/ Allmänt /

ÄR DEN SVENSKA KANELBULLEN ETT MINNE BLOTT?


Bild: Nätet

När jag bodde hemma och var sugen på någon fika, var det mammas goda bullar, sockerkaka, rulltårta, muffins eller något småbröd (syltbröd, eller chokladstänger) som gällde. Jag är uppvuxen med nybakat varje fredag, något som jag försöker hålla fast vid. Varje fredag bakar jag gärna en mjuk kaka till helgen.


 För några veckor sedan, när jag var på hemväg gick jag förbi ett kondis som hade den så populära kakan makron. Jag gick in och köpte en i smaken hasselnöt. Åh, så god den var! De är lagom stora för en lagom lång fika med en god vän. Men makron försvinner i mitt tycke alltför snabbt då kakan smälter i munnen. Priset är dyrt för macaron eller makron på svenska, betyder en liten mandelkaka. De påminner lite om både biskvier och maränger. Mitt kondis tog 16:-/st. Det gäller att njuta långsamt, men jag tycker att det var absolut värt att testa om man är ett kakmonster som jag nu är. Den här nyheten i kakvärlden är betydligt godare än ”cupcakes” Då äter jag hellre en rulltårtbit. Som sagt: Smaken är som baken – delad - och tur är väl det. På så sätt blir alla kakor köpta.


Så här förklarar Wikipedia vad makroner är:


”Makroner
, (franska: macaron), är ett bakverk gjort på äggvitor, mald mandel, florsocker och socker. De är biskviformade (runda kupolformade med platt botten) kakor som är några centimeter i diameter, med ett relativt fast ytterhölje och beroende på variant ett knaprigt luftigt eller ett mjukt segt innandöme. Den marängliknade konsistensen kommer sig av de marängliknande ingredienserna. Luftigheten beror på äggvitan och det förekommer inget mjöl eller jäsmedel i makronerna. Kakorna är oftast ihoplagda två och två med en söt smaksatt smörkräm emellan. Smörkrämen, och även de själva marängerna, smaksätts med många olika smaker, beroende på affär, säsong, område och så vidare. En vanlig smak är choklad.”


Ingela Stenson som är omvärldsanalytiker på United Minds i Stockholm. Hon har länge specialiserat sig på mat och livsstilsfrågor och har sett trender både komma och gå


– ”Idag har makroner en impa-faktor. De känns lyxiga och exklusiva, och är roliga att kunna bjuda på. Men nyhetens behag försvinner, säger hon och tillägger att hon tror att makrontrenden är högst upp på kurvan nu.


Småkakorna kommer inte försvinna, men det finns en klar risk att de tappar status när de blir för tillgängliga. Hon säger att det borde vara skräcken för de franska tillverkarna som Ladurée, Pierre Hermé och Fauchon som satsat på exklusivitet, att makroner nu går att hitta på Mc Donalds och Starbucks”


För statusfall till trots så är det nämligen Ladurées ägare Groupe Holder som tillverkar de makroner Mc Donalds säljer i Frankrike.


Enligt Ingela Stenson är ett sätt att försöka hålla kvar känslan av exklusivitet. Kanske genom att skapa limited editions under kortare tid – något som Ladurée faktiskt redan gör. Man jobbar ständigt med mellan 6-8 nya smaker, som bara finns tillgängliga under en kort tid. Dessutom får en känd modeskapare ta fram en egen makron en gång per säsong.


Ingela Stenson ser intresset för makroner som en del i den stora mattrend som råder nu. Vi nördar ner oss i surdegsbröd, specialrostat kaffe från Guatemala eller cupcakes, som vi allra helst ska göra själva. För producenterna gäller det att hålla intresset vid liv och ständigt förnya sig.


När Unilever i början av 2010 lanserade sitt "baka dina egna macroner"-kit, fick man sin största succé på flera år. Under varumärket "Alsa" lanserades först chokladmakroner, som Unilever hade räknat skulle omsätta drygt 9 miljoner kronor på den franska marknaden. Det tog inte lång tid innan man fick revidera upp den siffran med 50 procent. Snabbt introducerades såväl kaffe som jordgubbssmak, och nu väntar även pistasch.”(källa en artikel i Svenska Dagbladet)

 Så här skriver Anna Granér som bloggar om mat:


”Makroner har precis samma fördel som ”cupcakes”: De går att variera i det oändliga. Både kakorna och fyllningen kan anpassas färg- och smakmässigt till tillställningen de serveras på. Varför inte vita kakor med svart lakritsfyllning och guldpärlor ovanpå till examensfesten. Eller i rosa nyanser med smultronsmak och en liten vit blomma i kristyr ovanpå till bröllopsfesten”.


Någon gång när jag hittar ett bra recept och har gott om tid, ska jag testa och baka mina egna makroner. Risken är att jag gör för många. Det är inte bra för figuren, men vad gör en sybarit(livsnjutare)? Jag är också pigg på att ständigt och jämt pröva på nya saker. Det är roligt att blanda nya trender med svenska äldre recept. Således är det ingen risk att mammas bakverk glöms bort.


/Ec  

 

.

.

/ Allmänt /

TISDAGEN DEN 22:E MAJ 2012 - ESTELLES DAG -

H.K.H. Prinsessan Estelle. Foto: Kate Gabor/Kungahuset.

