/ Allmänt /

I MORGON ÄR DET "VÅRENS DAG"


Bild: Sverigesrado.se

Vårens dag:
 Den 30 april börjar våren. Det är Valborgsmässoafton. Kvällen före helgonet Valborgs dag, som är den 1 maj. Första maj är vår enda icke kyrkliga helgdag, det har den varit sedan 1938. Då tänder vi brasor. Det brinner eldar över hela Sverige från norr till söder, på landet och i staden. Förr i världen brukade man släppa ut korna i skogen den 1 maj. Dessförinnan var man tvungen att skrämma bort vargar och björnar, det hjälpte eldarna och oväsendet till med. I universitetsstäderna Uppsala och Lund, firar man extra mycket, studenterna har sina vita mössor på sig, sångkörer sjunger ”Vintern rasat”, ”Sköna maj” ”Välkommen” och ”Vårvindar friska”. Staden är full med människor som vill titta på studenternas firande. I Uppsala åker studenterna i små hemmagjorda knäppa båtar nerför ett litet vattenfall i ån.

Elden: 
Seden att tända eldar på valborgsmässoafton är inte så gammal som man kan tro. Vid mitten av 1700-talet fanns den bara i Uppland och syftet med eldandet var antagligen att skrämma bort rovdjuren innan man släppte ut korna på bete i skogen. De vårsånger som vi sjunger när vi står runt Valborgsbålet är ännu yngre. De flesta är från 1800-talet och fick sin spridning genom studenternas vårfirande.

Den äldsta valborgstraditionen är den sydsvenska seden att ”föra maj i by”. I skymningen gick ungdomarna ut i skogen och bröt röna kvistar, som de stack in i taken på husen i byn, medan de sjung en visa full med önskningar om en ljuvlig sommar. I belöning fick de ägg. Denna gamla sedvänja var på väg att dö ut men har återupplivats på en del håll i Skåne, Blekinge och Halland. 
  
Den mest sannolika anledningen för varför spridningen av valborg blev så stor var nog att resten av Europa ville ha ännu en festdag! I gengäld av detta fick högtiden namnet Valborg, från helgonet bara för att högtidligheten skulle bli mer accepterad av den katolska kyrkan. Det fanns förmodligen ingen religiös betydelse överhuvudtaget med undantag för en liten hake när Skandinavien påstods vara kristet. I dag är Valborg firad utan paralleller till den kristna kyrkan eller religionen.

Majblommor:
Majblommor, infördes av Beda Hallberg 1907 och säljs av skolbarn under två veckor, och behållningen går till sjuka och handikappade barn ca tre miljoner blommor säljs varje år, i olika färger från år till år. Till en början gick pengarna till bekämpande av tuberkulos. Det var Beda Hallberg som 1907 kom på idén med små konstgjorda knapphålsblommor. majblommans beskyddare är drottning Silvia.

Slutsats:
Valborg har firats i många många år och har inte ändrats något nämnvärt under tiden. Än idag firar vi valborg för att välkomna våren och för att vintern sakta men säkert ska lämna plats åt vår och sommar. När vintern och mörkret har hägrat i fyra månader är det dags att våren kommer med stora steg. Vi är väldigt beroende av solen och ljuset vi behöver detta för att må bra. När sedan vår och sommar har passerat oss är vi redo för att möta hösten och vintern. Att ha en dag att välkomna våren på är en ljus och fin tradition som förhoppningsvis kommer att finnas kvar. Att det har funnits olika anledningar till varför valborg firas har dock ändrats till idag, idag står valborg för att hälsa våren välkommen. Att bevara valborg med dess mening att hälsa våren välkommen behövs när mörkret har funnits runt oss men… även vintern och mörkret har sin charm. Under den här tiden finns det även många andra traditioner som är bundna till svenska seder och även de är välbevarade hos oss.

Källa: " Viktiga helger för fest & eftertanke" på nätet

/Ec
/ TIDNINGAR, OCH BÖCKER /

SNACKA SNYGGT - MODERN RETORIK - BOKTIPS NUMMER 3 2012
Den 21:e mars i år gav pocketförlaget ut Elaine Eksvärds pocket "Snacka snyggt" Det är en pocket om modern retorik. Boken innehåller 246 sidor. Elaine Eksvärd har skrivit den här boken tillsammans med en medarbetare, Ulrika Ludin.

Författaren är en av Sveriges mest anlitade retorikkonsulter. Hon var bland annat retorikexpert i Sveriges Television och för Aftonbladet och under valet 2010. Hon har också skrivit bästsäljaren Härskarteknik den fula vägen till makt och boken Du är din generation.
 
Så här skriver Bokus om "Snacka snyggt" - modern retorik -

"Detta är en modern retorikbok som lyfter retoriken från talarstolen till din vardag. Vilken konversationsteknik kan göra dig till det sociala geniet, hur får du folk att gilla dig på tre minuter och hur kan man använda färg strategiskt för att påverka? Detta och mycket mer får du lära dig i boken. Målet är du ska lära dig konsten att få folk att lyssna!"

Bokus pris för den här boken är 44:-. Inte så mycket för att kanske få folk att lyssna och att de kommer att gilla en på tre minuter. Är man intresserad i det svenska språket, så är kanske den här boken något att ha i sin bokhylla. Jag ska i alla fall fundera på saken.

/Ec
 

 

/ Allmänt /

FULL FART...Idag är det full fart hos mig. Alltså ingen sovmorgon, fast jag var såååå trött. Ändå har jag sovit lite över sju timmar i en följd i natt. Men som sagt det måste vara våren som gör mig så trött. När jag var ute för en stund sedan, kände jag hur mina ögon och hals påverkades av naturens dofter trots att det regnade. Just nu är det mycket björk i luften och det är det värsta näst gräs. Jag är glad att jag inte bor i Umeå. Denna fina stad men just våren skulle inte vara så rolig...Jag är enormt glad över att jag bara har besvär med ögon, näsa och hals. Kan ju andas. It could be worse...

Det känns bra att ha utomhusaktiviteterna avklarade. Helgens blommor köpte jag i min matbutik som numera tar hem buketter och ibland också växter till veckosluten. En god fisksoppa står redan klar på spisen. Tänkte ha en skål av den i morgon och kanske på söndag. Snart ska jag äta lunch och efter den hoppa in i duschen och snygga till mig lite extra. Sätta lite färg på ögonfransarna, måla ytterligare ett lager lack på naglarna och givetsvis fixa mitt hår.

Men idag hade jag också tänkt hinna med lite extra städning, såsom putsa mina fönster invändigt, polerar min bokhylla och TV-bänk i vardagsrummet. I morgon tänker jag äntligen byta köksgardiner. Så den 26:e april blir en fixardag på olika sätt och full fart...

Sköt om er

/
Ec