/ Allmänt /

DET BLEV EN SKÖN SÖNDAGSMORGON

SOL


Det är lite pinsamt att erkänna att jag har avklarat mina morgonrutiner för cirka en halv timme sedan. Alltså fick jag för första gången på länge en rejäl sovmorgon. Det kändes verkligen skönt, för jag tror att det behövde jag!
Min vän/assistent gjode en underbart god frukost till oss med kokt ägg toppat med räkor plus en dipp. Om jag hinner senare lägger jag in receptet på min matblogg http://echolmqvist.blogg.se/ppm Gå gärna in och titta för det blev verkligen lyckat. Men jag är en ägg-älskare så...
När jag har publicerat det här inlägget och ett mail som jag bör skriva snart, så tänker jag gå ut i min oas med en veckotidning (Jag köper sällan dessa typer av tidningar, men ibland är det roligt att lösa ett korsord.) Kanske tar jag också med  mig en mugg kall juice, för det behövs nog efter en stund. Idag är det en försommar dag. Som jag sade igår känns det lite underligt att det är april, men... - Ur led är tiden! - Nå, vi ska inte klaga men lite konstigt är det allt. Kanske är det här en följd av klimatförändringar på vår jord. När jag tänker på det så är det skrämmande. Det är bäst att njuta av vår vackra natur medan vi har den kvar. För första gången är jag glad att jag inte har några barn och att jag är så gammal som jag är. Visst gör jag en del för att få behålla vår natur som den är - även om det tycks vara försent - Räddas det som räddas kan! Tänk, om det inte skulle finnas fågelsång, vackra växter och blått hav! Fy, så grymt!

Nu ska jag gå ut och bara njuta av att finnas till! Hoppas ni också får en skön dag där ute!Av Ewacarin Holmqvist

/ Allmänt /

SISTA LÖRDAGEN I APRIL 2007

LJUVLIGA SYRÉNER

Om några timmar är den här lördagen till enda. Då räknas den också till det förflutna, som aldrig kommer tillbaka eller upplevas ännu en gång. Nu när jag nästan sitter med facit i handen kan jag påstå att den sista dagen i april år 2007 blev en mycket härlig dag både vädermässigt och vad det gällde  atomsfären här hemma. Vi befinner oss endast i april kalendern, men i verkligheten har det varit som om vi var i juni, alltså i början av sommaren. En riktig härlig sommardag blev den här lördagen. Tyvärr ska det både bli kallare och troligen ska det komma en del regn under nästa vecka. Valborg och Första Maj, då de flesta av oss är lediga för att fira vårens ankomst. Det är typiskt, men det är ju så, livet är många gånger! Så njut så länge du kan. Ta med dig din mugg kaffe, gå ut och sätt dig mot en husvägg. Låt ditt vinterbleka ansikte få lite vårsol.
Idag har jag bara fått vara. Det har varit alldeles underbart  skönt! Jag har inte haft några krav över mig utan har fått sköta mig som jag har velat. Det här har gjort att jag har upplevt en sinnesro i själen som jag behöver för att må bra. Förra veckan var det riktigt illa. Då sov jag dåligt under nätterna och tillika kände jag av min kraftiga magkatarr. Jag har ägnat mig åt att blogga, umgått med min vän/assistent (jag har honom mestadels av tiden den här helgen) samt att vi har sett lite på teve. Marie Göransson, Britt Ekland med vovve och Caroline Från BB var bland gästerna hos Stina! Minuterna flög iväg och jag myste där jag halvlåg. Varför älskar jag att höra om teater och svensk film? Vad är det som fångar mig? Jag vet inte, men det är skönt att koppla av allting under någon timme eller så.
Nu gör sig John Blund sig påmind, så det är väl snart dags att krypa till kojs och hoppas på att morgondagen blir lika behaglig som den här sista lördagen i april 2007 har varit och att jag får sova riktigt skönt i natt.

Sov gott i både slott och koja!

Av Ewacarin Holmqvist 
/ TIDNINGAR, OCH BÖCKER /

MIG ÄGER INGEN

BÖCKER


Åsa Linderborg har kommit ut med en roman i april som heter "Mig äger ingen". Hennes förlag är Atlas KB. Boken är inbunden och innehåller 239 sidor. Hos en av nätets bokhandel kostar den  149:-Kr, medan man får ge ca 268:-Kr för samma bok ute på stan.

Bokens handling:

"Pappas plånbok är stor som en handflata, svart och lätt böjd efter ett liv i bakfickan. Den har börjat ge efter lite i sömmarna och är tung, trots att den nästan är tom. I sedelfacket ligger ingenting, i myntfickan arton kronor och femtio öre. Bakom patientbrickan trängs ett checkhäfte från Nordbanken och ett medlemskort för Metall avdelning 20. Ett skrynkligt tidningsurklipp med statistik över Västerås Sportklubbs bandyframgångar, ett ensamt frimärke med kungen på. I ett av facken gömmer sig ett splitter nytt bankomatkort, inlindad i en lapp med ordet lall och en sifferkod. Det är 99 kronor på kontot. När pappa dog hade han elva dagar kvar till nästa a-kassa.
Där ligger också ett litet noteringshäfte för bankärenden som pappa antecknat telefonnummer i. På den första raden står det Åsa och mitt hemnummer. Under med lite kraftigare filtpenna har han skrivit ?Sprit? och ett telefonnummer han fyllt i flera gånger. Därefter följer hans storasyster Majken och de andra syskonen, även dem han aldrig skulle fått för sig att ringa. Bästa vännerna Börje och Berit. Sedan en lång rad nummer till Smolken, Skallen, Buster, Ormen, Hoffa, Babben, Blomma, Bella, Britta med rattarna... Lika prydligt antecknad står mammas syster Nina han inte träffat på många år. På ID-kortet står det Leif Boris Andersson, född den 15 februari 1941. Fotot är bra, jag ser att det är han."

Om Boken:

Mig äger ingen är Åsa Linderborgs berättelse om uppväxten med sin ensamstående pappa, härdare vid Metallverken i Västerås. En berättelse klasstillhörighet, manlighet och utanförskap.
Om alkoholens makt och en dotters vånda. Drömmen om förändring står mot rädslan att sticka ut. Humorn blir en vardagsstrategi för en brokig arbetarsläkt under folkhemmets storhet och fall.
 
Så här säger några av våra tidningar om boken:

"Ovanlig romandebut. Åsa Linderborg tecknar ett fantastiskt porträtt av en supande och huslig far." DN

"Klassiker" Kulturnytt/SR

"Kommer att räknas som en av de klassiska svenska barndomsskildringarna" Aftonbladet

En pappa dör. En dotter ser tillbaka på deras liv tillsammans.

Källa: Internetbokhandeln infosidan om den här boken.


Av Ewacarin Holmqvist