/ Allmänt /

GLAD MIDSOMMAR

 
 
 
 
 
 
 
Glad midsommar! Det är ofattbart att det redan är midsommar och att den längsta dagen på året ( igår) har varit. Ju äldre jag blir, ju snabbare rinner tiden iväg. Nåväl, ännu har vi cirka nio veckor kvar att förhoppningsvis njuta av sol, hav och värme, De flesta av oss har hela vår långledighet att se fram emot! Själv smyger jag in en veckas lledighet efter midsommar. Det känns helt underbart! Maj månad var väl så hektisk vad min roll som arbetsledare beträffade. Nu i veckan som gick, lade jag sista handen på min sommar och de skriftliga lönesamtalen är mottagna. Nu kan jag koppla av en liten tid, före jag ska vara "arbetsledare på heltid. Det sker när min ordinarie personal har sin semester - de som kan mina rutiner utan att fråga mig om det minsta lilla - De bestämmer inte! Idag vill jag inte tänka på det som ska komma i framtiden. Idag vill jag koppla av och ha det mysigt.
 
Midsommar 2018 har börjat lugnt och behagligt. Steg upp i maklig takt efter en bra nattsömn utan att vakna flera gånger.Vaknade av att regnet smattrade på rutan. Det har kommit skurar under förmiddagen, men just nu lyser solen. Min vän/assistent och jag åt stekt färsk potatis och inlagd strömning. Gott till max! Vi avslutade med en kopp kaffe framför "Nyhetsmorgon". Det var Steffo och Jenny som höll i trådarna. Kocken bjöd på stuvad potatis med rimmad lax. Men han gjorde också en tallrik som jag ska testa längre fram: Det var en krämig äggröra som han lade i mitten av tallriken, runt om lade han sedan matjesbitar och mellan dessa spritsade han gräddfil med röd stenbitsrom. Naturligtviis strödde han klippt gräslök ovanpå på äggröran. Det såg mycket gott ut!
 
Någon traditionell midsommarmat blir det inte i kväll. Inte heller några färska jordgubbar eller jordgubbstårta. Inte för priset skull (hörde på radion att en liter kostar 60:- på torget nära mig). I kväll blir det en god köttbit, färskpotatis och Jensens Favoritsås och en tomatsallad.
 
Nu ska jag se lite VM-fotboll och dricka lite cider. Njuta av min ledighet. Igår köpte jag en påse chips med dippa, något som är ovanligt för mig och mycket styckchoklad.
 
Jag måste till sist citera några verser ur "visa vid midsommattid" Den sången sjöng min mamma alltid vid den här tiden.
"I natt ska du dansa vid Svartrama tjärn
I långdans, i språngdans, på glödande järn
I natt är du bjuden av dimman till dans
Där Ull-Stina, Kull-Lina går

Nu tager du månen från Blåbergets kam
Att ge dig en glorias sken
Och ynglet som avlas i gölarnas slam
Blir fålar på flygande ben
 
Jag kan inte hjälpa men jag saknar min familj en dag som den här.
 
 /Ec
/ Allmänt /

EN SVENSK MÅNDAG

 
Måndag i midsommarveckan 2018. Sverige är i VM. Om cirka en timme är det dags för avspark i Ryssland. Hela landet står stilla. Det är vår första match i det här vm. Idag möter vi Sydkoorea!
 
 "Inför måndagens VM-premiär har blågult slipat på fasta situationer bakom stängda dörrar. Vi hade kanske velat träna på det lite mer än vad vi har gjort, med tanke på att vi har en fördel här. Vi är lite längre och kanske lite fysiskt starkare. Men vi har gått igenom det så gott vi kan.

Det var det där med längden, ja. Sverige går in i VM som ett av de allra längsta lagen. 186 centimeter som snittlängd, baserat på hela truppen och inte bara elvan, innebär delad ”ledning” i längdstatistiken ihop med Serbien, Tyskland och Island

 Vi är ganska välväxta, så kan vi utnyttja det – det kan vara några matcher där spelet inte stämmer – och sätta en enkel fast situation är det väldigt viktigt, säger 192 centimeter långe Andreas Granqvist.

Det tror jag kan bli en stor nyckel för oss.

– Fasta situationer är ju oerhört viktigt när man kommer till ett mästerskap. Det är en jättemålchans, speciellt när vi är ett av de längsta landslagen. Jag är ju halvkort i det här laget och jag är ändå 1,85! Vi har bra längd. Så där måste vi lägga krut och energi, se till att vi är jäkligt noga.

