/ Allmänt /

GRATTIS KÄRA MAMMA

 
 
 Är glad att just Du har varit min mamma
Utan dig skulle inte mitt liv varit detsamma
Så många ljusa minnen från barn- och ungdomen jag har 
Längst in i hjärtat har jag sparat de roliga och bästa
Du stöttade alltid mig i mina beslut
Och du rådde mig bara
Du hade alltid ett vänligt ord på lut
När det stormade var du min hamn
Min trygghet var i din famn
Sorgen efter din alltför tidiga bortgång
Har jag bearbetat för länge länge sedan
Saknaden däremot kan dyka upp
När jag minst anar det
Det kan vara vardag eller helg
Dag som natt
För några dagar sedan ligger det ett hjärta
Med en ros på din grav
Rosen får symbolisera kärleken till dig
Och mitt Grattis på din dag
 
Kära lilla mamma, åh vad jag älskar dig!
 
 
 
 
/Ec
 
/ Allmänt /

TACK FÖR ATT DU FINNS

 
 
 
 
 
 
 
 
Jag är så tacksam för
att jag fått möta dig.
För du är speciell
och värdefull för mig.

Det som gör dig unik
finns i ditt sätt att vara,
din styrka och ditt mod
och allt som du kan klara.

Den kärlek som du ger
i omtanken om andra
ger lärdom om hur vi
ska vara mot varandra.

Du är en sån person
man lätt kan hålla kär.
Så tack för att du finns
just sådan som du är.
 
Denna dikt är skriven av Siv Anderson. 
 
Jag tänker extra mycket på två vänner som jag har haft länge. Formar en slängkyss åt deras håll i kväll och hoppas att de har det bra.
 
 /Ec
/ HEMMET /

HEMLAGAT ÄR GODAST OCH KANSKE BÄST

 Bild: Google
 
Jag är uppvuxen i en familj där mat var något viktigt. Mamma och mormor tyckte om att laga mat. Själv satt jag där i köken och såg på hur de lagade den gamla sortens husmanskost, såsom olika stuvningar. Det var nog där i deras kök som jag lärde mig knep och knåp i matlagningen. Att mitt matintresse sedan har vuxit med åren tror jag beror på mitt arv. Tyvärr håller den gamla husmanskosten att dö ut. Varför? Jag har en teori: Förr (då jag var barn och ungdom under 50-och 60-talen var det mer vanligt att "ta vara på" vad som fanns i kylskåpen eller i trädgården. Jag såg, när jag läste en del inför det här inlägget att vi går på lyxkrogarna och äter sådan mat som min mormor och mamma gjorde. Det beror på att vi inte har den tiden att göra långkok samt frysa in. En del av oss säger att vi tycker om den maten, men vi vet inte hur vi tillagar den.
 
Jag har en annan aspekt på det här med mat: Tidigare bjöd vi hem våra vänner och släkt på middag. På så sätt umgicks man en kväll och hade trevligt. Idag är begreppet mat så komplicerat. Alla äter inte samma mat, de tål inte mjölkprodukter, är allergiska för exempelvis nötter med mera. En annan aspekt är att mat är dyrt jämfört med tidigare. Detta är synd för vi förlorar trevnaden när vi äter ihop. Det är också så att vi slänger i oss något medan vi är på väg... Eller tar vår middag med oss in till teven.
 
"Få har dock tid att stå i köket i flera timmar varje kväll. Därför kommer här några knep för hur du kan äta hemlagad mat varje dag utan att behöva lägga all ledig tid vid spisen.

Köp konserver Du kan spara mycket tid på att köpa konserver för att snabbt och enkelt kunna komplettera dina måltider. Välj till exempel bönor, tomater och pastasåser, som verkligen kan piffa upp en gryta eller en pastarätt på några sekunder. Välj gärna produkter med låg salthalt och utan tillsatt socker.

Fuska smart Det tar bara några minuter att tvätta, skala och hacka de flesta grönsaker, men om du inte ens har tid med det så kan du köpa färdigskuren sallad och färdighackade grönsaker i affären. Det kan vara ett bra alternativ om man verkligen har ont om tid.

Frys in Ett säkert sätt att alltid se till att du har hälsosamma måltider hemma är att laga mycket mat åt gången och sedan frysa in några portioner. Du kanske har mer tid att vara kreativ i köket på helgerna? Se till att laga lite extra mat då så att du har till veckan som kommer. Det kan vara en bra idé att dela upp maten i portionsstorlekar och förvara i burkar som är säkra att värma i micron, då går det mycket snabbare att fixa maten.

Bra utrustning Ett bra knivset hjälper dig att göra din matlagning mer effektiv. Då går det supersnabbt att hacka ingredienser till grytor, wokar och soppor. Det kan vara värt att lägga lite mer pengar på riktigt bra knivar, men om budgeten är liten så är Ikeas ändå ett bra alternativ.

Nödfallslösningar Ibland har nöden ingen lag, och man kan behöva köpa en färdiglagad måltid i affären. Leta då efter produkter med mer än tre gram fibrer per 100 gram, och med mindre än ett halvt gram salt per 100 gram. Så länge du håller ett öga på kalorimängden och kompletterar med lite grönsaker, som till exempel frysta ärtor och spenat, så blir det ändå en helt okej måltid

 

Vad är det som är så bra med hemlagad mat?

  • Du sparar pengar … Genom att ta med en matlåda till jobbet varje dag istället för att äta ute kan du spara omkring 10 000 kronor per år.
  • Mer näring … De som lagar sin middag istället för att köpa färdig mat får oftast i sig mycket mindre socker, salt och kalorier (146 kalorier färre per dag i genomsnitt), enligt en studie vid John Hopkins University i Baltimore, USA.
  • Ät  lättare … De som vanligtvis lagar sin egen mat äter även färre kalorier när de väl äter på restaurang. Man tror att anledningen är att de har mer kunskap om mat och vad som är nyttigt, och därför väljer hälsosammare alternativ från menyn". (Ur en artikel av Annika Hamilton och Sara Dahlström iHälsa & Fitness)

.

 /Ec