BILD Kungahuset Sveiges hemsida

Det är en solig dag i Sverige. Den andra riktiga sommardagen år 2012. Hoppas att den följs av många flera.
Trots att vi har längtat efter sol och värme, var det nog många som slog sig ner i tevesoffan eller begav sig till landets händelsecentrum den här förmiddagen. Tisdagen den 22:e maj döptes en av Sveriges blivande tronarvvinge. Det var två mycket stolta och glada unga föräldrar som gick fram  i Slottskyrkans gång med deras dotter. Att se all den här gulligheten var en överväldigande känsla inom mig. Fick något vått i ögonvrån. Jag är mycket känslig för bröllop och dop.

Så är Estelle, Silvia, Eva Mary döpt på sedvanligt sätt med pompa och ståt. Hon var så söt i sin dopklänning som gått i arv. Estelle gav bara några ljud ifrån sig när mamma lämnade henne till ärkebiskopen. Hon skrek inte som hennes moster och morbror gjorde. Efter dopakten gjorde hon sitt andra officiella framträdande för en del av svenska folket som samlats på borggården. Många flera ska följas genom åren.

Hoppas den här prinsessan får en normal uppväxt som det är möjligt. Jag tror att Kronprinsparet kan avgöra var balansen går. Lilla Estelle är lyckligt lottad som har två olika världar att anamma: Hos mormor och morfar på slottet och sedan hemma hos farmor och farfar i Ockelbo, där hon har möjlighet att vara som vilken flicka som hon vill för en tid. Det här kan vara positivt och en oas som hon behöver i hennes annars så offentliga liv, där hon jämt och ständigt har blickar på sig.

Sist men inte minst vill jag önska Estelle, Silvia, Eva Mary Lycka till i livet. Hoppas det goda överväger det dåliga och svåra som hon kommer att gå igenom

/Ec 
/ LIVETS NJUTNINGAR /

KAFFE ÄR TRENDIGT PÅ MÅNGA SÄTT

När jag går ner till City finns det så här års många små caféer längs min väg. Dessa breder ut sig över halva trottoaren, så jag får köra slalom mellan caféborden och jag är också rädd om gästernas fötter. Jag brukar småle då jag kör omkring i city, för gator och torg liknar gatorna utomlands, där man sätter sig en stund på ett litet café och umgås med en vän medan man dricker en caffe latte/espresso/cappuccino. För min egen del föredrar jag att köpa något av det smaksatta kaffet som finns förpackat i små påsar och laga det hemma. Jag har hittat min favorit bland dem nämligen hasselnötskaffet. Det dricker jag på eftermiddagarna med skummad varm mjölk.

 

I juli 2011 skrev jag ett inlägg här på bloggen med titeln ”fikaställena har blivit våra nya vardagsrum”, där jag tog upp att människor går på café som aldrig tidigare. ”I snitt fikar varje svensk för drygt 400 kronor på ett år. Försäljningen har på tre år ökat med en femtedel och väntas snart passera fyra miljarder kronor per år”. Kaffe är svenskarnas käraste dryck som vi ogärna prioriterar bort och fikakulturen i vårt land är mycket stark. Bengt Hedlund, VD för Svensk Servicehandel, menar att gå ut och fika kostar ganska lite. Även om vi generellt har lite pengar till nöjen, så unnar vi oss lyxen att fika ute. Bengt Hedlund tycker att smärtgränsen för vad en fika får kosta ligger på 40 kronor.

 

Ibland när jag är på väg någonstans händer det att någon kommer med sitt ”take away” kaffe i handen och samtidigt håller på att messa, så personen håller på att gå på mig. Även om jag är en kaffeälskare, så vill jag helst ha kaffet i mig och inte på mig. Jag vill också helst välja vilket sorts kaffe jag vill ha.

 

”Tyvärr har vi inte tillgång till några mätningar (ännu). Men det handlar om ansenliga mängder. Enbart de fem större cafékedjorna säljer enligt egna uppgifter till Dagens Industri >200 000 muggar i veckan, varav en stor andel är take away. Därtill kommer alla andra ställen som säljer kaffe - mackar, kiosker, servicebutiker etc. En undersökning refererad i tidskriften Fast Food uppger att så många som 8% av de tillfrågade (i medelstora och större städer) köper med sig kaffe till jobbet minst en gång i veckan. Vanligaste take-away-dryck är Caffè latte (35%), följt av bryggkaffe (27%) och Cappuccino (19%).” Kanske har siffrorna ändrats sedan år 2004.  

 

Själv erkänner jag att jag är i behov av kaffe för att fungera som jag bör i min vardag men annars också. Det gladde mig när jag läste att kaffe innehåller nästan lika mycket antioxidanter som grönt te och apelsinjuice. “Det höga antioxidantinnehållet i förening med hög kaffekonsumtion gör att kaffe i Skandinavien svarar för en mycket stor del av det dagliga intaget av antioxidanter. En norsk studie fann att kaffe stod för 60% av norrmännens antioxidantintag (i Norge dricker man ungefär lika kaffe som i Sverige).

 

När jag har läst om kaffe inför det här inlägget har jag funnit att min kära dryck är både bra för den mentala prestationsförmågan, förbättrar koncentrationen om man dricker måttligt med kaffe och snabbar på fettförbränningen (bäst om man dricker svart). Tvärtemot vad man tidigare har trott så är kaffe inte uttorkande utan kan vara en viktig källa till vätska. Det här är något som jag ska ta till mig och poängtera för personer som tycker att jag bör dricka mer vatten.

 

För min egen del dricker jag sällan kaffe ensam och det sägs också att den förbättrar människors sociala funktionsförmåga.

 

Även om min källa nog är lite subjektiv så hoppas jag att det finns en del fakta som man kan ta fasta på för en ickekaffedrickande person.

 

Källa: Svensk kaffeinformations hemsida

 

/Ec