/ Allmänt /

EN DIKT AV ERIK LINDORM

   Den rätte


"Jag hade tänkt dig blond
och lång över allt förstånd
med en energisk haka,
du, som i dröm och vaka
varit mitt ideal.
Blond och högväxt och smal.

Och så kommer du dock
mörk och kortväxt och tjock,
med hakan i nervikt krage
och en början till mage.
Så kliver du in
i min själ och mitt skinn.

Allting blev skapat om,
när du kom.
Allting slog du itu.
Du, du! "

Idag när jag gick vid havet, kom jag att tänka på att jag kunde den här dikten utantill. Den sa mig så mycket om livet en gång, då jag var så där 25 år. Drömmar slås sönder och ideal bleknar med åren och med visdom.
Så här i min ålder betyder väl utseendet allt mindre. Idag är det insidan man hellre vill lära känna. Fast jag måste ändå erkänna att det är trevligt med en snygg fasad.

Av Ewacarin Holmqvist
/ Allmänt /

SOMMAREN ÄR ÄNNU KVAR...

PENNA

Jag har nyss kommit in och satt mig framför datorn. Den här tisdagen har det varit ett underbart sensommarväder här i Malmö. Där fick jag för att jag lade in höstbilder i söndags. Nåväl, ibland vill ödet något helt annat än vad vi människor har tänkt sig. Hur som helst, kan inte det här härliga vädret vara för evigt och vi vet alla att det bara kan röra sig om dagar eller någon vecka ytterligare, som vi kan njuta av sol och värme. När det väl slår om, så vet vi att sommaren sagt farväl och vi får snällt bylta på oss för att inte huttra alltför mycket. Å andra sidan säger en del att man inte ska ta på sig alltför mycket när det börjar bli kallare och att man bör svettas in våren.  Jag vet inte, om det stämmer. Vill inte tänka på att vi går in i september på torsdag. Jag vill hålla kvar sommaren så länge det bara går. Tyvärr har vi inte den makten här i norden. Kanske bor jag i fel land, men jag har ju ett sådant svenskt utseende även om jag inte alls känner mig som typisk svensk! Ni vet med villa, volvo, 2 barn osv. I vårt vackra land där allting ska vara "lagom" för att passa in i systemet, där det nästan är fult att göra karriär genom att framhäva sig själv.

Jag känner mig ibland som kärringen mot strömmen som har slåtts för det jag har trott på eller för mina idéer och drömmar här i livet. Det har inte varit så lätt, men tack vare att jag har vuxit upp i ett hem med ett par kloka föräldrar som givit mig stöd och ibland råd utan att för den skull påtvingat mig deras åsikter, så har jag blivit den jag är.OK jag är inte perfekt, men vem av oss är väl det? Det skadar inte att vara en aning tokig ibland eller få ta chanser emellanåt bara för att veta om ens vingar bär. Eller bara att veta rätt och slätt att vi lever!

Jag hade ju planerat att jag skulle börja skriva på allvar på torsdag den 1:a september, men f.. vet om jag gör det om vädret håller i sig. Jag har möjlighet att skjuta upp starten till måndag och bara njuta av tillvaron till dess. Gå ner och ser på seglingarna i morgon här i Malmö och vara social med vänner och familj i helgen som kommer. Stan vimlar av kända personer eftersom man har bjudit in en gäst till varje båt/dag. Hoppas jag kan ha något somrigt på mig och mina solglasögon + min tuffa mockajacka! Ja jag vet att jag är en klädsnobb när jag sätter den sidan till. Det är vansinnigt roligt att vara en "dam" då och då och inte bara en medelålders "tant" i resårbyxor och en tröja som går ner över häcken för att dölja att hon tycker om god mat.

Av Ewacarin Holmqvist
/ FILM, TEATER OCH MUSIK /

KRÖNIKAN

PENNA

I kväll startar fem nya avsnitt av den danska serien Krönikan, som blev en succé när den gick i Danmark. Serien bygger på 25 år av Danmarks historia .Vi får den speglad genom fyra unga människor vars öden vävs samman.
Handlingen i de fem avsnitten sträcker sig mellan åren 1958 - 1965. Krönikan följer Erik, Ida, Sös och Palles drömmar, besvikelser, nederlag och framgångar med start i efterkrigstidens Köpenhamn. Det är en berättelse om att hitta sig själv i en minst sagt föränderlig tid.
De fyra huvudpersonerna har vitt skilda bakgrunder. men de är fast beslutna att på sina alldeles egna sätt erövra världen.
Krönikan tar sitt avstamp 1949 då huvudpersonerna är omkring 20 år. Vi får följa dem i unga år och in i vuxenlivet med allt vad det innebär av barn, karriär och personlig utveckling. Några av dem når sina mål, medan de andra tvingas inse att livet inte blev vad de hade tänkt sig.
Den här serien är väl genomarbetad både vad det gäller miljö, kostym och smink. Den har ett mycket bra skådespeleri som gör att jag inte vill missa en sekund.
Det är år 1958 i Köpenhamn då vi får möta huvudpersonerna på nytt. Jag ser verkligen fram emot att klockan ska bli 20 så jag får slå på SVT 1. Kan verkligen puscha för den här serien.

Av Ewacarin Holmqvist