/ HUSMANSKOST /

"SMAL" UGNSPANNKAKA MED KASSLER

 
 Bild Google
 
När jag kollade igenom mina recept här på sidan, upptäckte jag att den här ugnspannkakan inte fanns med. Det var just den jag gjorde i fredags som blev så god. Jag har haft receptet länge i min pärm. Då jag gjorde rätten i fredags hade jag ingen kassler i frysen, så jag tog ett paket bacon samt två wienerkorvar och resultatet blev gott. Det betyder att "man tager vad man haver". Ugnspannkakan är praktisk som sköter sig själv i ugnen.
 
Ingredienser till ca fyra personer:
200 gram kassler eller något annat kött
1 purjolök
1 msk flytande margarin eller smör/rapsolja
3 ägg
7 dl lättmjölk
3,5 dl vetemjöl
 
Ugn: 200 grader
 
Gör så här:
1. Skär kasslern eller köttet i små tärningar. Skölj, ansa och finstrimla purjolöken. Smörj en ugnssäker form.
2. Vispa ihop äggen, mjölken och mjölet till en slät smet. Krydda med salt och peppar efter behag. Låt den svälla ca fem minuter.
3. Blanda ner köttet och purjoläken i äggsmeten och häll i formen. Grädda i nedre delen av ugnen tills ytan har fått fin färg och smeten har stannat, 25 - 30 minuter
 
 
 
/Ec
 
/ KROPP OCH SJÄL /

DET ÄR VÅR - NYSTART FÖR DIG?

 
 
 
Tyvärr försvann sommarvärmen, men det blev i alla fall vår! Framför oss ligger en långhelg med både en weekend, Valborg och Första Maj. Underbart skönt att bara koppla av! Min fredagskväll innehåller en hel del tv-tittande samtidigt som jag äter en bit av en annorlunda pannkaka som är bra för firguren och som jag gjorde i förmiddags då jag hade fixat till mig. Till Let´s dance äter jag en ljuvlig dessert med banan och äpple. Jag har skrivit receptet här på sidan om någon blev sugen att testa  http://ewacarin.se/2018/january/en-harlig-appel-och-bananpaj-for-en-person.html 
 
Släpp fångarna loss, det är vår! kanske betyder våren för dig en nystart. Du behöver kanske en uppfräschning likt du gjorde när du vårstädade ditt hem.Här har jag hämtat fyra goda vanor från Hemmets som du kan passa på att ta till dig om du har lust:
 
1. Prioritera din sömn
"Sömn är en av de absolut viktigaste sakerna för att vi ska fungera som människor. Det är när vi sover som kroppens immunsystem och viktiga hormoner bildas.Hjärnan gillar tydliga mönster och genom att lägga sig och stiga upp vid samma tid varje dag kommer det att bli lättare att somna. Det kan också vara en god idé att göra en egen rutin där du gör samma sak i samma ordning innan du kryper ner mellan lakanen.
 
2. Försök göra saker utomhus
När vårsolens första värmande strålar äntligen dyker upp är det lätt att längta ut igen. Se därför till att tillbringa så mycket tid du kan utomhus. Gå en promenad i stället för att ta en kaffe när du ska träffa vänner, passa på att promenera samtidigt som du pratar i telefon eller kanske påta i trädgården.
 
3. Bli bättre på att skydda dig mot solen
På tal om den där vårsolen, var försiktig. Visst är det frestande att slänga alla kläder och exponera sin vinterbleka hy för solljus, men det gäller att se upp. Eftersom vi ofta applicerar för liten mängd solskyddsfaktor och inte bättrar på skyddet kommer vi sällan upp i den skyddsfaktor som står på förpackningen.
 
4. Sätt "bra" alarm
Alarm är sällan förknippat med något särskilt positivt. Ofta avbryter alarmet oss mitt i något underbart härligt (läs sömn) med sitt oljud. 

Fyll i stället ditt liv med ”bra alarm”. Påminnelser som gör skillnad och får dig att befästa nya goda vanor. Ett larm som påminner om att det är dags att börja gå och lägga sig. Eller kanske ett larm som påminner om att du ska dricka vatten, ta en paus i arbetet eller något annat du vill bli bättre på". (källa En artikel i Hemmets som skrevs den 13 april 2018)

 

 
 /Ec
 
 
 
/ Allmänt /

BOKTIPS NUMER 6 2018

 
För tillfället lyssnar jag på en ljudbok av Ulla Assarsson via Bookbeat alltså i mobilen. Sedan jag skaffade den här tjänsten för en mindre kostnad i månaden, har jag läst en hel del facklitteratur, men också skönlitteratur. De stunder som jag har egen tid morgon och kväll är guld värda.
 
Då sitter jag i sängen i en behaglig ställning och njuter av att bara vara Ewacarin. Då glömmer jag bort mina olika funktionsnedsättningsvariabler, vilket är ganska skönt. Även om jag har lärt mig leva med dem. Acceptera kan jag aldrig göra, för då är det att ge upp för mig. Däremot bör man lära sig leva med sina tillkortakommanden, för att få en dräglig vardag. Det är inte så lätt men det måste gå på något sätt. Annars är livet svårt att leva. Jag med min positiva inställning till livet vill tro att det finns guldkorn här och där. Det gäller bara att upptäcka dem. Det här var en parentes i mitt sjätte boktips för året. 
 
Ulla Assarsson bok heter "Ett långtsamt farväl" är utgiven av Saga Egnomt i februari i år. Boken finns i två olika format, dels som mp3-skiva (speltid 491 minuter) och som E-bok. Hos Bokus kostar mp3-skivan 173:- och vill man ladda ner den till sin dator, kostar den 74:-
 
Något om "Ett långsamt farväl":
"Efter 9 månaders sjukskrivning och en lång väntan och oro bekräftas Ulla Assarssons värsta farhågor. Hennes man har Alzheimers sjukdom! Han är bara 62 år och tanken var att de skulle njuta av livet, barnen och barnbarnen tillsammans. Men vad ska hända nu? 

Ulla är i grunden en positiv människa och har oftast förlitat sig på att hon har förmågan att hitta lösningar på olika problem som uppstått i såväl arbetslivet som privatlivet. Hennes livsfilosofi att det mesta kommer att gå bra har alltid gett henne framtidshopp. 

Den 17 september 2007 blir hon ordentligt omskakad i sin livsfilosofi och en avgrund öppnas framför henne. 
Boken är skriven i dagboksform, ett resultat av att Ulla redan från dag ett efter Alzheimer-beskedet började föra anteckningar". (källa Bokus)
 
Något om Ulla Assarsson:
"(född 1948) är före detta egenföretagare och chefsutvecklare. Ett långsamt farväl är hennes debutbok, en berättelse om att gå från att vara hustru till att bli anhörigvårdare".(källa Bokus) 
 
 
 
 
/Ec