/ Allmänt /

BLACK FRIDAY

bild: Google
 
Idag har det varit "Black Friday" och jag har fått en mängd sms om att affärerna har rabatter just den här dagen. Har inte varit i någon affär i stan eller köpt något på nätet.Under förmiddagen har jag ägnat mig åt att tvättat mitt hår samt målat två lager nagellack i lugn och ro. På mitt vanliga nagellack lade jag på ett lager med glitter. Det gör att mina naglar skimrar. Ganska häftigt! I eftermiddags strök och hängde jag upp min julgardiin i köket, så nu är det fönstret julfint. På söndag är det första advent. Kanske jag går ner till stan i början av nästa vecka. Det är roligt att gå och uppleva alla  ljus och granar som lyser i shoppigscentrat.
 
"Black Friday kallas i USA den dag som infaller dagen efter Thanksgiving (som är den fjärde torsdagen i november). Det är USA:s största shopping- och readag. Det är traditionellt även dagen då julhandeln inleds, och många amerikaner börjar juldekorera och shoppa.

Namnet härstammar ursprungligen från Philadelphia någon gång före 1961, där det beskrev den stora trafik- och fotgängarökningen som kom dagen efter Thanksgiving. Uttrycket började spridas utanför Philadelphia 1975 och är nu ett allmänt namn i USA för dagen efter Thanksgiving.

En senare förklaring till namnet är att denna dag går många butiker från rött (förlust) till svart (vinst) i räkenskaperna. Ett antal amerikanska webbutiker erbjuder billigare varor denna dag och riktar sig då även till kunder utanför USA.

Alla butiker har öppet väldigt tidigt, vissa redan öppet från midnatt, andra oftast från klockan 5 eller 7 på morgonen, samt stänger väldigt sent, oftast vid 23-tiden.

Trots att Black Friday inte är någon officiellt ledig dag i USA är alla skolor och många arbetsplatser stängda, för att möjliggöra en fyra dagar lång ledighet med Black Friday som så kallad klämdag.

År  2013 uppmärksammade flera svenska butikskedjor och e-handelsföretag dagen med specialerbjudanden. 

Innan Black Friday 2014 hade redan över 45 butiker meddelat att de skulle komma att ha erbjudanden. Den uppmärksamhet som Black Friday fick i Sverige under 2013 resulterade i att försäljningen för näthandeln ökade med 100 procent jämfört med en vanlig fredag. Det som handlades mest i Sverige under Black Friday var böcker, datorspel och filmer. Men det var inte bara den svenska marknaden som upplevde en ökad näthandel". (Källa: Wikipedia)

 

/Ec

 
 
 
 
/ Allmänt /

DEN FÖRSTA SNÖN

Den första snön kom i går den 21/11. Den här bilden är tagen i Folkets Park i Malmö.
Foto: Christian Jimenez
 
Snön faller mot en gatlykta i Folkets Park. Foto: Christian Jimenez
 
 
 
Det här mötte mig när jag hade stigit upp och gick ut i mitt uterum. Foto: Christian Jimenez
 
 
 
 Den första snön har anlänt en vecka före advent. Troligen försvinner den lika hastigt som den kom, för då jag stack ut handen blev jag bara blöt om den. Så är livet när man bor i Skåne. Jag vill gärna passa på att citera några verser ur en sångtext av Fredrik Sand med titeln "pulsa i snön". Vissa texter går rakt in i hjärtat och den här gör det:
 
Men jag vill inte alls göra sånt som befalls
Och nu står jag vid en frusen sjö
Med en längtan efter att få va någon annan
Ingen människa är en ö

Men nu får jag väl pulsa runt i snön
Och se hur isen täcker sjön
Tills dess den smälter och det våras

Bara pulsa runt och sen
Kan du älska mig igen"
                                (Text och Musik Fredrik Sandh)

/Ec
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
/ LIVETS NJUTNINGAR /

NÅGRA AV DE VANLIGA TESORTERNA

M15:s tesortiment Foto Susannne Johansson
 
Varje morgon börjar jag min dag med en kopp svart te. Under den stunden som jag dricker mitt te, ser jag antingen Nyhetsmorgon på någon kanal på teven eller så sätter jag mig i köket, där jag funderar över livet.
 
