/ Allmänt /

ETT DAGBOKSBLAD

HEMMA

Idag har det varit kaos hemma. Jag var tvungen att ta ner varenda gardin i lägenheten, för vår hyresvärd har hyrt in målare, som ska måla fönstren i lägenheterna. Men de målar på ett underligt sätt, nämligen bara utsidan. Inte alls fönsterkamarna eller mellan fönstren. Nåväl! En annan underlig sak var att mitt uterum(där det mest skulle behövas) hoppade yrkesmännen över. Jag förstår ingenting. Så mycket stök för nästan ingenting. Jag fick mycket dålig info om det här arbetet i vårt hyreshus. När första man kom i förmiddags - De var två stycken, en spacklade och tvättade fönstren, nästa man målade - fick jag veta att de skulle måla en gång även i morgon. Under två dagar är jag tvungen att vara hemma för att släppa in yrkesfolket och ha det så här rörigt . Jag måste flytta ut soffan en meter från fönstret. Ack ja!
Å andra sidan har jag passat på att tvätta en del av gardinerna. Det känns ganska skönt. Före pingst kommer jag att ha en helt ny sovrumsgardin och bytt till min sommarkappa i köket. I samband med det här har jag skiftat lite dukar. I förmiddags sorterade jag ut en del blommor som jag ville slänga. Till helgen ska jag införskaffa nya  blommor, som betyder så mycket för mig. Nu så här års vill jag ha blommande växter i fönstren. Det är en vana från min uppväxttid. Vår familj är mycket för blommor. Varje fredag köpte mamma lösa blommor till vardagsrumsbordet och gärna en extra till något annat rum. Nu gör jag ofta likadant. Om jag inte hinner, så tycker jag att något fattas.  Jag inser mer och mer att det som vi har sett från barnben, det följer gärna med oss under hela livet.
Så förutom allt annat som jag ska göra i veckan, så ska jag städa min lägenhet  rejält och försöka göra lite mysigt. Även om det är jobbigt just nu, så är det bra att göra det nu före alla semestrarna startar för min personal och före sommarvädret kommer tillbaka.
Jag försöker alltid göra nytta med nöje. Det finns alltid något positivt med allting...

Av Ewacarin Holmqvist
/ Allmänt /

KAN ALDRIG ACCEPTERA HUR GÄRNA JAG VILL

BARNMORSKA


Så är det dags igen,
Att ge allt vad jag har.
Dessutom ska en helt obekant person,
få inblick i mitt liv, -
något som jag har svårt att leva med.
Mitt liv måste vara sådant,
för att det ska kunna fungera.
Det finns inte något annat val.
Jag får väl försöka släppa på min integritet.
Om några timmar ska jag ge allt,
utan att veta om det är nödvändigt.
Det är det, som känns så svårt.

Vid intervju kan man ju bedöma
om det finns någon möjlighet
att vi trivs att jobba så nära tillsammans.
Vid en intervju ser man inte hur det
praktiska kommer att fungera.
Det gör man först när personen är här
och få pröva på att hjälpa mig.

Ibland är det nervösare än andra gånger –
då man tycker att personkemin bör fungera bra –
Det är just en sådan gång idag.
Om det finns någon däruppe som gillar mig,
så snälla, snälla hjälp mig.
Jag tror nämligen på den personen,
vill verkligen att det ska lyckas.

Därför kommer jag att göra mitt allra bästa idag
för att min önskan ska gå i uppfyllelse.
Ändå har jag en tagg i hjärtat - - -
Varför tappade en barnmorskan just mig?
Det kan jag aldrig acceptera


Av Ewacarin Holmqvist
 

/ Allmänt /

VÄRDET AV ATT FÅ KOPPLA AV

KOPPLA AV

Det är en regnig söndag i Skåne. Lite trist för alla mödrar som bör firas. Den tiden är förbi för längesedan, då jag kunde fira lilla mamma. Hon gick bort alltför tidigt i en hjärntumör år 1983. Det året skulle jag fylla 33 år, så jag var vuxen och mamma hann säga vad som hon tyckte var viktigt i livet. Jag försöker leva efter hennes råd och principer. Mamma fick också uppleva att jag blev klar med min utbildning våren 1981. Det är jag glad för. Idag, på Mors Dag, skänker jag henne en varm tanke.
Idag fick jag min sovmorgon. Den som betyder så mycket för mig. Var uppe i normal tid, för att få ett munfullt kaffe och gå på toaletten. Efter detta kröp jag ner i min sköna säng på nytt. Något som var härligt. Redan så tidigt som klockan åtta, hörde jag regnet slå mot fönsterrutan. Till och med mina katter lade sig på nytt. En av dem i min rullstol, så han kunde se matte – även om hon sov – Hankatten har blivit så ”mammig” under senaste tiden, men det är gulligt!
Vid lunchtid var jag färdig för att äta mitt första mål för dagen. Idag frångick jag min ovana att kasta i mig frukosten eller ska vi säga brunchen. Min assistent/vän satt vid köksbordet och pratade om allt möjligt. Det var skönt att inte ha ett öga på klockan och samtidigt svälja maten, så fort den hamnat i munnen. Redan från barnsben har jag aldrig tuggat maten utan bara svalt den. Jag har en mage av stål, även om jag har bekymmer med den då och då.
Efter det här inlägget är publicerat kommer jag att fortsätta att vara ”lay back”. Snart börjar årets Elitlopp. Traditionsenligt ser jag detta och jag hoppas Björn Goop vinner. Det är visst hans år i år och han har ju bra arvsanlag så… Olle Goop var en av mina favoritkuskar, då jag höll på med trav som bäst.
År 2003 skrev jag en text, ”i lä av livet”, där jag tog upp värdet av att koppla av. Jag publicerade texten på bloggen i september i fjol under kategorin ”kropp och själ”. När vi har kommit upp i den här åldern är det viktigt att stanna upp ett ögonblick från vardagens ständiga kamp att hinna med och alla krav som den för med sig. Ofta blir mina veckoslut även mina andningspauser, då jag unnar mig att njuta och koppla av samt att ladda upp mina batterier inför en ny vecka.  
För tillfället drömmer jag om att åka iväg under ett veckoslut till något Spa här i Sverige gärna i sköna Värmland, där jag kan få härliga behandlingar i form av massage, olika bad. Kvällen skulle jag tillbringa med god mat och gott dricka. Tänk att få uppleva en riktig danskväll! Ett veckoslut inrammat med vacker natur så långt  ögat når. Tala om att ladda batterierna!
Hoppas söndagskvällen blir lika skön och avkopplande som dagen har varit. Det gör att jag möter veckan som kommer med nya krafter. Det behöver jag för jag ska ha två utbildningar av nya personliga assistenter.

Av Ewacarin Holmqvist