/ BLOGGBLAD 2019 /

BLOGGBLAD NUMMER 11 2017 - NYÅSAFTON -

 
 
 Nyårsafton 2017 är här! Hos mig i södra delen av Sverige är den grå och regnig sådan med fyra varmgrader. Underligt nog är det en dag utan blåst! Hittills har det varit lugnt från bomber och smällare, men det kommer vid mörkret intåg senare i eftermiddag. Liksom julafton steg jag upp till en lyxfrukost, vilken min vän/assistent hade komponerat. Den bestod av: En mindre tallrik med lax och hovmästarsås, en halv apelsin och lite blå castello med röda vindruvshalvor. Jag fick dessutom ett kokt ägg med några bitar tomatsill. Underbart gott! Den mannen vet hur man ska lyxa till det om jag har varor hemma. Efter 29 år vet han min smak! Frukosten avslutades med en kopp kaffe framför Nyhetsmorgon! Just helgfrukostar tycker jag om. Då märker jag att det inte är vardag! Satt och tänkte om jag kan ha det bättre - Tror inte det! Ni kan tro att jag tar vara på alla sådana ögonblick eller stunder som erbjuds, för nästa dag finns kanske inte.Nu vet jag att livet kan slockna när som helst.Himeln väntar inte, som vi trodde när vi var yngre.
 
.Ack ja, nyårsafton är min värsta dag på året av två orsaker, men det får gå - det är ju bara några timmar - För det första tål inte min skada eller min kropp höga och häftiga ljud. Ännu värre blir det om jag vet att ljudet ska komma. Hoppar högt och jag kan hälla ut drycker över mig och andra. Det där med vara galaklädd, det har jag en annan dag exempelvis till trettonhelgen. För det andra har jag svårt för avsked. Så länge jag minns har det varit så.Det är inte för att jag är rädd för att testa nya saker. Men kanske kan det bero på att jag vill ha kontroll på vad som ska ske i mitt liv. När ett nytt år inleds, vet vi ju inte vad det ska innebära för oss och för de som står oss nära. Det skrämmer mig!
 
Min filosofi är i korthet att vi får leva och göra de saker som vi mår bra av. Njuta av de stunder och ögonblick som vi är tillsammans med någon som ger oss trygghet. Njuta av en god kopp kaffe, en bra film/pjäs/bok och konsert. Njuta av våra olika årstider som vi har i Sverige och att de flesta av oss har tak över huvudet. Alla behöver vi ett leende någon gång, ge ett nästan gång du möter en person som kan behöva det för att komma vidare i sin vardag. Det som är så farligt att göra är att  låta någonting tar över livet, som en sjukdom. Jag kan ta ett exempel: Om min psoriasis skulle ta över mitt liv skulle jag inte har något drägligt liv. En annan sak som jag tycker är viktigt att inte tänka tillbaka alltför mycket för då kan vi bli bittra på nuvarande liv och det är inte alls bra. Det är klart att vi måste minnas, men gör det med värme och ömhet. Älta inte och tyck att "det var bättre förr" för det var det inte. Var tid har sin förrdel och nackdel. Jag tror inte heller att "gräset är grönare  utan att det bottnar i att vi vill ha det uppnåliga. 
 
Låt år 2018 bli vad vi gör det till på alla plan. Själv hoppas jag att ni följer mig lika flitigt som ni gjort under det här året som gått. Det ger mig kraft att fortsätta att finnas här på bloggen.
 
Tills sist vill jag önska er alla Ett Gott slut och Ett Gott Nytt År.
 
 
 
 
 
 / Ec
/ TV & RADIO /

STJÄRNORNA PÅ SLOTTET - EN KLASSISK TRADITION -

FOTO: HANS MONTELIUS. / SVT
”Stjärnorna på slottet” 2017, från vänster Peter Jöback, Marianne Mörck, Regina Lund, Ann-Louise Hansson och Bosse Parnevik.
 
