/ KROPP OCH SJÄL /

NJUTA AV VAD LIVET GER

EN BILD SOM ILLUSTRERAR NJUTNING

 Det är sommarkväll. Ännu en weekend står för dörren liksom en ny månad.  I morgon går vi in på andra halvan av år 2006. Ibland undrar jag var tiden blir av. Den rusar iväg eller är det så att vi människor skyndar på den? Vi planerar dag för dag, vecka för vecka inom oss. Är det tomt i vår kalender en dag blir vi alldeles vilsna och vet knappast vad vi ska göra med tiden.

Ett annat faktum som blivit underligt för nutidsmänniskan är om det är tyst omkring henne.  Själv kan jag ibland tycka att tystnaden och stillheten kan vara fantastisk skön. Tänk att höra en å brusa eller en fågel sjunga i en trädtopp en sommarmorgon. Då är det skönt att leva! Somliga av oss kan bli varma i själen när vi sitter och ser en vacker solnedgång någonstans i vårt avlånga land. Vi bör ta vara på de där vackra ögonblicken i livet som är alldeles gratis, men som är en lisa för vår själ.

Så har skymningen lagt sig över min stad. En dag är slut. Hoppas mina läsare tog vara på att sommaren kom tillbaka med full styrka. Det var härligt! Om jag tänker efter, så har vi ganska mycket av sommaren kvar, fast det har redan börjat vända.

 I eftermiddags hann jag med att sitta ute och bläddra i en tidning och försöka slappna av och inse att det var fredag. Veckan som gått har varit lite stressig, så det kan vara skönt att veta att jag kan ta det lugnt under de närmaste dagarna som kommer. Om sommaren består, tänker jag gå ut i min oas och bara njuta av att finnas till och äta något gott som hör sommaren till. Jag var på torget i förmiddags och köpte två liter ekologiskt odlade jordgubbar, som jag åt en skål av i kväll. Nu är det verkligen sommar med alla färska grönsaker och bär som finns. Men underbart är kort, så det gäller att passa på att njuta medan vi kan.

Nu ska jag krypa till kojs och tänka på hur bra jag har det som är frisk och har människor som bryr sig och som betyder mycket för mig. Livet är ju kort… Sov så gott alla där ute!

 


Av Ewacarin Holmqvist

/ KROPP OCH SJÄL /

BEHANDLA DINA FÖTTER VÄL

GLADA FÖTTER

  Visste ni att kvinnor löper fyra gånger så stor risk att drabbas av fotproblem än män. En av bovarna är våra högklackade skor. Vi måste lära oss att skämma bort fötterna regelbundet med hudvård, motion, fotbad och massage. Här ger jag er några tips som gör att era fötter blir glada. 

Så behandlar du din fot:

  • Gå ut med dina fötter

          Bästa motionen för fötterna är att promenera. Har du råkat ta i lite för mycket,                                                        

     så får du här några tips att råda bot på det

  • Få i gång cirkulationen

Lägg dig ner i tio minuter med fötterna högre än huvudet. Massera dem med en massageolja eller en fotkräm. För att få igång cirkulationen i benen, masserar du dem upp till knäna med mjuka rörelser.

  • Massera bort dålig lukt

Om du blandar olja från till exempel lime eller ringblomma med mandelolja får du en härlig massageolja som hjälper mot svullna, trötta fötter. Ringbloms- och cypressolja motverkar dålig lukt.

  • Bada fötterna mjuka
    1. Sätt dig bekvämt till rätta med fötterna nedsänkta i det varma badet medan du slappnar av i 20 -30 minuter.
    2. Torka varsamt fötterna torra och smörj sedan in dem med en kräm som innehåller svalkande ingredienser som pepparmynta eller aloe vera. Det går utmärkt att massera fötterna med en skön olja i stället.
  


Visste ni att vi tar 8 000 – 10 000 steg per dag, Vi går 185 000 kilometer under vår livstid. Inte undra på att våra fötter tar stryk. Ett extra ömtåligt område är valken vid stortåns bas, den blir tunnare med åren och kan göra ont vid belastning.

