/ FILM, TEATER OCH MUSIK /

FILMTIPS NUMMER 6 2018

 
 
 
Mitt sjätte filmtips för i år blir " Leif  Gw  Trilogi "(En Pilgrims död, Den fjärde mannen, Den döende Dekektiven)  Den här boxen finns från och med den 19:e november att köpa på discshop att köpa för 149:-Distributör är SF
 
Filmerna i boxen:
"En pilgrims död: Chefen för rikskriminalpolisen Lars Martin Johansson (Rolf Lassgård), LMJ, är frustrerad över att Palmemordet inte blev löst. Kunde han förhindrat mordet om han handlat annorlunda på den tiden? Han får en möjlighet att skapa en parallell utredning till den ordinarie Palmeutredningen och tillsätter en ny grupp, med strategiskt utvalda personer, som han har en känsla av kan hjälpa honom att se utredningen i ett nytt ljus. Den första att rekryteras är Jeanette Eriksson (Helena af Sandeberg) som arbetat 25 år inom polisen och är kanske den medarbetare LMJ hyser mest respekt för. Flera av personerna kan sitta inne med kunskap kring mordet som de själva kanske inte ens känner till, eller själva kan koppla ihop. Någon bör ha sett eller hört något och just detta något är kanske en av nycklarna till mordet?
 
Den fjärde mannen: 1975 ockuperas västtyska ambassaden i Stockholm av tyska terrorister. Attacken slår inte bara mot ambassaden utan även mot Sveriges stolthet som en fredlig nation. Säkerhetspolisen anser i efterhand att terroristerna måste haft hjälp av folk i Sverige, men det kan inte bevisas. 1989 mördas en man i sin lägenhet i centrala Stockholm. Det är en lägre tjänsteman som verkar ha levt ett oansenligt liv utan familj eller nära vänner. Den homofobe poliskommissarien Evert Bäckström får hand om utredningen och avskriver fallet som ett "bögmord". Här och nu så utnämns Martin Johansson, LMJ, till ny chef för Säkerhetspolisen. Hans första uppgift blir att ta en ny titt på ambassaddramat från 1975. Två nya namn har nyligen lagts in i mappen, varav det ena är offret från Bäckströms olösta mord från 1989. LMJ sätter ihop en utredningsgrupp vars diskreta undersökning, pusselbit för pusselbit, leder in i maktens korridorer. 
 
Den döende detektiven: Lars Martin Johansson, i sin krafts dagar chef för Rikskriminalen, legendarisk mordutredare och bland sina kolleger känd som mannen som kan se runt hörn. Numera är han nybliven pensionär och lever ett annat liv som han inte är helt tillfreds med. En sommardag faller Johansson ihop. När han tre dygn senare kvicknar till liv ligger han på intensiven på Karolinska sjukhuset drabbad av en blodpropp i hjärnan. Samtidigt som han rehabiliteras griper Johanssons gamla liv tag i honom på nytt. Hans läkare berättar en hemsk historia om ett trettio år gammalt ouppklarat mord på Yasmine, en nioårig flicka. Samtidigt som Johansson försöker återuppfinna meningen med livet, bestämmer han sig för att lösa den gamla mordgåtan"(Källa: discshop)
 
Jag har sett filmerna när de sändes på Tv och de får högt betyg av mig. Allting är välgjort och insatserna fråån skådespelarna är mycket bra. Vad kan man annars vänta sig när huvudrollen spelas av Rolf Lassgård. Han är min stora favorit och en av Sveriges duktigaste skådespelare. Han gör sitt hantverk med bravur.
 
Om jag skulle köpa boxen? kanske, men ändå inte trots Lassgård. Då finns det andra boxar som jag skulle lägga mina pengar på till exempel "Vår tid är nu" med flera.
 
Filmboxar är mycket bra att ha i sitt filmbibliotek, särskilt så här års, då mörkret infinner sig tidigare och tidigare månad efter månad. Då är det skönt att krypa upp i soffan och njut av flera avsnitt.
 
