/ TIDNINGAR, OCH BÖCKER /

BOKTIPS NUMER 9 2018

 
Så här i semestertider är det riktigt skönt att ha en bok på lut att ta till före vi somnar eller stiger upp på morgonen. I alla fall tycker jag det. Kanske är det en chans att fly bort från verkligheten en stund? Kanske gör jag det för att lära mig hur jag kan formulera mig i framtiden för att gå hem i stugorna? Sedan våren 2018 har jag funnit två nya  författare som har tagit mig med storm minst sagt. Deras romaner omfattar samtiden och är feelgood-romaner. Författarna heter Jojo Moyes och Camilla Davidsson. Den senarre författaren har sålt 100 000 böcker av sin serie om Emma.
 
I början av maj i år låg en ny roman av Camilla Davidsson på bokdiskarna. Det är Förlaget Printz Publisning som har givit ut den. Boken har titeln "Liten tvåa med potential" Den här romanen omfattar  307  sidor. Redan nu finns den nya boken i olika format. Hos Bokus kostar den inbunden 170:-, som E-bok 147:- och som ljudbok som du kan ladda ned direkt 119:-
 
Lite om romanen:
"Sofia är en storstadstjej som vet vad hon vill med det mesta i livet. I alla fall är det vad hon tror. Yta och kontroll är viktigt för henne. Hon har en snygg, framgångsrik pojkvän, ett välavlönat jobb inom investment banking och har nyligen köpt en tvåa med renoveringsbehov på en fin adress i Stockholm. Om det inte vore för att lägenheten behöver renoveras, alla sena jobbkvällar, hennes omöjlige chef och skilsmässan mellan föräldrarna, skulle allt varit perfekt. 

Efter noggrann research anlitar Sofia en byggfirma som ska sköta renoveringen, men när hantverkaren som ska göra jobbet dyker upp, mer än en halvtimme försenad, verkar han allt annat än pålitlig och Arvid har till Sofias irritation bestämda åsikter om både det ena och det andra. Dessutom känns det på något märkligt vis som om han ser henne på ett sätt som ingen annan i hennes liv gör, inte ens pojkvännen Oliver. 

När Arvid börjar ifrågasätta Sofias livsval uppstår sprickor i den polerade fasad hon visar upp mot omvärlden och när Sofia i ett överilat ögonblick lovar att göra honom en tjänst får det oanade konsekvenser. 
 
Liten tvåa med potential ( och som är mitt boktips nummer nio) är en feelgoodroman som rör sig mellan Stureplan och snötyngda dalastugor, mellan hopp och förtvivlan". (Källa: Bokus om romanen)
 
/ Ec
 
/ LIVETS NJUTNINGAR /

TACK FREDRIK FÖR EN GOD LYXLUNCH

 Bild min egen tagen den 27/6 2018
 
Tack Fredrik för att du lagade en annorlunda äggröra i Nyhetsmorgon efter midsommar. Idag gjorde jag den till lunch och den är verkligen god. Jag förstår att "Trav-Per dog när han åt.Brukar aldrig ha lyx-lunch mitt i veckan men har man semester, så har man och då måste man kunna unna sig en del...
 
Här kommer receptet till 4 personer:
 
4 filéer matjessill
1 rödlök
1 dl creme fraiche
½ dl cheddarost
½ msk gräslök
4 ägg
1,5 msk grädde
salt och vitpeppar
1 msk kaviar gärna orökt
50 g smör
dill
 
1. Skär matjessillen i ca 2 cm stora bitar.
2. Finhacka rödlök och vispa upp creme fraichen tills den blir fluffig och fast. Riv cheddarosten och skär gräslöken fint.
3. Blanda kaviar, finhackad rödlök och uppvispad creme fraiche.
4. Knäck äggen i en bunke och vispa ut med grädden, salt och vitpeppar.
5. Slå äggsmeten i en panna och rör hela tiden med en träslev tills smeten flockar sig, den ska fortfarande vara krämig. Tillsätt den rivna cheddarosten och gräslöken.
6. Bryn smöret.
7. Lägg upp den ljumna äggröran på ett serveringsfat och placera ut matjessillen. Spritsa ut lite kaviarcreme och toppa med brynt smör och dill.
8. Servera gärna med lite knäckebröd eller färsk potatis.
 
