " Medelhavsvärmen är på väg tillbaka till oss", så än är inte sommaren över. Det är gott att veta att hösten håller på sig ännu ett tag. Jag vill kunna njuta av augusti i små portioner, fast jag vet att jag måste vara arbetsledare på heltid under månaden som kommer.

I kväll ska jag gå över med mitt bröllopstal till min brorson. Jo, det blev klart igår eftermiddag och jag är ganska nöjd med resultatet. Även om jag är en person som aldrig är riktigt nöjd med vad jag gör. Tycker alltid att det kunde ha varit bättre. Sådan är jag! I talet speglar jag olika espisoder från vår barn- och ungdom, men mitt i talet försöker jag dra ett skämt som jag hoppas går hem på lördag. Tror att det kan bero på hur min brorson läser texten om skämtet går hem eller inte! Sedan försökte jag knyta ihop säcken i slutet med nutiden. Ack ja, det är svårt att tänka sig att lillebror återigen är en gift man på söndag!

Alldeles nyss kom min vän/assistent med sina nycklar till sin bostadsrätt i handen. Så nu är allt sagt och gjort. Han har börjat köra sina grejer  som han har haft i olika bärkassar i min lägenhet. Möbler har han köpt nya, så de blir hemkörda direkt så småningom. Ännu behöver han ligga här för sängen får han först om en vecka. Det är en fin lägenhet som han har köpt i ett lugnt område här i min hemstad. Är glad för hans skull!  Hoppas han kommer att trivas. Det är han värd! När min vän har tagit sina prylar, så kan jag städa lite noggrannare och det ser jag fram emot!

Nu ska jag se om jag hinner ta en fika i trädgården före nästa regnskur kommer! Ha en bra torsdagseftermiddag därute!


Av Ewacarin Holmqvist
/ Allmänt /

OM DEN "NYA" TEKNIKEN. OM TIDEN. OM MINNEN FRÅN FÖRR

hello_22.gif


Det har blivit söndag igen. Tycker att en vecka försvinner utan att jag hinner med. Visst var det söndag alldeles nyss? Gick tiden så snabbt förr? Kanske, kanske inte. Vid närmare eftertanke tror jag att det hela beror på att det är vi som får tiden framåt på något underligt sätt. Vi  för tiden framåt med hjälp av vår tanke. Vi har vår kalender inom oss och därmed alltid med oss. Där står oftast allt som ska hända nästa dag, nästa vecka och nästa månad. I vår kalender skriver vi allt från saker som har med vårt yrke eller vår hälsa att göra till mera privata saker såsom en fika med bästa kompisen eller besök hos en äldre släkting. Hur kunde vi vara utan kalender förr? Jag undrar ibland hur generationen före oss kom ihåg saker och ting. Vad jag minns hade inte mina föräldrar någon kalender och ändå missade mamma aldrig någon tid hos tandläkaren, frissan, ett föräldrarmöte eller ett sammanträde i handikapporganisationen. Hade den generationen bättre minne?

Om vi inte har någon kalender, så knappar vi dessa aktiviteter i vår mobil, som är vår tids viktigaste ägodel - i alla fall för ungdomar som anser sig själva vara tvungna att vara anträffbara när och var som helst. Ja, till och med på toaletten. Visst har jag själv en mobil och jag erkänner att jag sms:ar ganska flitigt i veckorna under dagtid, men jag stänger av den när jag lägger mig på kvällarna och på fredagskvällarna. Sedan låter jag den ofta vara avstängd till måndagmorgon. Under helgerna brukar jag kolla den då och då. Det har bara blivit  så,  jag vet inte varför.
 
Kanske kan det ligga något i det faktum att jag försöker skilja på vardag och weekend. Tror att det kommer hemifrån för i vår familj var weekenderna/helgerna mycket viktiga. Då skulle vi koppla av och umgås inom familjen eller med släkten. Fast det är en helt annan tid idag än när jag växte upp, så finns känslan för weekend/helg kvar. Tänk vad vi får med oss från vår uppväxt utan att vi är medvetna om det.

Det är alltså söndag, den sista i juli. På lördag går vi in i augusti, den sista sommarmånaden. Det är en liten sorgsen vetskap men det är ett faktum. Augusti månad har alltid varit lite speciell för mig, eftersom flera i vår släkt fyller/fyllde år och det var kräftskivor. All mogen frukt som mormor och mamma tog hand om så här års för att den skulle användas i olika former under kommande vinter. Vem saftar eller syltar idag? Numera finns det ofta färska bär att tillgå året om. Vi importerar frukt från hela världen, så det där att safta och sylta i augusti har kommit bort. Vi lägger den tiden på annat som känns viktigare. 

Idag är det molnigt här hos mig. Det är lite synd för jag hade hoppats på att jag skulle kunna gå ut med en bok och min kaffekopp och njuta av sommaren. Nu är det som det är, inte mycket att göra åt. It could be worse. Som sagt: Över väder och död råder vi inte. Kanske det blir bättre väder kommande vecka, då jag är ledig och kan njuta av lite av varje. Hoppas ni också kan göra detsamma. Fånga guldkornen som trots allt finns omkring oss mitt bland  svininfluensan och finanskrisen - ämnen som är på nästan varje människas tunga nu för tiden - Försök att skratta trots eländet, det gör att vi mår bättre. Det lovar jag.


Av Ewacarin Holmqvist
  
/

NÖTBIFFAR Á LA MIN PAPPA

 BILD: RECEPT.NU


                                                   


DETTA BEHÖVER MAN:


CA 400 G  NÖTFÄRS

0,5 TSK SALT

                SVARTPEPPAR   

CA 50 G  ÄDELOST

                 SMÖR

2 DL        MATLAGNINGS. ELLER VISPGRÄDDEGÖR SÅ HÄR:


•1. STEK BIFFARNA

•2. SMÄLT OSTEN PÅ SVAG VÄRME

•3. HÄLL I GRÄDDE

•4. KOKA IHOP

•5. SERVERAS MED KLYFTPOTATIS OCH EN TOMATSALLAD


Om ni vill ha något gott och enkelt, så testa pappas biffar. Jag vet att ni inte kommer att ångra er, men någon smalmat är det inte. Ibland måste vi unna oss något riktigt gott.

Servera gärna ett glas rött eller en iskall cider.


Av Ewacarin Holmqvist