/ TIDNINGAR, OCH BÖCKER /

BOKTIPS NUMMER 11 2018

 
 
Den 31 juli i år kom sistta delen av Jojo Moyes romanserie, (livet efter dig och arvet efter dig) ut som ljudbok. Bokens tittel är på svenska "En andra chans". Dess orginaltittel är still me. Den inbundna versionen gavs ut i maj av Printz Publishing och innehåller 460 sidor. Hos bokus kostar den inbundna versionen 169:- och som ljudbok, vilken du kan ladda ner direkt på din dator, kostar den 129:- och som E-bok 147:- Själv har jag den via BookBeat och då betalar jag 149/månad och då kan jag läsa hur många böcker jag hinner med. 
 
Handlingen i "En andra chans":
"Louisa Clark kommer till New York, redo att börja ett nytt liv och säker på att hon kan omfamna det nya äventyret och hålla förhållandet med Ambulans-Sam levande trots de tusentals mil som skiljer dem åt. Hon kastas in i den superrika familjen Gopniks värld: Leonard och hans mycket yngre andra hustru, Agnes, samt en oändlig räcka personal och löst folk. Lou är fast besluten att få ut mesta möjliga av upplevelsen, och kastar sig in i sitt jobb och New York-livet i den priviligierade världen.
 
Innan hon förstått vad som hände, beblandar sig Lou med New Yorks absoluta societet, där hon träffar Joshua Ryan, en man som bär med sig en viskning av hennes för förflutna. Lou försöker hålla ihop sina båda världar, och känner att hon måste hålla hemligheter inte bara sina egna som kan orsaka katastrofala förändringar i hennes liv. Och när allt ställs på sin spets måste hon fråga sig: Vem är Louisa Clark? Och hur stillar man ett hjärta som bor på två platser?" (Källa Bokus)

Några omdömen omboken:
 "En andra chans är den tredje och avslutande delen om den charmiga Louisa Clark. Livet efter dig och Arvet efter dig är de båda böckerna innan i serien. Livet efter dig är en av mina absoluta favoritböcker, jag tycker den är helt underbar. Arvet efter dig blev jag inte lika imponerad av. Den var helt ok, men inte mer än så. Med viss tvekan slog jag upp En andra chans och började, skulle Jojo Moyes få till ett bra avslut på serien? Jo, jag tycker att det blev ett bra avslut. Louisa är tillbaka nästan i sitt gamla slag, pladdrig, impulsiv och charmig. Kan dock önska att författaren skulle låtit henne fått stå på sig mer och inte fått vara så naiv och godtrogen. Boken fick mig fast direkt från första sidan och jag hade svårt att lägga ned boken. Skulle inte bli förvånad om även denna bok kommer filmas, den känns nästan som den är skriven med tanke på film senare. Jojo Moyes har återigen skrivit en riktig feel-good som är en ren fröjd att läsa!(en läsare hos Bokus)
 
 
"En rolig, tankeväckande och hoppfull avslutning på trilogin." Sunday Express
 
/ BLOGGBLAD 2019 /

BLOGGBLAD NUMER 6 2018

 
Det är sen lördagseftermiddag i slutet av augusti. När jag försöker få ihop ett inlägg, hör jag hur regnet smattrar mot fönsterrutan i mitt arbetsrum/sovrum. Det är inte ett stilla regn vilket strax upphör, utan ett regn som vi är vana vid.I slutet av vecka 34 har den värsta hettan givit med sig trots att det varit så där kvavt, så har det varit lättare att leva och fungera "normalt". Det är härligt att känna! Sommaren år 2018 har varit alldeles underbar och fantastisk på alla sätt. Inte ett moln så långt ögat når/nådde under tre och halv månad, men för oss i Norden, kan det bli för mycket av det goda.
 
Nåväl, nästa lördag går vi in i september( den första höstmånaden) och med det återgår de flesta av oss till det vanliga livet och rutiner av olika slag. Måste tillstå att det är ganska skönt. Alla som följer mig vet ju att jag älskar hösten. Tror att det hänger samman med att det är lätttare att stå ut med mina funktionsvariabler under den här årstiden. Det är naturligt för oss att mysa hemma.
 
Har den här känslan kommiit med åren, då min kropp inte fungerar som den gjorde en gång. Det här sörjer jag mycket över. Det är för sorgligt men sant, men det är inte sant att jag inte kan klara av något som är bra för mig - Att komma upp ett par gånger under dagen i stående position - Detta är något som jag tänker kämpa för och med så länge jag orkar och kan. Finns så många saker jag har fått ge avkall på efter min bukoperation år 2014, så inte ytterligare en sak! 
 
Nu har nästan samtliga assistenter kommit tillbaka efter sommarledigheten och därmed får jag mer utrymme till miitt "privata", såsom skriva inlägg till den här sidan, gå omkring och fundera på en kortroman i stil med Moyes och Sandberg. Jag älskar mina lässtunder under morgnar och kvällar. De stunderna är mina alldeles egna: Tyvärr har det blivit så att jag läser mer än att se på film eller Tv-serier under den senaste tiden. Orsaken till det är att jag hittade BookBeat. Den  tjänsten gör att jag kan lyssna på ljudböcker utan att jag slipper vända blad eller ha en inbunden bok vilken är svår attt hålla i. Tur att jag inte har hittat en filmtjänst som jag kan använda i mobilen, för då sov jag ju aldrig.
 
