/ TIDNINGAR, OCH BÖCKER /

BOKTIPS NUMMER 10 2016

 
 
 
 
Boktips nummer 10 är en hemlig dagbok. Titeln är "små ögonblick av lycka" och är skriven av Henrik Groen. Dagboken kom ut på Wahlström & Wistrands förlag i maj i år.  Boken innehåller 374 sidor och kostar  inbunden hos Bokus 189:-
 
Lite om små ögonblick av lycka:
 
Grinig Gubbe avslöjar:

"Hendrik Groen är 83¼ år gammal och bor på ett äldreboende i Amsterdam. Han har tröttnat på att alltid vara korrekt, intagande, vänlig, belevad och hjälpsam. "Jag tänker inte tycka om gamlingar i år heller", skriver han i sin dagbok, och det blir inledningen till en charmig och dråplig rapport inifrån åldrandets värld. Det handlar om vänskap och kärlek i livets bortre ände. Om skröplighet, förfall och död, men också om hur man på bästa sätt står emot tristessen och ger dagarna på äldreboendet mening. Det handlar kort sagt om den eviga frågan om hur man ska göra någonting meningsfullt av det liv man har kvar att leva.

Med en stor portion humor, ofta ganska svart sådan, och en ironi som hela tiden ligger alldeles under ytan avhandlas såväl stora som små ämnen. Men det är de små händelserna som får det största utrymmet, allehanda jäkelskaper som många äldre drabbas av: ekonomiska bekymmer, försämrad hälsa, ett ständigt växande vårdbehov och existentiell ångest i största allmänhet.

Hendrik Groens roman har blivit en enorm succé i Holland och är såld till mer än tjugofem länder".(källa Bokus)
 
/Ec
 
/ TIDNINGAR, OCH BÖCKER /

EN STOR TIDNINGSMAN HAR LÄMNAT OSS

Bild Fokus
 
Natten till midsommarafton i år avled Tidningsmannen och som han själv ville vara artisten Bo Strömstedt efter en lång tids sjukdom. Han blev 87 år.Vem var då den här stora journalisten?
 
"Bo Strömstedt var son till pastorn i Pingstkyrkan Harald Strömstedt och Hildur, född Helin. Fadern kom ursprungligen från Älgå församling i Värmland. Strömstedt blev filosofie kandidat vid Lunds universitet 1950, var litteraturkritiker vid Expressen 1952–1960, chef för dess kulturredaktion 1961–1976, chefredaktör 1977–1991 och professor i praktiskjournalistik vid Göteborgs universitet 1992–1993. Han var styrelseledamot i Dagens Nyheter AB 1977–1986 och i Tidnings AB Marieberg 1986–1992". (källa Wikipedia)
 
Under min studietid i Lund var jag fängslad av vad den här publicisten skrev i Expressen. Jag minns kalasen hos farfar och farmor hur det diskuterades Strömstedts artiklar. Ofta talade farfar högt, vilket var ovanligt vid andra samtalsämnen. Då Astrid Lindgren eller Ingmar Bergman kom upp så försvarade farfar Gunnar Sträng. Där satt jag och lyssnade tyst. Det var ingen idé att diskutera politik med farfar. Han hade sin övertygelse.
 
Hos mormor och morfar såg jag ibland svts "Svenska Krusbär", med Bo Strömstedt.  Det var en serie där tidningsmannen mindes svenska poeter. Åh, vad jag njöt! Strömstedt kunde också sjunga ur den svenska visskatten, så det är inte så underligt att konsten att formulera sig i ord har gått i arv till Niklas
 
Jag håller starkt med Thomas Mattsson i aftonbladet angående Bo Strömstedts bortgång:
" Bo var – och är! – naturligtvis en förebild för mig och alla publicister som tror på journalistikens möjlighet att balansera det lätta med det tunga, och som tror att etablerade medier har en viktig uppgift för att också upplysa".
 
Vissa personer står närmare ens hjärta än andra och i mitt hjärta kommer alltid Bo Strömstedt att finnas och även om han nu är borta, så finns hans artiklar och böcker kvar!  
 
/Ec

 
/ Allmänt /

GLAD MIDSOMMAR OCH GRATTIS PAPPA

bild Google
 
Den 24:e juni 1925 ( den gamla midsommardagen) föddes ett litet gossebarn i en by i Skåne. När han var 25 år fick han en pytteliten flicka på 1, 5 kilo och det var jag. Våra midsommarfester hemma blev också pappas födelsedagskalas.Efter den sedvanliga midsommarmaten kom den stora hembakade jordgubbstårtan fram. Vädret kunde mina föräldrar inte lita på, liksom man inte gör numera, därför dukade de inne. Ofta regnade det.
 
Pappa är  borta för en del år sedan, men jag vill publicera delar av min egen text "Ord till pappa" som jag skrev år 2007. Delar som är så signifikant hur pappa var som person och hur han var inom familjen:
 
"Min  pappa stod för alla resor till och från våra olika aktiviteter. Ja, han var verkligen som en privat taxi för oss barn. Han hängde med mig på diverse galenskaper såsom popgalor och fick bilda häck bakom mig tillsammans med poliser.  
 
Jag  minns när pappa och min bror satt hemma i tevesoffan på lördagseftermiddagarna och såg på Tipsextra och hur de skrek när inte rätt lag gjorde mål. Jag kan tala om att lillebror håller på med det här ännu. Ja, sport har alltid hängt med i livet på ett eller annat sätt. Jag såg världens ljus en söndag mitt under en fotbollsmatch. Han blev så glad så att han bröt nyckelbenet och kunde knappt vara med när morfar fyllde 50 en vecka efter". ( ur min egen text)
 
Den 24:e juni 2016 är det lite annorlunda midsommaraftton på grund av att Storbritanien har haft en folkomröstning, där folket valde att gå ur EU. Själv trodde jag inte det här. Någon partiledare sade " det är en sorgens dag". De som bor i London var ju ja-anhängare, så de är mindre glada.Det finns en skillnad mellan unga och äldre, men också mellan städer och landsbygd. 51,9% röstade att man skulle lämna EU medan 48,1 % ville stanna kvar. Både Svt och teve 4 har sänt hela dagen, så den 24:e juni 2016 är en historisk dag. En dag att minnas!
 
Sist men inte minst vill jag önska alla mina trogna läsare En Riktig Lugn och Behaglig Midsommarhelg. Det är kanske början på en längre ledighet.
 
 
 
 
 /Ec