/ TIDNINGAR, OCH BÖCKER /

BOKTIPS NUMER 5 2018

 
 
i veckan fick jag tillfälle att se filmen "Me before you" eller "livet efter dig" . Den här filmen är baserad på en bok skriven av Jojo Moyes med samma titel. Boken kom ut år 2013 och filmen kom ut på DvD år 2016. Tyvärr var filmen inte så bra. Dess skådespeleri var inte så bra. Man hade missat mycket i reseachen om jag jämför med filmen "En oväntad vänskap". Då jag fick veta att filmen var baserad på en bok, så gick jag in på BookBeat och den fanns där som ljudbok. Snabbt och enkelt lade jag in den i mitt Bookbeats bibliotek i mobilen. Senare när jag lagt mig, började jag lyssna och kunde knappt sluta. Bokversionen var "livet efter dig" var helt annorlunda än filmversionen. Nu förstår jag bättre sammanhang och grunden till huvudpersonens beteende än vad jag gjorde då jag såg DvD:n. Har svårt att släppa boken, därför väljer jag att låta mina läsare få ett bok- och inte ett filmtips.
 
Me before you" kom ut på förlaget Printz Pubilishing alltså år 2013. Boken omfattar 397 sidor och det är första  delen i en  serie. Hos Bokus finns den i olika format. Den inbudna versionen kostar 170:- och skickas iom 1-2 vardagar. Vill man ha boken som ljudbok och då kan man ladda ner den direkt, kostar den 119:- Väljer man att ladda den direkt som E-bok får man betala 59:- Pocketversionen kostar hos Bokus 55:-
 
 Om bokens handling:
Lou Clark och Will Traynor är så olika man kan vara. Lou bor hemma och försörjer sina föräldrar med lönen från kaféet där hon jobbar. Hon har inga ambitioner utanför den lilla stad där hon bott i hela sitt liv. Will var en atletisk A-personlighet, framgångsrik aktiemäklare med toppjobb i London och snygg flickvän. Tills en motorcykelolycka tog ifrån honom alltsammans.

När Lou blir arbetslös tar hon jobbet som den totalförlamade Wills sällskapsdam enbart för att hon inte kan hitta något annat, och hon behöver verkligen pengarna.

Will har bestämt sig hans liv är trångt och glädjelöst, och han vet exakt hur han ska få slut på alltihop. Lou bestämmer sig i sin tur för att få Will att ändra sig. 

Ingen av dem vet att de kommer att förändra varandra för alltid".(Källa Bokus)
 
Om boken i övrigt:
"Livet efter dig har blivit enormt älskad och populär i England, och valdes till årets bästa bok av läsarna i Richard & Judy Book Club. 

"En kärlekshistoria som får dig att gråta, skratta och bli arg allt på en gång"
En bokcirkel för alla

"Det är en rörande, smärtsam berättelse om en annorlunda kärlek. Språket är enkelt i kompositionen med en subtil humor, det dystra ämnet till trots. För att ta till en möjligen sliten kliché, så kan detta mycket väl vara århundradets kärlekshistoria."
Bibliotekstjänst". (källa Bokus)
 
 
Jag kommer absolut att läsa de andra böckerna i serien. Del 2 har titeln " Arvet efter dig". "En andra chans"
har Moyes döpt del 3 till och den kommer ut i mars 2018. Hoppas så att någon läst in den!
 
/ Ec
/ Allmänt /

GRATTIS ESTELLE

 Foto: Erika Gerdemark/Kungahuset.se
 
I dag hurrar vi för prinsessan Estelle som fyller hela sex år! Tänk vad tiden går! Många och fina bilder har vi fått se av vår söta prinsessa genom åren. Det är ju bara början på ett av alla album som ska skapas under estelles liv. Hoppas hon har haft en trevlig födelsedag med många presenter och att tårtan var i hennes smak. i alla fall såg den vacker ut.
 
