/ FILM, TEATER OCH MUSIK /

FILMTIPS NUMMER 1 2018

 
 
Mitt första filmtips år 2018 blir "The post". Den hade Sverigepremiär igår. För regin står Steven Spielberg för. Filmens manus har Liz Hannah och Josh Singer skrivit. Det är ett drama/historiskt som pågår i 116 minuter Meryl Streep och Tom Hanks har de framträdande huvudrollerna i filmen. När man kan köpa the post på DvD eller blue-ray, kommer filmen att kosta 149.- hos discshop.
 
Lite om handlingen
"I juni 1971 tog New York Times, Washington Post och nationens stora tidningar modigt ställning för yttrandefrihet och rapporterade om The Pentagon Papers, den massiva mörkläggningen av regeringshemligheter som spände över fyra decennier och fyra amerikanska presidenter. 
Vid den tiden försökte Washington Post's Katherine Graham (Streep) fortfarande att hitta sin plats som landets första kvinnliga tidningsutgivare, och Ben Bradlee (Hanks), tidningens labila men drivna redaktör, försökte förbättra den kämpande tidningens rykte. Tillsammans bildade de två ett osannolikt lag, då de var tvungna att samarbeta och fatta det djärva beslutet att stödja The New York Times i deras försök att bekämpa Nixonadministrationen i deras exempellösa försök att begränsa yttrandefriheten (The First Amendment)":Källa discshop)
 
Delar av Annika Anderssons recension om filmen från MovieZine
"Det är en ren njutning att se de båda ikonerna Tom Hanks och Meryl Streep tillsammans på vita duken, och hela skådespelarensemblen är högkalibrig som det anstår en Steven Spielberg-film. Manuset är skrivet av förstagångsförfattaren Liz Hannah, och filmfotot står Janusz Kaminski för. Jag gillar verkligen hur han lyckats få filmen att se ”gammaldags” ut, utan den sepia eller bruntonade färgskala man oftast ser i filmer som ska föreställa 70-tal. Riktigt snyggt gjort!

Dekoren är också fantastisk! Det riktiga Washington Post-kontoret är noggrant replikerat, och det känns verkligen som man åker tillbaka några decennier i tiden. Det är en konventionellt berättad historia men perfekt gjord. Normalt vill jag gärna se något unikt och nytänkande för att ge full pott, men perfektionen i detta Spielberg-Streep-Hanks-drömtrioverk är som en hyllning till filmkonsten i sig. Jag ger “The Post” fem stjärnor av fem".
 
"The post" kommer att finnas i mitt filmbibliotek när år 2018 lider mot sitt slut. Har en del av Meryl Streeps filmer. Hon är bara så bra. Tom Hanks tycker jag också om. Jag blir aldrig besviken på en riktig kvalitetsrulle. Att se någon sådan film är ett guldkorn i tillvaron. Ett guldkorn som jag behöver för att sedan gå ut och fungera bättre i min roll som arbetsledare.
 
 
/Ec
 
 
 
 
/ KROPP OCH SJÄL /

VÅRA LYCKONIVÅER GÅR ATT PÅVERKA

 
idag tänker jag ta upp lycka och dess nivåer. Psykologiprofessorn  Sonja Lyubomirsky har gjort en forskning angående våra lyckonivåer och kommit fram till: Hela 50 procent av vår lyckonivå tycks utgöras av en sorts grundnivå som är förutbestämd av våra gener – och bara 10 procent är kopplade till våra omständigheter i livet just nu. De övriga 40 procenten är fullt möjliga att påverka – genom att aktivt jobba för att bli lyckligare. Loubomrisky menar att det finns sex lyckostrategier som är vetenskapligt bevisade och som även fungerar. I  boken "Lyckans verktyg: En vetenskaplig guide till lycka" tar S L upp lyckostrategierna och förklarar de för oss. För min egen del tycker jag att författaren har rätt. Själv anser jag att lycka Inte är något vi får serverat på silverfat. Vi bör kämpa liite för att nå den.
 
