/ LIVETS NJUTNINGAR /

CHOKLADMUFFINS MED LAKRISPULVER

Bild: Google
 
Här ger jag er ett mycket gott och enkelt recept på muffins. Själv har jag nu testat choklad med lakrispulver och med krossad ananas. Det är livsfarligt att baka dem för de är försvinnande goda. De går fort att göra till en fredagkväll eller lördagkväll, då de flesta av oss vill ha något extra gott att mumsa på i tevesoffan.
 
Av en sats blir det cirka 15 stycken.
 

Ingredienser:

4 dl                                 vetemjöl

2,5 dl                              strösocker

1,5 tsk                            bakpulver

1,5 dl                               mjölk

100 g                               smör

1 stort eller 2 små             ägg

Smak efter behag (choklad med lakrits eller krossad ananas m m) 

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader(Kakform) i 30 min eller i 200 grader om man har (muffinsformar) i 15 min

1.   Blanda de torra ingredienserna

2.   Rör sedan ned mjölken, det smälta matfettet och sist ägget/äggen

3.   Obs!! Den här smeten bör ej vispas

4.   Smaksätt smeten

5.   Häll den i en form eller muffinsformar.

6.   Grädda i ugnen

 

Mitt eget tips: För det här ska kunna bli en god dessert, kan man servera muffinsen med lite halon och blåbär (vintertid köper jag gärna djupfrysta bärmix. Sist men inte minst toppar jag med vaniljglass eller vispad grädde. Det går också bra med Kassella orginal.

 

/Ec

/ KROPP OCH SJÄL /

NU SLIPPER JAG BÄRA HEM BUBBELVATTEN

 
Länge har jag burit hem bubbelvatten. Men nu är det slut. - Skönt för mina lånade händer och en lättnad för mitt matkonto - I julklapp 2014 fick jag nämligen en kolsyremaskin, en sodastream - Sedan dess har jag gjort mitt bubbelvatten av kranvatten. Förutom själva maskinen fick jag fyra flaskor i två storlekar samt kolsyrepatronen. Den här maskinen tillhör min käraste köksutrustning. Måste erkänna att jag aldrig dricker vatten. Varför vet jag inte. Måste erkänna ännu en sak: Att jag dricker alldeles för lite per dygn. Jag är aldrig törstig ! Möjligen blir jag det på kvällen. När det gäller bubbelvatten, så kan jag dricka det utan problem till exempel till maten. Jag brukar blanda lite av de små tetraförpackningar av måltidsdrycker som finns typ lingon & tranbär, hallon & apelsin i vanliga matbutiker. Ibland blandar jag saft med bubbelvatten.
 
Så här fungerar sodastream:
"SodaStreams Kolsyremaskiner är mycket enkla att använda och finns i olika modeller och färger för att passa alla sorters kök oavsett storlek och stil. I Sverige kan en vanlig familj spara 2228 flaskor på 3 år med 1 enda SodaStream återanvändbar kolsyreflaska. Med varje kolsyremaskin medföljer även 1Gascylinder som du skruvar fast i din kolsyremaskin för att kunna göra kolsyrad dryck. När din gascylinder är tom kan du byta ut den mot en ny full hos en SodaStream återförsäljare och endast betala för gaspåfyllnaden. Vill du ha smak på din kolsyrade dryck finns det drygt 40 olika goda smaker att välja mellan"(källa Sodastream hemsida.Jag har än så länge inte köpt någon smak, så jag vet inte hur de är
 
 Är kolsyrevatten nyttigt?
Idag är det möjligt att framställa eget kolsyrat vatten med hjälp av en Carbonator. En Carbonator binder kolsyran i vattnet under tryck och möjliggör servering av kolsyrat kranvatten i hemmet. Miljövänligt och nyttigt.
 
Kolsyran hämmar även mikrobiologisk tillväxt, vilket gör att produkt med kolsyra har en längre hållbarhet. Många bakterier överlever inte efter en tid i kolsyrad dryck. Detta gäller kolsyrad läskedryck, mineralvatten, öl och alla andra drycker som är kolsyrade. I varma område kan det av hygieniska skäl vara bra att dricka kolsyrade drycker".(Källa hemsidan för kolsyra) 
 
I förmiddags tog jag en promenad till min närmsta matbutik, där jag brukar veckohandla och bytte ut min gamla partron som varat i två månader mot en ny. Priset är 79:-.Blev så glad att jag kunde köpa den i min matbutik. Trots att jag vet att andra affärer såsom Rusta, Ö och B för ett lägre pris.I min värld är också bensinkostnad samt tid också pengar
 
./Ec
 

 

/ HUSMANSKOST /

EN PÅHITTAD MATRÄTT I ALL HAST

 
Bild: Google
 
En dag i förra veckan visste jag inte vad jag skulle göra med kycklingen som jag hade tagit fram ur frysen. Tiden var knapp, så jag hann inte ner och handla. Fick titta i kylskåpet vad jag hade där och det fick bli som det nu blev. Måste säga med facit i hand att ibland är det enklaste godast. Det blev verkligen gott och jag kommer att göra den här maträtten fler gånger. Ni kan testa den om ni har lust, kan och törs.
 
( 1 portion)

1 st                       kycklingfilé

0,5                        purjolök

1                           tomat

1,5 dl                     turkisk yoghurt

2 msk                    ketchup

3 msk                   sweet chili sauce

1 tsk                     svartpeppar

2 tsk                     citronpeppar

                             salt efter behag

                             smör till stekning

 

Beredning:

1.     Sätt ugnen på 150 grader

2.     Skölj och skär purjolöken och tomaten i skivor

3.     Skär kycklingfilén i små ätvänliga bitar

4.     Fräs kycklingbitarna, purjolöken och tomaten i smör tills det har fin färg

5.     Lägg kycklingbitarna i en smord ugnsäker form salta och peppra på kycklingen

6.     Häll purjolöks- och tomathacket över kycklingbitarna

7.     Strö över citronpeppar

8.     Rör samman turkisk yoghurt, sweet chili och ketchup i en bunke

9.     Häll över röran över kycklingen

10.   Sätt formen mitt i ugnen i 20 minuter

11.   Servera kokt potatis/färsk pasta + en grönsallad med eventuellt krossad ananas till

 

/Ec