 Den där torsdagsmorgonen i februari för sex år sedan som vi vaknade till nyheten att kronprinsessan Victoria nedkommit med ett barn. Tidigare samma dygn, strax efter midnatt klockan 00:50, inkom kronprinsessparet till Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. 
 
Sex timmar senare, klockan 07:00 mötte den nyblivna pappan pressen. Klädd i svart kostym och slips i samma färg var det en märkbart rörd prins Daniel som berättade för journalisterna att han och kronprinsessan fått en dotter.
 
Klockan 04:26 föddes en 51 centimeter lång och 3280 gram tung, väldigt söt liten prinsessa. Mina känslor är lite ”all over the place”, sa han med tårar i ögonen
 
En tronarvinge var född och kungen och drottningen berikades med sitt första barnbarn. Vid lunchtid samma dag samlades många människor vid slottet för att välkomna den nya prinsessan. 42 salutskott sköts från kanoner på Skeppsholmen i Stockholm.
 

Nu har det gått sex år sedan den torsdagsmorgonen, och prinsessan har under åren charmat oss gång på gång". (Källa: Ur Amanda Lundins artikel i Svensk Damtidning)

 

 En bild från 2012
 
/Ec
 
.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
/ HUSMANSKOST /

RIKTIGT GAMMALDAGS VARDAGSMAT SÅDAN JAG MINNS DEN

Bild Google
 
I kväll ska jag ha kokt falukorv med pepparrotssås. Det är något som vi hade ganska ofta hemma i veckorna. Det här ingår i den äldre husmanskosten. Jag tycker om den här rätten. Numera är det sällan jag äter kokt falukorv med pepparotssås.
 
" Falukorven räknas som en typiskt svensk produkt och ingår i många maträtter i det svenska köket och är namnskyddad sedan 1973..Falukorv ska till minst 45 procent bestå av nöt-häst- eller fläskkött. Många falukorvar innehåller dock mer kött än så. I begreppet "köttmängd" ingår även köttets naturliga innehåll av fett och vatten. Livsmedelsverkets regler avgör vilken mängd som får utgöras av bindväv, till exempel senor.Fetthalten i fläskkött och nötkött får inte överstiga en viss procent. Traditionellt är falukorven krokig..Det är ett naturligt resultat av att naturtarm använts.
 

Innan falukorven tillreds skalar man av det oätliga skinnet som skyddar korven. Falukorven kan sedan kokas, stekas, grillas eller ugnsgratineras. Ska den kokas brukar den skäras i bitar eller skivor, ska den stekas brukar den skivas eller skäras i strimlor och ska den ugnsgratineras kan hela korven sättas in i ugnen. Den serveras ofta med kokt potatis alternativt potatismos, pasta eller ris. Kokt falukorv kan även serveras med pepparrotssås. Falukorv kan ingå i en gryta med potatis och rotfrukter. En vanlig maträtt med stekt falukorv är korv Stroganoff". (källa wikipedia)

 Här får ni ett recept på kokt falukorv med pepparotssås till 4 pers:
 
Ingredienser:
  • 00 gram falukorv
  • 2 msk smör att steka i
  • Pepparrotssås: 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk, standard
  • 3 msk grädde (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm vit eller svartpeppar
  • 4 msk finriven pepparrot ev. från tub
Tillagning:

1.    Skrubba och skölj potatis och koka den mjuk i ca 25 minuter.

2.    Pepparrotssås: Fräs smöret i en såskastrull.

3.    Pudra över mjölet och rör ut det med en visp.

4.    Tillsätt lite mjölk i taget under vispning så att klumpar försvinner.

5.    Låt såsen koka på låg värme medan potatisen kokar klart och rör då och då så att den inte bränns.

6.    Skala och finriv färsk pepparrot om du köpt det.

7. Smaka av såsen med lite grädde, salt, peppar och pepparrot.

 

 Ät och njut!

 
 /Ec