Augusti år 2018 har blivit mycket annorlunda. Först och främst den här grymma hettan som larmslog oss. Skogsbränderna i norr, grillförbud. Sedan gick allt sönder här hemma, så jag var tvungen att köpa nya saker. Naturligtvis hände det under en period då jag hade mina kvartalsräkningar och fick ny medicin av min hudläkare. En medicin som är dyr som pocker,,men som hjälper mig bra. Livet är så här ibland, men då måste vi kämpa på för att se vad som döljer sig bakom nästa hörn.
 
Saknar Emma mycket ännu, men jag inser att hon har det bäst, där hon är nu. Vi hade inte möjlighet att hjälpa henne så att hon blev frisk på nytt. Jag tror att Emma hade 16 bra år. Gjorde vårt yttersta för att hon skulle ha det bra. Vi hade kanske kunnat åkt med henne i tid till djursjukhuset, men.. Det är så himla lätt att vara efterklok! Nu är allt ljus på Paddy vilket han tycker om.
 
 /Ec
/ KROPP OCH SJÄL /

TRIVAS I SITT EGET SÄLLSKAP ÄR VIKTIGT

FOTO: IBL/shutterstock

 Det går att förvandla ensamheten till en styrka. Det går att lära sig att trivas i sitt eget sällskap och gör vi det; så mår vi också bra:  

När vi är ensamma och inte kan fylla rummet omkring oss med allmänt stoj och aktiviteter konfronteras vi med stillheten och känslor som förvirring, rastlöshet och tomhet, eftersom vi har blivit ”meningslösa”.

Andra är rädda för känslor som är smärtsamma och flyr från dem. När vi är ensamma lägger vi märke till hur vi egentligen har det.

 Därför har vi typiskt nog svårt att vara ensamma när vi är i kris – när vi till exempel precis har skilt oss, fyller jämnt, har blivit uppsagda från jobbet eller har förlorat någon som stått oss nära. Rädslan för ensamheten är nämligen en annan förklaring till att vi undviker att vara för oss själva.
 
 Om du känner dig ensam eller är rädd för ensamheten har du säkert någon gång i ditt liv varit med om något som gjort att du förknippar ensamheten med något obehagligt. Du kanske ofta fick vara för dig själv som barn, något som fick dig att känna dig övergiven och hjälplös. Och det är samma känsla som dyker upp i nutid när du är ensam.
 
Det kan också vara så att du växte upp i en familj där du varken blev sedd eller hörd och där man inte bemödade sig om att se dina behov. Det kan göra att man tror att man är ensam om sina känslor och bidra till en allmän ensamhetskänsla. Ett känsligt nervsystem, att man lätt blir rädd, kombinerat med livlig fantasi gör också att vi kan vara rädda för ensamheten. 
 
Det finns anledning att lära sig vara ensam
En sådan är att då kan våra tankar och känslor få ta plats utan att hela tiden bli avbrutna. Och när vi inte hela tiden söker yttre stimuli blir vi bättre på att koncentrera oss och fördjupa oss. Den rofyllda ensamheten gör att hjärnan rensas och vi får extra energi. I förlängningen leder det till bättre relationer med andra, att vi får veta vad vi verkligen behöver och blir bättre på att sätta gränser.
 
 Men hur kommer man dit? Det första steget är att bli medvetna om när vi flyr från oss själva – vad är det som gör att vi har så svårt för att stå ut med ensamheten? Och vad gör vi för att undkomma den?
 

För att kunna vara ensamma måste vi också tycka om oss själva. Först när vi värdesätter oss själva blir det lätt att vara ensam. Det är också viktigt att man förstår att livet rymmer både härliga och jobbiga känslor, och först 

 

Så bliir du ensam-stark

+ Var medveten om att du måste ut ur din bekvämlighetszon, alltså sluta att med hjälp av bakgrundsljud och aktiviteter skärma av dina känslor.

+ Gör något som kräver koncentration och stillhet. I dag lägger många av oss massor av tid på sociala medier, och vi mister mer och mer förmågan att fördjupa oss, och därmed försvinner vår förmåga till koncentration. Sätt dig ner för att göra sådant som kräver din fulla uppmärksamhet – det kan vara att virka eller sticka, läsa böcker, sätta ihop en scrapbook, skriva om ditt liv – de enda kraven är att det inte har något med internet att göra och att du gör det helt själv i ensamhet.

+ Avsätt tid varje dag för att gå på upptäcktsfärd bland dina känslor. Vad innebär ensamhet? Se det som ett detektivuppdrag, att upptäcka vad den är för dig. Fundera på vad ensamhet betyder för dig – så kan du lära dig att älska den.

 (all info i det här inlägget har jag hämtat ur delar i en artikel i tidsskriften Må Bra som var publicerad den 7e augusti 2018)

 

 /Ec