I det här inlägget kommer jag att ta upp olika sorters te, dock inte alla. Vill också erkänna att jag är mest förtjust i svart te och då smaksatt sådant samt svart julte förstås.Sedan finns det idag  olika sorters av yogi te, vilka finns att köpa i hälsokostbutiker. Inte heller de här sortens te gillar jag. Kanske på grund av att de är för "nyttiga" (:). Jag tycker om olika slags fruktte. Varför vet jag inte, jag bara gör det. Kanske för att jag älskar sommar och frukter.
 
Svart te:
"Det som karaktäriserar svart te är att man vid tillverkningen låter bladen oxidera fullt ut vilket ger teet sin speciella färg. Trots att det här i Sverige kallas för svart te så har teet egentligen en mer kopparröd färg och i Kina kallar man det passande nog för ”hong cha” som betyder rött te.
Eftersom att teet har oxiderats fullt ut vid framställningen så är det generellt starkare och fylligare i smaken jämfört med andra tesorter som inte har oxiderats lika länge. Man får med andra ord en kraftigare smakupplevelse av svart te som inte går att finna hos andra tesorter. En annan positiv sak med att låta tebladen oxideras fullt ut är att smaken behålls mycket längre än ett grönt te till exempel. Ett grönt te kan tappa sin smak efter ett år, medan ett svart te kan behålla sin fylliga smak i flera år.
 
Grönt te:
När man producerar grönt te låter man inte bladen oxideras vid framställningen. Detta innebär att tebladen behåller sin naturliga smak och doft som beroende på tillverkningsprocess kan påminna om nyklippt gräs, torkat hö och hav. Det gröna teets smak är med andra ord väldigt intensiv och är något som älskas av vana tedrickare världen över. Därför kan det ta lite tid för en person som är ovan att dricka te att vänja sig vid smaken, men när man lärt sig dricka det så är det få tesorter som kan mäta sig med grönt te rent smakmässigt.
 
Rooibos (Rött te):
Rooibos, eller som det ibland kallas, rött te härstammar från Sydafrika och skiljer sig en hel del från övriga tesorter. Faktum är att rooibos inte ens kommer från den vanliga tebusken som tebladen plockas från, utan kommer från en helt annan buske som heter Aspalathus linearis. Många väljer att kalla denna tesort för ett ”örtte” eftersom att de anser att det är en mer rättvis och korrekt benämning på teet. Ordet Rooibos kommer från ett av Sydafrikas inhemska språk, afrikaans, och betyder ”röd buske”. I tillverkningsprocessen låter man växtens blad och stam oxideras vilket ger drycken dess rödaktiga färg.
 
Vitt te:
Vitt te har ingen generell definition, men oftast produceras det på ett mycket varsamt sätt där tillverkarna försöker bevara tebladens naturliga form. Tebladen oxideras inte och torkas under en låg temperatur i jämförelse med till exempel svart te. Eftersom att tebladen inte hettas upp när man plockat dem så finns det dock en risk att bladen blir något oxiderade. Under tillverkningsprocessen hoppar man helt över rullning, oxidering och upphettning vilket gör att bladen behåller sin naturliga form och dessutom kommer teet att innehålla de nyttiga ämnena och antioxidanter som finns i bladen. Tillverkningsprocessen kräver att tebladen noga övervakas så att inget går fel, vilket innebär att det är en komplex och svår process. I jämförelse med andra teer så innebär detta att det vita teet har ett generellt högre näringsinnehåll och får även en mild och len smak och är dessutom mer exklusivt än de flesta andra tesorter".(Källa Tekungen)
 
/Ec