Sverige hoppas kunna överraska motståndarna i VM. Redan under lägerdagarna i Stockholm fick hela spelartruppen, gruppvis, komma med förlag på frisparksvarianter och hörnor.

 Det var bra att vi spelare får vara delaktiga, för det är ändå vi som ska göra det på planen"(Källa Dagens Nyheter dagens datum)

Sverige Nu kör vi!

 

 /Ec

 

 

/ TV & RADIO /

SOMMAR SOMMAR - ETT ÄLSKLINGSPROGRAM -

 
 Foto Fredrik Sandberg/TT
 
Så är det snart dags för ännu en säsong av sommar i P1. Det är ett av de radioprogram som har följt mig från  tonårstjej till mogen kvinna.
 
I år startar programmet den 23 juni kl. 13.00. Skådespelaren Claes Månsson, 88 år inviger och debuterar som sommarvärd. Claes har "medverkat i en rad filmer, teaterföreställningar och tv-serier, senast förra året i Saltön. Var 2013 en av Stjärnorna på slottet. Anställd på Dramaten i nära 30 år där några av de framträdande rollerna varit I väntan på Godot, Ett drömspel och Misantropen. Därefter spelat buskis och komedier samt gjort röster i flera animerade produktioner, exempelvis Wallace & Gromit-filmerna". ( Källa Sommar & Vinter Sveriges Radio)
 
Säsongen avslutas den 19 augusti kl 13.00.  Artisten och skådespelaren Rennie Mirro 46 år. Även han debuterar som sommarvärd. Rennie är "känd från publiksuccéerna Singin´in the Rain och Jesus Christ Superstar. Turnerade i Sverige tillsammans med Karl Dyall och föreställningen From Sammy with love, som även spelades på Apollo Theater i New York. Är sedan några år teaterdirektör för Teatern Under Bron i Stockholm, som under sommaren spelar svensk nyskriven dramatik".(Källa Sommar & Vinter Sveriges Radio)
 
Minns hur jag satt i min barn- och ungdomsby Snårestad hemma hos mormor och morfar på gräsmattan med ett litet bord sidan om baden-baden stolen. Antingen morfar eller pappa hade satt i ordning det här strax före klockan ett. Sedan lämnades jag där åt mitt öde med deras transistorradio. Det var min tid tillsammans med alla skådespelare, författare och journalister vilka pratade om den värld jag  också drömde om.
 
Minns hur jag njöt bakom mna stora solglasögon. Musiken var oftast bra. Ack ja, var blev den tiden av? Var blev mina drömmar och förhoppningar av? Gick de i uppfyllelse? Några av de gjorde det, medan andra inte. Livet tog en annan väg på gott och ont. Nåväl hur som helst har jag i allmänhet ett bra liv. Jag är ett fan av livet och är ständigt nyfiken.
 
Lite om "Sommar" historia:
"Våren 1959 skissade Sveriges Radios dåvarande underhållningschef Tage Danielsson på en programidé.

”Det ska vara lätt musik med prat med mening i”, sa Tage Danielsson till producenten Jörgen Cederberg. Så föddes programmet som blivit en del av den svenska sommaren allt sedan dess.

I Röster i Radio-TV den 29 juni 1959 läser man:

Kl. 13.00 Sommar. Lättlyssnat för semesterfolk. Mycket musik, korta praktiska råd och funderingar för sommartiden, väderleksöversikt, fickföljetong, litet reselexikon bjuder det nya sommarprogrammet på. Det återkommer fem dagar i veckan och fortsätter fram till mitten av augusti. Musiken är avpassad för semesteröron, kåserier och råd ges i små doser. Allt i lagom proportioner för den ljuva semestertiden.

Sommarvärden var till en början mer en presentatör som påannonserade olika programinslag. Den mer avspända tonen och det personliga tilltalet var tämligen nytt i Sveriges Radio och mellansnacken föll så väl ut att man lät Sommar bli ett eget program med en programvärd.

De första åren var det bara ett begränsat antal Sommarvärdar som återkom flera gånger. Det var först efter ett par år som det blev en ny Sommarvärd varje dag. Det innebär att man i Sommars arkiv upptäcker att vissa Sommarvärdar har gjort Sommar många gånger.
 
Utrikeskorrespondenten och kåsören Torsten Ehrenmark är den Sommarvärd som Sommar­pratat flest gånger – hela 50 program blev det. På andra plats kommer radioprofilen Jörgen Cederberg med 49 program" (Källa Sommar och Vintter, Sveriges Radio)

 /Ec