/ KROPP OCH SJÄL /

LÅT LJUSET BLI DIN VÄN

 
 
 Jag vet inte hur jag har blivit så morgontrött och jag måste erkänna att det blir värre för vart år som går. I min ungdom gick jag glatt upp på den här tiden på dygnet. Numera hittar jag på flera ursäkter för att få ligga kvar i sängen som möjligt. Ibland rävsover jag då jag hör att de är i hallen. Mina assistenter är så morgonkäcka, så hälften vore nog. De kommer in och sjunger eller drar av mitt varma täcke. Värst av allt är då de tänder lampan på byrån.
 
I Expressens hälsoliv har Linda Nester funnit sex misstag vi gör för att vi är så trötta på morgonen. Hon ger också råd att förändra vår situation under dygnets tidiga timmar. Vill gärna publicera de här sex misstagen och råden till en eventuell förändring:
 
1.Du lever i mörker fram till lunch 
Om du vaknar i ett mörkt sovrum, snabbt duschar, tar ditt kaffe för att sedan kliva in på jobbet så får du inte tillräckligt med ljus. Ljus som du behöver för att din kropp och din hjärna ska vakna till liv. Du blir därför tröttare och presterar sämre.
 
2. Du dricker inte tillräckligt med vatten
Var ärligt mot dig själv. Hur mycket vatten dricker du på morgonen? Och då inte i form av kaffe (som är vätskeutdrivande). För lite vatten på morgonen kan nämligen göra att du blir trött och på dåligt humör.
 
3. Du arbetar på tom mage
Om du glömmer bort frukosten, eller äter för lite, kan resten av dagen kännas dimmig. Något som kan vara svårt att ta igen även om du äter tillräckligt senare
 
4. Du äter för lite protein på morgonen
Hur mycket protein äter du till frukost? Även om du äter protein till lunch och middag är frukosten ett viktigt mål där proteinet inte får missas.
.
5. Du är arg i trafiken
Svär du i bilen eller irriterar du dig på människor i kollektivtrafiken? Detta kan tyvärr dra ner ditt eget liv
 
6, Du går upp för sent
Att sova ut kan kännas skönt, men att sova för länge på morgonen kan också göra dig trött och seg.
.
 
Några råd till förändring
1. Genom att få dagsljus i 20–30 minuter på morgonen så hinner din kropp ställa om sig till morgon. Något som får dig att fungera på högsta nivå. Öppna upp gardinerna i hemmet, eller kanske till och med drick ditt kaffe på balkongen?
2. Ungefär tre glas vatten på morgonen gör att du hamnar på rätt bana för dagen.
3. Ge din hjärna energi – ät rätt på morgonen. 
4. Ät protein så att du får det jämnt fördelat under dagen. På så sätt får dina muskler alltid protein när det behövs. Enligt en ny studie från University of Texas, som Mens Health tagit del av, ska du äta minst 30 gram protein vid varje måltid. Detta innebär ungefär tre ägg.
 
I mitt fall ser jag nu mina egna misstag och kommer att försöka ändra mig på vissa punkter, för att möjligen bli
en bättre och piggare morgonmänniska.
 
Källa i det här inlägget har varit Linda Nesters artikel "Sex misstag på morgonen - som gör dig trött hela dagen -" Den är inför i Expressen 2015-04-09.
 
/Ec
/ KROPP OCH SJÄL /

TRENDER I VÅR

 
 
Ny vår och nya skönhetsprodukter för oss som är intresserade av mode & skönhet. Som ni vet som följer mig har jag två passioner då det gäller det här. Den första passionen är ljuvliga dofter. Bäst tycker jag om Hugo Boss & Calvin Klein. Under flera år har jag köpt eller fått hans sommardoft One Summer. En doft för både män och kvinnor. 
 
