/ Allmänt /

JULDAGEN 2011Så är julafton över och snart även juldagen. Det har gått snabbt och det är det jag menar med att vi stressar på tok för mycket då vi innerst inne vet att juldagarna försvinner som sand mellan fingrarna. Jag sade:"Det blir jul ändå", fast vi inte hann med det där lilla extra som vi kanske hade önskat.

Jag har ätit lagom mycket av julmaten. Skinkan, revbenspjällen, laxrullarna, sillen med tillbehör fanns i mitt kylskåp att äta i omgångar. I kväll har jag och min vän/assistent haft vår traditionella lutfisk med kryddpepparsås som vi brukar äta på juldagen. Lutfisk är ett måste under min jul. Nu väntar snart gott kaffe med en och annan chockladpralin. Det här ska jag intaga i mitt vardagsrum medan jag tittar på första delen av "stjärnorna på slottet" som SVT sänder. Programidén är ungefär som tv4:s "Så mycket bättre". SVT har lagt mer vikt på samtalen medan tv4 lägger vikten på musikinslagen. Min juldagskväll avslutas nog med någon film.

Så har vi bara fem dagar kvar på år 2011. Ett år som har runnit iväg alltför fort. Numera när något bra sker hos mig, så vill jag stoppa tiden, för att kunna njuta av stunden eller ögonblicken. Tyvärr kan jag inte det här utan tiden får ha sin gång. Tänk vad ett år var långt när man var barn och nu hinner vi knappast med att göra vad vi bör förrän nästa vecka eller månad börjar.

Min sista vecka tror jag bli ganska lugn och det tycker jag ska bli skönt eftersom jag känner mig lite krasslig. Hoppas att det stannar vid en känsla!

Gott slut på år 2011!

/Ec 
/ FILM, TEATER OCH MUSIK /

EN TEXT SOM JAG ÄLSKAR JUST NU
FJÄRDE ADVENT HOS MIG. Ingen snö idag heller och ingen julstämmning har lyckat komma till mig. Inom mig börjar det bli panik av alla måsten som ska klaras av före lille jul. Jag som skulle så mycket under den här helgen. Istället tog jag en rejäl sovmorgon och sedan ringde en mycket nära vän och ville komma och fika i 3,5 timme. När just han hör av sig får vi passa på att ses eftersom det är långt mellan gångerna. Den här personen har ett sätt som gör mig lugn, så det var kanske bra att han kom trots att jag får det stressigt under de närmaste dagarna. Tur också kanske att jag har bot mot min magkatarr på recept.

Jag vill  publicera delar av en låt som går varm här hos mig just nu. Jag har lyckan att känna låtskrivaren sedan en tid. Vår personkemi har klickat sedan första stund. Vi har mycket trevligt tillsammans. Bland annat har vi samma sorts humor. Det är också en person som gör mig lugn.


Jag går för mig själv genom en folktom park
Alla fåglar har sagt adjö
Dom har drat söderut för att slippa fira jul
Inget kul tyckte dom om all snö

Själv är jag pank jag borde råna en bank
Eller snurra på nått lyckohjul
Skaffa ett jobb kanske klippa mitt hår
och göra allt sånt som folk föreslår

Men jag vill inte alls göra sånt som befalls
Och nu står jag vid en frusen sjö
Med en längtan efter att få va någon annan
Ingen människa är en ö
  - - - - -
Nu tänds stjärnor och ljus i dom lyckligas hus
Och tomten ger dom snälla en klapp
Han frågar vad jag önskar och jag blundar när jag önskar
Och jag önskar att jag bara slapp

För kärlek i paket är det värsta jag vet
Om det är tomgång om det är tvång
Jag ger när jag kan jag vill ge dig en sann
Om en falsksjungen kärlekssång.

Text: Fredrik Sandh


Den passar verkligen in på mig. Jag tycker inte om att vara en dussinvara jag heller och krav har jag som sagt svårt att tåla...

Lycka till med allt ni ska göra! Tänk på hjärtat!

/Ec


/ TIDNINGAR, OCH BÖCKER /

KANSKE ETT JULKLAPPSTIPS: NÄR BÖRJAR DET RIKTIGA LIVET?
Jag har under år 2011 gett en del tips om böcker. Mitt sjunde i raden blir "När börjar det riktiga livet av Fredrik Lindström. Boken kom ut i mitten av november på Albert Bonniers Förlag. Boken kostar inbunden  149:-Kr hos Bokus på nätet.

Fredrik Lindström:

"2001 gav Fredrik Lindström ut "Vad gör alla superokända människor hela dagarna?". Boken är den mest sålda novellsamlingen i Sverige någonsin, 270.000 ex. Tio år senare kommer äntligen en uppföljare. Fjorton nya noveller med maximal träffsäkerhet och samtidskänsla. Där risken för igenkänning hela tiden är överhängande, och där avståndet mellan varm humor och ångestfyllt allvar är minimalt."(Bokus).

"Moderna människor lever alltmer sina liv i ett slags förberedelse. Det är nästan alltid något som står i vägen för det fulländade livet: man behöver en bättre bostad, ett intressantare jobb, man längtar efter barn, att möta kärleken, att få lite mindre att göra på jobbet, att barnen ska flytta hemifrån, att få totalrenovera huset, få mer tid för familjen. Eller något annat. Sedan ska man börja leva det där "riktiga livet" som man väntat så mycket på.

Det är berättelser fyllda av människor som lika gärna kunde vara du själv. Folk som, precis som du, försöker hitta sin egen stil eller bara funderar på om man verkligen lever sitt liv med rätt partner -- om man kanske kunde fått något bättre? Människor som undrar när de ska börja använda all utrustningen de har i sina kök och om det inte kan ingå i mänskliga rättigheter att få barn, familj och bli lite lycklig?, Människor som faktiskt har lite högre anspråk och vill börja fånga dagen, men bara har lite svårt att komma igång med det. Som skulle vilja ha ut mer av alltsammans! Inte bara i kärlek och relationer, kvalitetstid och spontansex. Utan i allt! Och som är beredda på det där riktiga livet, som skulle kunna börja närsomhelst".(Bokus)

När julafton är över och juldagen är här, då kan det vara skönt att krypa upp i soffan med en bok och glömma allt med julstök och julstress för en stund.

Ha en skön läsupplevelse!

/
ec