/ Allmänt /

KUNG CARL GUSTAF 70 ÅR

Bild Svensk Damtidning
 
Den 30:e april år 1946 föddes äntligen en liten prins i  det svenska kungahuset. Jag minns alla svartvita bilder i olika veckotidingar och SF-journalfilmer på Hagabarnen. Jag minns också allt skvaller om kungen när han var ung. Det är inte klokt vad tiden gått. Idag fyller vårt statshuvud 70 år. Nu är han både morfar och farfar till fem småttingar och allt det här inom fyra år. Det betyder att under sex år har familjen vuxit i antal från fem till tretton personer. I Claes Elfbergs intervju sade kungen att han hade sagt till Carl-Philip att det hördes gammalt med farfar, medan morfar hördes mjukare.
 
Vår Kung sade också i intervjun att det bästa med födelsedagen var "kalaset" på kvällen där släkt och vänner kunde umgås. Jag kan förstå honom, men är ändå glad att media får vara med så mycket kungahuset tillåter för jag älskar fest oh glamour.Kungens farfar gav aldrig en intervju. Så det har hänt mycket under 40 år och jag vet för jag var med på den tiden. Usch vad jag  är till åren kommen! Men ännu är jag ett fan av livet.
 
 
 bild  Google
 
Visst är vår Kung söt på den här bilden?
 
/Ec
/ KROPP OCH SJÄL /

BANAN HAR MÅNGA NÄRINGSÄMNEN OCH ÄR MÄTTANDE


Jag minns när jag var foskarsekreterare på akutmottagningen i Lund hur många bananer jag åt per arbetspass, vilket bestod av fyra timmar utom under helgerna då jobbade jag sex timmar per dag.
 På den tiden var det inte tal om att man skulle akta sig för bananer eller fruktsocker. 
 
 
De senaste årens diettrend med fokus på mindre kolhydrater har gjort oss rädda för alla livsmedel som innehåller socker – även om det handlar om naturligt fruktsocker och råvaran i fråga är proppad med andra nyttigheter. Kostrådgivaren och diatisten Jill Holmström som driver konceptet " Våga Ät" tycker det här synsättet är en aning dumt.
 
"Det har tydligen blivit viktigt att undvika banan, samtidigt som man utan eftertanke kan ta ett glas vin eller käka godis till kvällen.
 
Jill Holmström tror det handlar om ren okunskap. Någon säger att man inte ska äta banan och folk köper det rakt av, utan att reflektera över mättnad, näringsämnen och andra hälsofördelar. Den enkla matematiken är att vi går upp i vikt när vi äter mer än vi gör av med.
 
Till skillnad från läsken stillar bananen hungern, vilket gör det lättare att stå emot sötsug och småätande. Och förutom de mättande fibrerna innehåller den flera andra näringsämnen som är bra för kroppen .Till exempel kalium, som motverkar högt blodtryck och behövs för kroppens nerv- och muskelfunktion".(Källa Ninna Prage Expressens Hälsoliv)
 
/ Ec

 

 
/ TIDNINGAR, OCH BÖCKER /

MITT BOKTIPS NUMMER 7 2016 - Shakespeare : 6 pjäser -

 
Förra helgen var det 400 år sedan William  Shakespeare  dog. Det här har uppmärksammats världen över. Mitt boktips nummer 7 är en nyutkommen bok som innehåller sex berömda pjäser av den här dramatiker. Bokens titel är  "Shakespeare  6 pjäser." Det är förlaget Ordfront som har givit ut den under april i år. Den hör volymen innehåller 678 sidor  Hos Bokus kostar den inbundna versionen 199:-
De pjäser som är med är
omeo och Juliet
Hamlet
En midsommarnattsdröm
Macbeth
Othello
Kung Lear
 
 
Så här säger Bokus om mitt sjunde boktips:
"Till hans ära har vi samlat de sex populäraste pjäserna de som satts upp flest gånger och som folk har efterfrågat mest i en vacker jubileumsbok: 
 
 
/Ec