De sex nivåerna är:
 
1. Öva på tacksamhet
  "Personer som är tacksamma över det de har tenderar att uppleva fler positiva känslor än andra. Genom att reflektera över allt du har att vara tacksam över kan du öva upp din förmåga att fokusera på fördelarna, snarare än att älta det i ditt liv som är mindre bra. Detta kan du bland annat göra genom att skriva en daglig tacksamhetsdagbok, att uttrycka tacksamhet gentemot dina vänner eller att avsätta en stund varje dag åt att tänka på sådant som gör dig tacksam. 
 
2.  Investera i dina vänner
Lyckliga personer har i regel starka band till sin partner, vänner, släkt och familj – så det säger nästan sig självt att det är positivt för dina lyckonivåer att fokusera på dina personliga relationer. Det handlar inte minst om att prioritera detta – att regelbundet avsätta tid för socialt umgänge: gå på en dejt med din man, boka in en middag med tjejkompisarna eller åk iväg på weekend med syrran. En annan viktig sak att tänka på är att visa uppskattning – inte minst gentemot sin partner, så att inte tjat och gnäll får större utrymme än beröm och tillgivenhet
 
3. Lär dig hantera motgångar
Livet kan inte alltid vara härligt – vi stöter regelbundet på bakslag och motgångar. Ingen kommer undan detta – men vi kan påverka hur vi hanterar tuffa situationer. Vissa typer av motgångar handlar om problem vi faktiskt kan lösa – då brukar bästa tillvägagångssättet vara att tänka igenom olika handlingsalternativ, väga fördelar och nackdelar och sedan försöka genomföra en av problemlösningsstrategierna. Andra typer av motgångar – till exempel ett dödsfall eller annan typ av förlust – har ingen konkret ”lösning”. Då kan bästa sättet att hantera situationen på vara att uppnå en acceptens kring situationen, skingra de jobbiga tankarna genom positiva aktiviteter och söka känslomässigt stöd hos andra människor.
 
4. Lev i nuet
När du är fullt närvarande i stunden och går upp helt och hållet i det du gör ökar dina lyckokänslor. Stressar du igenom dina dagliga rutiner glömmer du istället bort att njuta av livet. Det är viktigt att stanna upp och verkligen vara här och nu – både när du utför vardagliga sysslor, men inte minst när du gör något särskilt njutbart. Det är lätt att hela tiden jaga nya kickar, till exempel börja planera nästa resa redan under den nuvarande semestertrippen. Tillåt dig istället att dröja dig kvar vid positiva känslor och njuta till max.
 
5. Sätt upp nya mål
Att hänge oss åt projekt och sträva efter saker som är viktiga för oss gör oss lyckligare. Mål i livet ökar känslorna av meningsfullhet och att nå dem stärker självförtroendet. De mål du sätter upp ska helst föra dig närmare dina drömmar i livet – och det är viktigt att målen är dina egna. För att öka lyckan i livet bör våra mål alltså komma från en egen önskan, snarare än att bestå av förväntningar från omvärlden.
 
6. Ta hand om din kropp och själ
Denna punkt kan egentligen sammanfattas med två ord: meditera och motionera. Båda aktiviteterna är vetenskapligt bevisade, i en stor mängd olika studier, att motverka depressioner, minska stress och öka välbefinnandet – såväl fysiskt som psykiskt. Om du inte redan testat meditation är det med andra ord hög tid att börja. Redan efter några veckor kan man se mätbara resultat i hjärnan – och du får ett bättre immunförsvar på kuppen! Den andra komponenten – motion – har bevisats vara lika effektivt mot depressioner som antidepressiva läkemedel. Forskare rekommenderar 30 minuters måttlig fysisk aktivitet per dag, men allt är bättre än inget"!  "Källa: ”Lyckans verktyg: en vetenskaplig guide till lycka” av Sonja Lyubomirsky och Malin Karlberg Femina
 
Lyckostrategin att sätta upp nya mål anser jag är viktigt för att nå lycka. Ålder spelar ingen roll. Huvudsaken är att vi människor sätter upp mål i livet och gör det för vår egen skull. Det kan vara att försöka röra på oss lite varje dag eller umgås med någon utan mobil. Det behöver inte alls vara stora mål för då blir de så oöverkomliga.Lyckostrategin att leva i nuet har jag gjort sedan 1983, då jag insåg att vi inte lever för evigt. Säg det du vill idag, för i morgon finns kanske inte.
 