"Stjärnorna på slottet är en svensk tv-serie som brukar sändas under jul- och nyårshelgen och en bit in i januari. Programmet sändes första gången i SVT1 i januari 2006. Det har fått stor uppmärksamhet i media och haft höga tittarsiffror, något som särskilt gällde säsongen 2012/13. Serien har spelats in på olika slott i Sverige. Programmet går ut på att fem kända personer bor tillsammans på ett slott i fem dygn. Var och en är huvudperson under en dag och bestämmer då vad de fem ska hitta på och äta tillsammans. De andra deltagarna får ställa frågor och veta allt om vederbörandes liv. Programmet vann 2008 Kristallen-priset som Årets underhållningsprogram." (Källa Wikipedia)
 
När Tv4.s " Så mycket bättre" slutar och jag känner mig lite ledsen och saknaden är ganska stor, så tar SVT:s "Stärnorna på slottet" vid, dock utan de fantastiska musiktolkningarna men ändå...Sveriges Television fokuserar på varje deltagares livsberättelser, något som jag njuter av där jag sitter i min tevesoffa. Som jag nämnt tidigare finns det skådespeleri och författarkunskap i mitt blod, därför tror jag att någonstans inom mig finns den där lilla delen av mig som helst av allt skulle stå på en scen eller ha ett eget arbetsrum, där jag fick utöva min konst vilken gör att jag mår bra.
 
Årets deltagare är:
 Bosse Parnevik, 79 år, är komiker och en skicklig imitatör. Slog igenom på 1960-talet och har medverkat i oräkneliga revyer och tv-shower. Far till golfaren Jesper Parnevik. Farfar till artisten Peg Parnevik.
 
Ann-Louise Hanson, 73 år, är sångerska med över 600 låtar på meritlistan. Hon har medverkat i Melodifestivalen 13 gånger, vilket är svenskt rekord, men hon har aldrig vunnit.

Marianne Mörck, 67 år, är operasångerska och skådespelare som utbildade sig på scenskolan i Göteborg i början av 1970-talet. På senare tid har hon medverkat i Wallander-filmerna samt tv-serien "Bonusfamiljen".

Regina Lund, 50 år, är skådespelare och slog igenom stort med tv-serien "Rederiet". Hon är även poet, låtskrivare, författare, konstnär och arbetar i dag även som healer.

Peter Jöback, 46 år, är en av våra stora musikalstjärnor och fick sitt stora genombrott med "Kristina från Duvemåla" och låten "Guldet blev till sand". Han blev den förste europén som spelade titelrollen i "Phantom of the opera" på Broadway i New York. (källa Aftonbladet)

Jag läste någonstans att den här upplagan av deltagare var ett anonymt gäng. Kanske för den yngre publiken, men jag har varit med när var och en av dessa var "super-stars. Usch, är jag verkligen så gammal! Egentligen är ålder bara en siffra. Det som räknas är vad man gör sitt liv till!

Först ut är Peter Jöback. En av mina stora favoriter. Enligt mig har han en strupe av guld. Har sett honom live ett par gånger i julkonsert sammanhang, något som jag har svårt att glömma. Han kan konsten att beröra när han sjunger. Hoppas bara att de inte lägger för stor fokus på det tråkiga han har varit med om, då Peter har sin dag på slottet. Även om det är viktigt och nödvändigt att sådant kommer fram i ljuset, så finns det mycket annat att lyfta fram i en människas liv. Det här är min högst personliga synpunkt.

Jag glädjer mig att slå mig ner framör teven och njuta av ännu en säsong av Stärnorna på slottet i vinterkvällen strax före nyår.

 

 
 
/ Ec

 

 

 

 
 
/ LIVETS NJUTNINGAR /

EN GOD OCH LÄTT HELGDESSERT SOM GÅR ATT VARIERA

 
 Bild Google
 
Nu så här i helgerna, vill man - i alla fall jag lyxa till det lite extra. En dessert till kaffet, då vi ser en film. Den här efterrätten har hängt med i många år och min familj har varierat den dels efter säsong, dels efter gäster och efter vilken smak som passar bäst just den dagen. Senast jag serverade den var lille julafton. Mina vänner tyckte att den var lyckad, så här kommer receptet. Tänk på att det blir relativt mycket om man använder små dessertskålar 
 
 
Detta behövs för 4 portioner:
 
3 ägg
1 dl socker
2½ dl vispgrädde
½ dl glögg
några pepparkakor
 
Gör så här:
 
1. Vispa ägg och socker pösigt.
2. Vispa grädden.
3. Rör ihop de två blandningarna och glöggen.
4. Fördela i dessertskålar.
5. Frys glassen minst 4 timmar.
 
Ta ut glassen en halvtimme före servering.
Skvätt på lite extra glögg och garnera med smulad pepparkaka.
 
 
 
 
/Ec