/ FILM, TEATER OCH MUSIK /

ALLT TAR SLUT EN DAG

Bild Svenska Dagbladet
 
Allt tar slut en dag. Det är bara så. För Carin Mannheimer gick livets ridå ner mitt i sommaren den 11:e juli 2014. Det gick hastigt. En cancer igen som inte blev upptäckt i tid Inom en vecka var hon död. Då hade cancern spridit sig i hela kroppen.. Regissören och författaren Mannheimer höll på att arbeta ända in i det sista. Jag är så glad att hon slapp ligga på sjukhus eller hamna på ett vårdhem. Det skulle nog inte passa henne. Triologin "i sista minuten", "Sista dansen" och så höll CM på med "Till Sist", när döden kom. En triologi som handlade om att bli äldre. Carin Mannheimer skulle bli 80 år den 17:e augusti i år. Den här dagen skulle hon firat på Göteborgs stadsteater, men någon ville annorlunda. Det är svårt att förstå att Mannheimer inte finns bland oss längre. Att hennes penna har slutat skriva och att aldrig aldrig kommer en ny pjäs eller tv-serie skapad av den här begåvade kvinnan.
 
"Carin Mannheimer föddes i skånska Osby 1934 .. Med en magisterexamen i litteraturvetenskap i bagaget började hon arbeta som litteraturkritiker. Skolmiljöskildringen ”Lära för livet” från 1976 är fortfarande Sveriges genom tiderna mest sedda tv-serie. Den gav henne Stora journalistpriset.
 
Med ”Svenska hjärtan” lyckades hon skapa ett spännande drama om något så anonymt som den svenska medelklassen. Inte den där fina borgarmedelklassen i innerstan som Lars Norén skildrar, utan de i radhuslängan många busstationer bort. Scenen där tandläkaren Thorsten i vredesmod över sin otrogna fru klipper ryamattan med gräsklipparen är lika smärtsamt patetisk nu som då. Svenskars törst efter vardagsdramat bland furumöbler och tiffanylampor var omåttlig, serien sågs av över två miljoner tittare"
 

En gång avvek hon från samtidsbetraktelserna. 2001 gjorde hon tv av ”Fru Marianne”, Victoria Benedictssons roman från 1887 om en bortskämd borgarflickas förvandling till bondfru. Stadsbon Mariannes chock och senare acceptans för det strävsamma bondelivet är en rörande berättelse om att allt inte blir som man tänkt sig här i livet. Men det kan vara helt okej ändå.

Vid 71 års ålder kom tv-succén ”Saltön”, vars karaktärer prydde löpsedlarna ett otal gånger. Åldrandet blev allt viktigare att skildra för Carin Mannheimer".(Källa Marianne Agazzi, Svenska Dagbladet)
 
Det är en tröst att jag kan se Svenska Hjärtan när jag vill se bra svenskt drama för jag har den serien i mitt filmbibliotek och när jag saknar Carin Mannheimer för mycket.
 
/Ec
/ LIVETS NJUTNINGAR /

KYCKLINGSALLAD PÅ KYCKLINGFILÉ

bild Google
 
Igår kväll bjöd jag några vänner på en kycklingsallad. Den blev uppskattad, så därför törs jag dela med mig av hur jag gjorde. Grunden var ICA:s djupfrysta kycklingfiléer som jag tog upp och tinade på morgonen. Till tre personer tog jag två medelstora filéer och det var alldeles lagom. När de hade tinat stekte jag dem i smör och kryddade dem med salt och grillkrydda. Stekte dem bara en kort stund för att de skulle få färg. Därefter lade jag dem i en ugnsäker form och in i ugnen på 175 grader i ca 20 minuter. De får inte vara rosa eller sippra rå saft från dem. De måste vara helt klara Varför jag ville ha dem i ugnen berodde på att jag ville ha dem saftiga. I min kycklingsallad hade jag:
 
Salladskål
1 burk ananasringar
Jag började med de här två ingredienserna som jag skar i bitar och lade ner dem i botten av en salladsskål och kryddade med salt och peppar. Sedan lät jag det safta till sig, innan jag lade ner de andra ingredienserna som var:
salladslök
tomater
gurka
färsk champinjoner
gul paprika
Jag skar allt i lagom "ätbitar", även kycklingen, och blandade ner alltsammans i skålen. Jag hade köpt två baguetter. Till dem hade jag eget vitlökssmör. Det här gjorde jag på följande sätt: Jag skar tunna skivor smör och pressade ner två vitlöksklyftor i det och blandade väl
 
Igår var jag lat och köpte Felix färdiga salladsdressing. Jag och mina vänner tyckte att den dressingen var god.I annat fall kan man göra egen dressing på till exempel turkisk yoghurt, sweet chilli, senap och honung. För att balansera upp det hela kan man använda socker och citron.
 
/ Ec
 
/ Allmänt /

ETT KORT GÄSTSPEL INFÖR EN HELG I JULI

 
har ni mighär igen om även för en stund. Det blir som rubriken säger ett litet gästspel. Det är svårt för mig att hålla mig borta från den här sidan. Nu när det snart är en weekend mitt i sommaren, och vilken sommar sen, vill jag passa på att önska mina läsare en trevlig weekend. Bara njut och ha det bra. Det är alltför sällan som vi har en sådan sommar med ett kraftigt högtryck som sträcker sig mot 30 grader och en sol som bara lyser och lyser. Inte en molntuss syns på himlen. Så har det varit sedan i onsdags i min hemstad. Jag måste erkänna att det är lite jobbigt att behöva utföra något, där man behöver använda huvudet på det ena eller andra sättet. men jag betar av saker efter hand och det går bra.
 
I onsdags blev jag redan färdig med en sak till en tävling som anordnas av en veckotidning. Nu ska den bara ligga och mogna innan jag skickar in den per post till  tidningen. Snart är det dags att starta projekt nummer två. Här kommer jag att vara lite petigare eftersom mitt arbete ska skickas in till tidskriften Skriva. Också här per post. I september har jag deadline för min tredje sak och på den kommer jag att fila länge och väl, eftersom om allt går min väg, vilket jag hoppas, så kan det betyda mycket för mig framöver.
 
Tyvärr är det svårare att vara arbetsledare så här mitt i sommraren på grund av att jag inte kan släppa taget bara för en minut. Det tar på min energi och det betyder i sin tur, om jag har otur, att jag inte orkar med mitt skrivande. Absolut inte att vara social över en fika. Lite synd! Den svenska sommaren är, som ni vet, kort för att hinna med allt som jag skulle vilja. Förutom mitt arbetsledarskap har jag en massa papper som jag måste ta mig an varje månad. Det blir en större börda med åren. Allt ska checkas! Men men...
 
Den här weekenden som kommer planerar jag att vila och kanske sola om vädret tillåter. Hoppas ni kan göra detsamma kära läsare.
 
/Ec