 Den här katten ger mig så mycket lycka!
 
/Ec
 

 
 
.
 
/ FILM, TEATER OCH MUSIK /

SVENSK FILMS GALAKVÄLL

 
 
i kväll kommer jag att sitta spikad framför teven, för det är årets höjdpunkt då det gäller svensk film -Guldbaggegalan 2018 - Ännu en kväll med en känsla av glitter och glamour. Under januari är det galornas månad. Det börjar alltid med Idrottsgalan och slutar med Guldbaggegalan.
 
Lite om Guldbaggegalan:
"Guldbaggen kallas det svenska filmpris som sedan 1964 årligen har delats ut på Guldbaggegalan av Svenska Filminstitutet "för framstående insatser för den svenska filmen under det gångna året". Det delades ursprungligen ut i tre kategorier, vilket med åren har utökats till mer än ett 15-tal. Dessutom delas under prisceremonin flera "relaterade priser" ut.
 

Den första filmgalan, eller filmbalen som den kallades då, hölls på Grand Hôtel i Stockholm den 25 september 1964. Det året delades bara tre baggar ut:

 • Bästa regi - Ingmar Bergman för Tystnaden.
 • Bästa skådespelare - Ingrid Thulin, för sin insats i samma film.
 • Bästa skådespelare - Keve Hjelm, för rollen som fadern i Kvarteret Korpen.
Fram till 1983 skedde prisutdelningen under hösten. Då belönades filminsatser under juli till juni det föregående brutna kalenderåret. Sedan 1985 delas priserna ut i januari året efter det hela kalenderår som belönas. Just 1985 belönades filminsatser från de föregående 18 månaderna, för att komma ikapp efter bytet av periodindelning.
 
Själva priset är en emaljerad och förgylld fantasiguldbagge av koppar, formgiven av konstnären Karl Axel Pehrson. De första Guldbaggarna tillverkades vid Gustavsbergs porslinsfabrik 1964.Idag tillverkas de av konstsmeden Patrik Sandell. En guldbagge väger cirka 1,2 kilo. Sedan starten har nästan 300 guldbaggar delats ut. Flest guldbaggar har Jan Troell, som till och med 2009 har vunnit fem stycken

 från och med  år 2016 har priset delats ut i 19 kategorier inklusive en Hedersguldbagge.Utöver dessa har Svenska Filminstitutetsstyrelse möjlighet att dela ut ett pris till Årets nykomling. Man delar även ut en Gullspira, för enastående insatser inom barnfilmen, samt Biopublikens pris, som svenska folket röstar fram".(Källa Wikipedia)

 Årets nominerade filmer är:

 

 • Borg
 • Korparna
 • Sameblod
 • The Nile Hilton Incident
 • The Square
Bästa regi är bl. a.
 • Amanda Kernell
 • Janus Metz 
Bästa Kvinnliga huvudroll är bl.a.
 • Lene Cecilia Sparrok i Sameblod
 • Jennie Silverhjelm i All inclusive
Bästa manliga huvudroll är bl. a.
 • Claes Bang i Square
 • Reine Brynolfsson i Korparna
 • Sverrir Gudnason i Borg
Själv tror jag mycket på filmen Borg eller Square får priset. Sedan hoppas jag på att Gudnason får en guldbagge för bästa manliga huvudroll. Vliken film publiken röstar fram i kväll blir nog Solsidan.
 
 
/Ec