"CK One Summer 2015 avspeglar den ultimata avkopplande sommar ögonblick Sola i solen. Det meddelade känslan av uppfriskande och soldränkta bliss aktiveras med varma undecurrents. Doften är en uppfriskande, energisk och flammande citrus - aromatiska. Den öppnar med överens av gin tonic som leder till hjärtat av stjärnanis och basen av bärnsten trä. Finns som 100 ml Eau de Toilette."(Källa fragrantica.)
 
 
Den andra passionen som jag har fått under senare år är nagellack. Tycker om att se välvårdad ut när det gäller mina händer. Jag blev överlycklig då jag hittade ett, i mitt tycke, bra märke - Essie - I det här märket finns också ett underlack samt ett överlack som fungerar för mig. Om jag tar på ett lager underlack och ett lager färg den ena dagen och låter det torka rejält till nästa dag. Då målar jag ytterligare ett lager färg samt tar ett lager överlack. Gör jag det här, så håller nagellacket under två veckor, fast jag skriver och använder min ena hand mycket. Essies underlack är också stärkande.
 
 
Ibland använder jag en läppenna för att få lite lyster på mina läppar.I vår finns det färgade läppennor som inte bara räddar torra läppar utan även ger vacker färg. Det finns tre olika trender i vår angående våra läppar:
 
1. "den naturliga läppen som du får till med ett halvmatt läppstift i en nyans som matchar eller är en smula mörkare eller ljusare än din naturliga läppfärg. Den här trenden tilltalar mig.
2. en annan stor trend i vår är just den matta läppen, gärna i en riktigt röd eller plommonrosa färg som drar åt körsbär. 
3. För den modiga är knalliga läppar, gärna i lite mer galana färger så som ljusblått, en het trend i vår – också där gärna med en matt finish".(Källa Damernas Värld)
 
Om det är trevligt att "fixa till sig ibland", så är det till sist insidan hos en person som räknas trots allt. Glöm inte det. Mamma var noga med att vi barn skulle vara hela och rena samt se propra ut. Det sitter i mig, hur gammal jag än blir.  
 
/Ec
 
 
/ LIVETS NJUTNINGAR /

EN GOD SMÅRÄTT - PASTA MED RÄKOR -

Bild: Google
 
Häromdagen tittade jag i min receptpärm och fann ett recept som väckte minnen från sent 1980-tal. Jag kände hur den här smårätten kunde smaka många gånget, vinets doft och det sorl som fanns runt mig där jag satt med någon vän på en av Malmös spanska krogar i östra delen av staden. I den stadsdelen bodde jag under några år och slank ofta in på krogen, särskilt på deras uteservering under sommarhalvåret. Där var det lätt att komma fram med min rullstol. Jag har gått förbi krogen på senare tid, men tyvärr men nu finns där ett hus. Borta är min lilla trevliga krog.
 
Jag åt ofta pasta med räkor och vill publicera receptet. Jag har provat göra det här hemma, men jag får inte till det som det smakade på krogen. Naturligtvis blev inte min version av den här rätten lika god som krogens. De har ju utbildade kockar som gör sin egen tuch på såsen, men ändå:
 
Detta behöver du för fyra personer:
 • 4 port pasta, gärna penne
 • 2 förp räkor i lake (à 170 g)
 • 1 vitlöksklyfta
 • 250 g körsbärstomater
 • 1/2 påse salladslök (à 125 g)
 • 1 msk olivolja
 • 2 dl vispgrädde
 • 1 dl vatten
 • 1 kycklingbuljongtärning eller kycklingfond (1 buljongtärning motsvarar 2 msk fond)
 • finrivet skal av 1 citron
 • salt och peppar
Gör så här:
 1. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
 2. Låt räkorna rinna av i durkslag.
 3. Skala och skiva vitlöken. Dela tomaterna och strimla salladslöken.
 4. Fräs vitlöken i olivoljan.
 5. Tillsätt grädde, vatten och buljong. Låt koka ca 5 minuter utan lock.
 6. Blanda ner tomater, lök och räkor i såsen och koka upp. Smaka av med citronskal, salt och peppar.
 7. Servera den nykokta pastan med räksås och parmesan.
 
/Ec