 


All info i det här inlägget kommer från senaste numret av M magasin nr 4, där finns betydligt mer att läsa om fötter. Är ni intresserade, så köp numret och läs det.

 Av Ewacarin Holmqvist

/ Allmänt /

I MINNENAS ARKIV

SOLSTOL


Idag har det varit en sådan där dag som vi helst vill slippa sticka ut näsan genom dörren. Då det är skönt att kura ihop sig i ett soffhörn eller sitta vid den öppna brasan på lantstället och dricka något varmt samtidigt som vi läser en av böckerna som vi har föresatt oss att plöja genom under vår ledighet i sommar.  Regnet har hängt i luften under hela dagen och några skurar har det också kommit.
Det gick alltså inte att sola idag – i alla fall inte i Malmö – Det fina vädret ska visst återkomma senare i veckan, så jag gråter inte. Jag tycker det är ganska OK eftersom jag kan få min lägenhet, förutom badrummet förstås, på fötter efter midsommarhelgen samt att jag fått undan tvätten som låg i tvättkorgen. Känner mig lite nöjd med min dag trots att jag skrev i gårdagens inlägg att jag skulle koppla av den här veckan medan jag har mina ordinarie assistenter. Jag är en sådan individ som vill ha ordning och reda omkring mig för att kunna trivas och koppla av. Kanske är det fel, men jag har alltid varit så. När jag gjort det tråkiga kan jag koppla av och göra det jag tycker är roligt som t.ex. skriva ett nytt blogginlägg.
Det sägs att ju äldre vi blir, desto oftare gräver vi fram händelser från en svunnen tid. Vi kan plocka varsamt upp en situation eller bild i minnenas arkiv, som kan påminna om en tid som var. Vi ler för vi minns så väl. För en stund blir vi nostalgiska innan vi återgår till nuet.
Ett sådant där minne har jag från min barndoms och ungdomssomrar i mitt älskade Snårestad, där mina morföräldrar levde i över 30 år. Byn hade/har en vit lantlig kyrka mitt i byn. Den ligger också på en kulle, så står man på kyrkogården kan man se ut över havet. Nästan alla mina kusiner har gift sig i den här kyrkan. Nu ligger både morfar, mormor och mamma och även pappa begravda på den här kyrkogården. När jag återvänder till Snårestad, känner jag ett inre lugn komma liksom det alltid har gjort när jag kommit till min barndomsby.
Men det var inte om kyrkans betydelse jag ville berätta i kväll utan om ett annat minne som utspelades i mormor och morfars trädgård under soliga eftermiddagar. När jag var i tonåren lånade jag en solstol och så hade mormor en transistorradio, sådana som bara finns på bilder numera.  Någon fällde upp solstolen och såg att den var riktigt uppfälld, så ingen olycka kunde hända. Sedan sattes stolen mitt på gräsmattan och bredvid solstolen placerades ett litet bord som jag kunde ha den kära radion på och kanhända också ett nummer av flickjournalen eller husmodern. Jag lyssnade alltid på Sommarpratarna på vardagarna samt söndagarna. Redan då var jag intresserad av författarskap. På lördagarna klockan 15.00 dånade tio-i-topp med Pekka Langer ut över nejden. Jag höjde volymen när Beatles tog första platsen. Där satt jag i en minimal bikini och bara solade och drömde mig bort en stund. Det var tur att morfar hade en tät häck runt om. Men ljudisolerad var trädgården inte, men ingen sade något Idag tycker jag synd om grannarna, men just då gällde bara Beatles. När jag kom upp i de övre tonåren solade jag och bakom solglasögonen drömde jag om min första kärlek…
Åh, ljuva ungdom var blev du av?

Av Ewacarin Holmqvist

När jag har skrivit inlägget har min morfar låtit regnet dra förbi. Kanske blir det en soldag i morgon, vem vet…