/ Allmänt /

SNART ÄR DET FÖRSTA ADVENT...
Klockan är 23.45 fredagen den 25:e november och här sitter jag. Nyss tog idolresan slut för Molly. Ärligt talat var det inte hennes kväll i Malmö. Moa, Robin och Amanda F var så mycket bättre den här fredagen. Vem som står i Globen av de här tre, är svårt att säga.

På söndag är det första advent. Under veckan som gått, när jag inte har suttit vid datorn, har jag sett till att mitt hem är förberett för att sätta ljusstakarna/julstjärnan i fönstren. Glöggen är köpt och min mjuka pepparkaka med gräddfil och lingon är också bakad. Under lördagen tänker jag lägga min kraft att göra mitt stora adventsfat i ordning. På detta kommer fyra röda ljus i olika former och storlekar att stå på en bädd av mossa. I mossan sticker jag ner lite svampar, bär och kanske några kottar. Fram till jul ska det här fatet stå på mitt soffbord. Sedan i julveckan byter jag utseende på det hela mot ett mera jullikt fat.

Jag ska även göra i ordning mitt datumljus under helgen, så att det är klart att tända den första december. Det är en sed vi hade hemma som följt med mig. Varje morgon var det tänt och vi barn räknade dagarna till julafton - en gräsligt lång tid då. Det höll naturligtvis inte mamma med om som ofta suckade och sa:"Hur ska jag hinna med allt?" Idag är det jag som ställer den frågan.

Jag kommer att fira första advent tillsammans med en nära vän. Vi ska öppna och smutta på årets första glögg, äta lite pepparkakor och dricka gott kaffe. Mycket prat om livet blir det också om jag känner oss rätt. Det är längesedan sist vi sågs så...

Trevlig adventshelg var än ni befinner er!

/Ec
/ Allmänt /

NOVEMBERSOL HOS MIG OCH SNART HELGMedan en sockerkaka med apelsin står i  ugnen passar jag på att skriva det här inlägget. Någon berättade för mig att vi alltid haft snö i Skåne den 10e november sedan 1906. Igår bröts det hela. Just nu skiner solen, men mina assistenter har sagt att det är något kyligare idag än igår. De frös om händerna. Själv kan jag inte uttala mig eftersom jag inte har varit eller tänker gå ut i eftermiddag eller i kväll. Det är så skönt att  slippa stressa på fredagar och inför helgen. Som ni vet, så vill jag kunna ägna tiden den här veckodagen åt mig själv. Lite piff här och där för trevnadens skull. Jag försöker även piffa upp mig själv inför fredagkvällen. Det spelar ingen roll om jag bara ska vara hemma. Det är så jag är. Jag vill bryta mönstret och känna att helgen står för dörren.

Jag har inga som helst planer för kommande weekend och det är ganska skönt. Förra lördagen och söndagen var det full fart här hemma. Min vän/assistent och jag höll på en omorganisering av mina garderober med mera och jag tror att vi slängde cirka tio kassar som jag hade bara stoppat in "så länge" men som sedan jag aldrig använde eller kommer att använda. Det känns skönt att öppna och se att allt är i ordning.

En annan sak som känns skönt är att i onsdags kunde jag lämna tillbaka en liten plattteve som jag har haft sedan i våras. I onsdags köpte jag en 32 tums plattteve. Det är samma märke som jag hade på den som de stals vid inbrottet i mars, då jag var inlagd på sjukhus. I kväll kommer jag att kunna njuta av att titta på "Idol" som jag vill I övrigt tänker jag försöka att ha sovmorgnar som jag nog behöver. Jag känner mig så trött. Under den senaste tiden har jag haft flera bredvidgångar på kort tid men nu är de över för den här gången. Så nu kan jag bättre koppla av. Under de närmsta tiden kommer jag att planera inför advent som är den 27e november, alltså om två veckor. Är det klokt?

Nu hör jag hur min kaffebryggare börjar puttra i köket. Det är trekaffet som är på gång om något för tidigt, så jag säger Trevlig Helg var än ni befinner er...

/Ec
/ Allmänt /

ALLHELGONATID - MINA TANKAR GÅR TILL EN SVUNNEN TID -
Så befinner vi oss i  Allhelgonatid på nytt. En tid då mina tankar går till de personer som har en speciell plats i mitt hjärta. De som har somnat i frid och på några som fick lämna mig alltför tidigt på grund av sjukdom. De som hastigt gick bort  och naturligtvis de som hade levt sitt liv och varit tryggheten, glädjen och harmonin för oss barnbarn. Mina tankar går till en svunnen tid och under den här tiden på året tänder jag gärna ljus i min lägenhet för att hedra mina kära och nära.

så här skrev jag i en text "ord till mamma":

"Du hann precis uppleva att jag fick min högskoleexamen. Det är jag otroligt glad för. Tack lilla mamma för alla kvällar du offrade på att vara chaufför till mig när jag pendlade mellan Malmö och Lund cirka två gånger per vecka. Det glömmer jag aldrig! Hur hann du med allting undrar jag nu när jag vet vad det är att ha ett hem att sköta. Du gjorde ju så mycket mera än att sköta hemmet. Först var du hustru med allt vad det innebär. Sedan var du även kurator/psykolog åt släkten, tvätterska åt ett handbollslag, sömmerska, florist, bagare osv. När sov du? Du var alltid där, då vi barn behövde dig. Du var en klok mamma för du gav oss barn råd, sedan fick vi själva ta besluten och lära oss av våra misstag. "De kan jag inte göra åt er", sade du alltid. Det var inte så lätt alla gånger. Vad vet vi som unga vad som är ett "rätt" beslut? Men du hade rätt, det har jag förstått nu."

Jag har även skrivit några ord till pappa. Ur den texten citerar jag:

"Min pappa stod för alla resor till och från våra olika aktiviteter. Ja, han var verkligen som en privat taxi för oss barn. Han hängde med mig på diverse galenskaper såsom popgalor och fick bilda häck bakom mig tillsammans med poliser. 

Jag minns när pappa och min bror satt hemma i tevesoffan på lördagseftermiddagarna och såg på Tipsextra och hur de skrek när inte rätt lag gjorde mål. Jag kan tala om att lillebror håller på med det här ännu. Ja, sport har alltid hängt med i livet på ett eller annat sätt. Jag såg världens ljus en söndag mitt under en fotbollsmatch. Han blev så glad så att han bröt nyckelbenet och kunde knappt vara med när morfar fyllde 50 en vecka efter."

Ur en annan text "mitt älskade Snårestad" kan man läsa:

"Någon gång om året tar jag och ett par goda vänner bilen dit till kyrkogården. Det var många minnen som kom fram, där jag stod vid fyra gravar i vilka fyra personer som jag verkligen älskar ligger begravda. Jag bär alltid deras själar som var så goda inom mig vart än jag går. Mina morföräldrar födda 1900, mina föräldrar var unga då kriget rasade i Europa. På så sätt tog de inget för självklart. De lärde oss barn att bry oss om våra medmänniskor. Kanske var det tidens spegel som gjorde det där, kanske inte. De hade det sättet inom sig. Den kunskapen finns djupt också inom mig, för ser jag att någon av mina nära vänner inte mår bra, så försöker jag hjälpa så gott jag bara kan."

Jag kommer alltid att älska er!

/Ec