 
Ec
 
/ BLOGGBLAD 2019 /

BLOGGBLAD NUMMER 5 2018

 Söndagen efter midsommarhelgen.VM i fotboll är som sagt pågår för fullt i Ryssland. Sverige har spelat två matcher i sin grupp och vunnit den första av dem. Men i går gick det verkligen inte vägen. Vi mötte Tyskland som vi inte har vunnit sedan år 1958. Om jag ska vara ärlig, så var Tyskland bättre. Förstår inte hur Janne Andersson arbetar? Han låter laget själv lägga upp taktiken och är man ledare, så måste man ha lite dominans och lägga upp en plan hur man ska kunna lyckas. Men det är jag det. Vad jag tycker mycket illa om är personliga påhopp som hände efter matchen igår! Att låta sin inställning spridas och sändas via sms till någon som inte liknar vi svenskar, tillhör inte sporten. Fy skäms! Det är mycket som är tokigt mot när jag var barn- och ungdom! Jag växte upp med mycket sport - främst fotboll och handboll - Kan höra än idag hur pappa och min bror skrek när det var sportextra på lördagarna och jag vet att min bror gör det än idag när han ser fotboll på teve. Så jag kan tänka mig hur min svägerska har det nu när det är VM! Själv är jag måttlig med mina känsloyttringar, då det gäller fotboll. Värre är jag när jag ser det svenska handbollslaget. Så min tid kommer längre fram i höst, för vi tog oss till EM!
 
Den 24e juni har alltid varit en speciell dag i vår familj. Pappa blev född på gamla midsommardagen den 24e juni 1925. I år skulle han alltså blivit 93 år. Grattis älskade pappa! För oss i familjen var den här dagen förknippad med släktbesök och hembakad marängtårta (Den hette herrgårrdstårta, men hemma hos oss gick den under namnet Brita-tårta och blev en klassiker inom vår familj). Det var moster Brita som bjöd på bakverket för allra första gången. I den här tårtan kan man ha olika fyllningar, allt ifrån färska jordgubbar till konsev fruktburkar eller vispgrädde med någon likör. Farfar  ville att hans yrke skulle gå i arv till hans söner och så blev det också, men på lediga stunder bakade pappa goda tårtor. Det behövde bara vara en liten anledning för att fira något så stod tårtan på bordet. Jag tyckte bäst om pappas punchtårta eller familjetårtan.
 
Idag  när du är borta, tänker jag på alla vackra och glada minnen som du har skapat. Jag är övertygad om att du finns någonstans och tycker: "Det är min flicka som klarar sig bra i livet." Hur kan jag annat göra med en sådan pappa?

Efter några dagars lite sämre väder med en smula regn ska det visst bli sommarvärme igen - i alla fall här hos mig - Tycker att det ska bli underbart eftersom jag har tänkt vara lite ledig i veckan som kommer. Göra det som faller mig in eller ingenting alls. Sitta och bara fundera över livet på gott och ont, medan jag äter en glass eller smuttrar på en sommardrink. Ska också fundera på en fortsättning på den novell som jag skrev för cirka fyra år sedan och som ligger mig varmt om hjärtat. Kanske kommer novellen att bli till en kortroman  med två eller tre kapitel. Vem vet?

Men först  och främst måste jag lyssna på min kropp, så den får den vilan den så väl behöver efter min hektiska vår och före jag måste vara arbetsledare under juli och halva augusti på heltid. Det är då det...

I kväll ska jag bara koppla av tillsammans med min vän/assistent. Smuttra på någon cider som blev över från midsommarafton och mumsa på lite choklad eller lite glass. Kan livet vara bättre? Tro inte det! 

 
 
 
/Ec