 
/Ec
/ MY POEMS /

KÄRA PAPPA

 
 
Min kära pappa,
jag tänker just på dig,
du som betydde
så mycket för mig.
Du var bland de bästa människorna
jag hade runt mig en gång,
då livet var sorglöst.
Du var så underbar.
Ställde upp i alla väder.
Från att ge mig en slant till
den där klänningen som fick
mig att glänsa i på festen. -
Vårra skämt om att jag var dyr i drift.
Till att bilda häck med poliserna
på mina pop-galor som jag var på.
Pappa, jag saknar dig.
Men jag blir så glad,
när jag tänker på dig nu.
Att du, just du var min pappa
och ingen annan.
 
Tyvärr tar allt slut en dag,
det är bara så det är.
Kvar finns då de ljusa minnena
från en svunnen tid.
 
Pappa, jag kommer alltid att älska dig
 
/Ec
 
 
/ TIDNINGAR, OCH BÖCKER /

BOKTIPS NUMMER 13 2018

 
 
Mitt boktips nummer 13 hänger samman med det förra inlägget "Vi har en andra hjärna - tarmen - I augusti i år låg en bok på bokhandlarnas bord med titeln "Kimchi och kombucha" av Soki Choi. Den är utgiven av Bonnier Fakta Förlag och omfattar  204 sidor. Hos Bokus finns boken i två olika format: Inbunden och då kostar den just nu 159:- och som E-bok för 87:-
 
Så här säger Bokus om boken:
"Har vi lagt en massa tid, energi och pengar på mediciner, självhjälpsböcker, psykologer och andra terapier i onödan - när en enkel fekaltransplantation (bajsöverföring) egentligen var lösningen? Forskning visar nämligen att tarmbakterierna inte bara spelar en avgörande roll när det gäller vårt immunsystem. De verkar även spela en viktig roll i alzheimer, parkinson, autism, adhd, stress, ångest, depression med mera.

Upptäckten av kopplingen mellan tarmbakterierna, tarmen och hjärnan är banbrytande och det mest spännande inom medicinsk forskning just nu. I den här boken berättar Soki Choi på ett fascinerande sätt om den mikrobiotiska revolutionen och de senaste genombrotten i forskningen om den så kallade microbiota-gut-brain axeln och hur den verkar kunna påverka din hjärna och psykiska hälsa.
 
Soki ger också bevisade tips på hur mat kan bidra med goda bakterier och därmed stärka ditt immunförsvar och din hjärnhälsa. Och för att kickstarta din hjärna avslöjar hon sina bästa recept på kimchi och kombucha, alla fullproppade med goda bakterier". (källa: Bokus)
 
Vem är Soki Choi?
"Soki Sue-Kyung Choi, född 10 december 1973 i Spånga församling i Stockholm är en svensk föreläsare och författare.

Soki Choi växte upp i Rinkeby och Husby i Stockholm och i Huddinge som dotter till sydkoreanska immigranter. Hon gick på Adolf Fredriks musikskola och utbildade sig 1992–1997 till civilekonom på Handelshögskolan i Stockholm. Hon disputerade 2011 vid Karolinska institutet på en doktorsavhandling om komplexa system inom sjukvården.[ Hennes doktorsavhandling vann ett europeiskt prestigefullt pris år 2011 för bästa systemforskning med motiveringen att "hon utmanar traditionella föreställningar i sjukvården"

 År 2000 utsågs hon av Veckans Affärer till en av Sveriges mäktigaste kvinnor. I sin roll som IT-pionjär blev hon även omskriven av internationell press och var på omslaget av Forbes. Sveriges Television visade i oktober 2004 IT-prinsessan, en dokumentär om Soki Choi, efter att ha följt henne under två år som IT-pionjär i början av 2000-talet". (Källa: Wikpedia)

 
 /Ec