/ Allmänt /

GRATTIS ÄLSKADE PAPPA

Bild Google
 
Idag är det gamla midsommardagen och i en liten by i Skåne i prästgården klockan tolv såg en pojke världens ljus för 90 år sedan.Pojken skulle bli min pappa 1950 under en fotbollsmatch, där han bröt nyckelbenet av ren lycka. Hade jag väntat till rätt månad, så hade pappa säkert följt med till BB, men jag var och är alltför nyfiken på livet för att ta det lugnt.
 
Den 24:e juni var det alltid fest i det Holmqvistska hemmet. Inföll pappas födelsedag någon vardag var det bara en middag med vit duk och brutna servetter. Vi åt en god middag samt en tårta. Nästkommande helg firades han rejält av vår släkt som kom in från Ystad.
 
Pappa är  borta för en del år sedan, men jag vill publicera delar av min egen text "Ord till pappa" som jag skrev år 2007. Delar som är så signifikant hur pappa var som person och hur han var inom familjen:
 
"Min  pappa stod för alla resor till och från våra olika aktiviteter. Ja, han var verkligen som en privat taxi för oss barn. Han hängde med mig på diverse galenskaper såsom popgalor och fick bilda häck bakom mig tillsammans med poliser.  
 
Jag  minns när pappa och min bror satt hemma i tevesoffan på lördagseftermiddagarna och såg på Tipsextra och hur de skrek när inte rätt lag gjorde mål. Jag kan tala om att lillebror håller på med det här ännu. Ja, sport har alltid hängt med i livet på ett eller annat sätt. Jag såg världens ljus en söndag mitt under en fotbollsmatch. Han blev så glad så att han bröt nyckelbenet och kunde knappt vara med när morfar fyllde 50 en vecka efter.
 
Farfar  ville att hans yrke skulle gå i arv till hans söner och så blev det också, men på lediga stunder bakade pappa goda tårtor. Det behövde bara vara en liten anledning för att fira något så stod tårtan på bordet. Jag tyckte bäst om pappas punchtårta eller Britatårta. Min bror har åtagit sig att baka den senare tårtan på alla kalas".(Ur min egen text Ord till pappa)
 
Idag  när du är borta, tänker jag på alla vackra och glada minnen som du har skapat. Jag är övertygad om att du finns någonstans och tycker: "Det är min flicka som klarar sig bra i livet." Hur kan jag annat göra med en sådan pappa?

 

Jag älskar Dig!

/Ec

/ KROPP OCH SJÄL / NYCKELHÅLET /

PSORIASIS HAR BLIVIT EN FOLKSJUKDOM - DEL 1 -

Bild: Google
 
 
300 000 personer i Sverige har psoriasis och jag är tyvärr en av dem. Hos mig blommade sjukdomen ut under hösten 2014, när jag blev så dålig och fick ligga på sjukhus i flera veckor. Jag fick genomgå tre operationer under min vistelse, då mitt immunförsvar gick ner. Som tur är, så är mitt ansikte fri från den här hudåkomman. Kan ju dölja resten av kroppen med kläder. Den här kyliga "sommar" som vi har, är det inte bikini eller shorts några plagg att tänka på. Ärligt måste jag erkänna att jag fotfarande är i det stadiet, då jag inte tycker det är roligt att visa mina ben med röda blåsor som fjällar.
 
Vad är Psoriasis?

"Det är inte bara en sjukdom i huden utan det grundläggande felet finns i kroppens immunförsvar. Psoriasis är lika vanlig hos män som kvinnor och det är en kronisk hudsjukdom. Fjällning och inflammation är de dominerande dragen i sjukdomsprocessen. En inflammation är normalt sett en nyttig försvarsreaktion i kroppen vid till exempel virus- och bakterieangrepp. Men immunförsvaret kan ibland "tända snett" och starta en inflammatorisk reaktion som skadar kroppens egen vävnad" (Psoriasisguiden.se)
 
Psoriasis och skov
 
Psoriasis uppträder i skov. Det innebär att en drabbad person kan vara symptomfri i perioder.
 
Orsaken till sjukdomen
 
Orsaken till att fläckarna uppstår är att immunförsvaret börjar motarbeta sin egen kropp vid psoriasis. Istället för att lindra en inflammation startar immunförsvaret en process som skadar kroppens celler. Fler hudceller är vad som är nödvändigt på vissa hudområden produceras.
 
Ledbesvär
 
  Det är inte ovanligt att psoriasis - förutom hudutslag – ger ledbesvär. Cirka 30-40 procent av dem med psoriasis utvecklar psoriasisartrit som är en ledinflammation och orsakar värk och stelhet. Tyvärr känner jag av att jag har en viss smärta i mina leder. Men blir det inte värre än vad det är nu, så ska jag vara glad.
 
Behandling
 
Psoriasisfläckar kan behandlas på flera sätt. Ljusterapi samt olika salvor – vissa innehållande kortison, andra d-vitamin – är vanliga behandlingsformer. Även kortisoninjektioner samt olika slags tabletter, bland annat med med A-vitamin, används liksom bucky-röntgen där angripna hudområden får kortvariga röntgenstrålar. Sol och salta bad är också bra.
 
Smörj huden
 
För psoriasisdrabbade är det viktigt att smörja in huden med mjukgörande salva, speciellt efter bad.
 
Det värsta med min psoriasis är all den klåda som den medför särskilt på rumpan och i knävecken, men jag tänker att det kunde varit värre. Det gäller att se positivt på det hela. Livet är för kort för att vara negativ. Snart kommer jag att lära mig att leva med det här.
 
/Ec
/ Allmänt /

OM DEN 19.E JUNI - MIDSOMMARAFTON 2015 -

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Första versen ur visa i midsommartid av Rune Lindström lyder:
"Du lindar av olvon en midsommarkrans
och hänger den om ditt hår.
Du skrattar åt mångubbens benvita glans,
som högt över tallen står.
I natt skall du dansa vid Svartrama tjärn
i långdans, i språngdans på glödande järn.
I natt är du bjuden av dimman till dans,
där Ull-Stina, Kull-Lina går."
 
Midsommarafton 2015 har blivit en kylig och regnig sådan, där det är skönt att ha en varm och ombonad lägenhet att komma hem till. Jag missade regnskurarna när jag gick till sjukhuset i förmiddags, för att lägga om mitt bensår.Tala om tur! På hemvägen gick jag över torget, där jag köpte en liter jordgubbar.De ska jag snart mumsa på i tevesoffan tillammans med vispad grädde medan jag och min vän/assistent eventuellt tittar på en film som tillhör en av mina favoriter (Broarna i Madison County).Den finns också i mitt filmbibliotek. Jag tycker inte det känns som midsommarafton och att vi har kommit in i över halva juni. Lite synd för sommaren är så kort. I augusti börjar kvällarna mörkna, men vi kan inte göra något. Vi får gilla läget och göra det bästa vi kan. I mitt fall blir det som sagt äta jordgubbar och se en favoritfilm.
 
/Ec