/ BLOGGBLAD 2019 /

ETT BLOGGBLAD NUMMER 8 2016

 
 Äntligen några lugna timmar som jag kan ägna mig åt att skriva några korta rader här på min sida. Jag vet inte var tiden blir av. Den bara rusar iväg. Oktober månad har varit lite "too much", då det gäller allt med min personal. Någon har varit sjuk, en assistent som arbetar heltid har semester. Det innebär många samtal eller sms om inhopp och jag får pussla ihop schemat för dagen så gott det går. Nästa dag är kanske likadan för det är alltid något som händer. På fredag kommer min heltidsanställda assistent tillbaka från semestern. Gissa om det ska bli skönt! Det är dessutom en assistent som arbetat hos mig under 16 år. Tala om kontinutet! Det tänkte jag på när jag såg "Sveriges bästa hemtjänst" som Svt sänder på måndagskvällarna. Så bra jag har det om jag jämför med dessa äldre och sjuka som bara vill ha sällskap i sina stugor. Jag lever det liv jag behagar, äter den mat jag är sugen på och min assistent kan laga den åt mig. Även om jag också har mina mörka dagar, så har jag mycket att vara glad över.
 
Det är en fin höstdag hos mig. Ni vet en sådan där dag då krispigheten finns i luften och en underbar färgskala finns på träd och buskar och det är alldeles vindstilla. När min första assistent för dagen berättade att det nog skulle bli en fin dag, så beslöt jag mig hastigt att göra mig iordning snabbt, för att sedan gå ner i city där jag tänkte handla några saker.
 
Jag njöt verkligen av den promenaden till city. Som alla kvinnor önskar jag ha en del pengar i plånboken, för att vara riktigt säker på att jag kan köpa det jag kanske ser. Väl vid automaten fanns inte mitt bankkort i plånboken. Det brukar ju alltid ligga på en speciell plats men nu fanns det bara inte i hela plånboken. Fråga mig om jag blev nervös! I går hade jag inte kortet. Jag hade med mig en assistent som även hon har jobbat länge hos mig, så hon lånade mig pengar.Hela shoppingrundan var ju förstörd, för i mitt huvud fanns bara "mitt kort". Men jag fick tag på de sakerna och sedan gick jag hem.
 
Väl här hemma vände jag upp och ner på allt utan att finna mitt kort. Jag har en rutin när jag har varit ute och handlat. Då lägger jag alla kvitto vid datorn. Dessa ska skrivas in i min budget senare. Har jag tagit ut pengar, så har jag en lapp i  plånboken där mitt saldo står och där jag drar av vad jag har tagit ut. På så sätt vet jag exakt vad jag har på kontot. Har jag bara tagit mitt bankkort och tagit ut pengar, så ska jag lägga tillbaka det i min plånbok när uttaget är gjort. Det senare hade inte blivit gjort då jag tog ut senast. Någon assistent hade stoppat det på sig när vi gick ut och sedan glömt att lägga det på sin plats.
 
Jag ringde till den assistenten som jobbade senast då jag tog ut pengar och visst hade hon mitt kort hemma i sin jacka - Tack och lov -  Jag är också väldigt glad över att hon är hemma och inte skulle resa bort en vecka eller så!
 
/Ec  
/ FILM, TEATER OCH MUSIK /

ÅRETS NOBELPRISTAGARE I LITTERATUR

 
 
 
Bilder: Google
 
Nobelpriset i litteratur år 2016 gick till den amerikanska musikern och låtskrivaren Bob Dylan. Det känns underligt att någon som följt med mig under hela mitt liv får det här priset. Dylan är inte författare. Han skriver bra texter eller gjorde då han var mer än en protestsångare än nu idag. Jag menar var är Svenska Akademin på väg? Det känns konstigt men allting förändras och kanske är jag lite gammalmodig att förstå förändringarnas vingslag.
 
Svenska Akademins motivering:
"Han har skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen.– Dylan skriver en örats poesi. Den ska framföras och lyssnas på men om man går tillbaka till de gamla grekerna så var det också en poesi som skulle framföras. Men vi läser dem idag. Samma sak är det med Bob Dylan, hans texter kan och ska också läsas". (Källa Aftonbladet)
 
Vem är egentligen Bob Dylan?
"Bob Dylan, född Robert Allen Zimmerman den 24 maj 1941 i Duluth i Minnesota, är en amerikansk låtskrivare, författare, regissör, poet, gitarrist, keyboardist samt munspelare, vid senare tid programledare i radio. Dylan har varit en frontfigur inom populärmusik i närmare femtio år, ofta beskriven som en levande legend inomrockmusiken.
Många av Dylans mest prisade låtar kommer från 1960-talet, då han kom att bli en förgrundsfigur i USA och han ansågs av många skildra en hel generation. Några av hans sånger, såsom "Blowin' in the Wind" och "The Times They Are a-Changin'", blev ledmotiv till den amerikanska antikrigs- och medborgarrättsrörelsen. Många av Dylans tidiga texter behandlade politiska frågor, samhällskritik, filosofi och litterära influenser, och trotsade dåvarande konventioner inom popmusiken och vände sig mycket till motkulturen. Medan han utvecklade och personifierade musikstilar, har han visat tillgivenhet till många traditioner inom amerikansk sång, från folkmusik och country/blues till gospel, rock'n'roll ochrockabilly, till engelsk, skotsk och irländsk folkmusik, även jazz och swing.

Under 2010-talet har Dylan fortsatt med årliga turnéer, främst i Europa och USA, men även andra delar av världen. 2012 lanserades studioalbumet Tempest vars texter var mörkare än på de album han släppte under 2000-talet. Samma år mottog han Frihetsmedaljen av president Barack Obama. Ett flertal album med tidigare svårtillgängliga Dylan-inspelningar har också lanserats. The Bootleg Series Vol. 10 innehåller inspelningar från den kontroversiella perioden då Dylan släppte Self Portrait, och The Bootleg Series Vol. 11 gjorde slutligen alla kända "Basement"-inspelningar Dylan gjorde 1967 tillsammans med The Band tillgängliga för den breda publiken.

I februari 2015 släppte han albumet Shadows in the Night. Albumet innehåller kompositioner från 1923-1963 med det gemensamt att alla vid något tillfälle spelats in av Frank Sinatra. Dylan sade att han länge velat spela in ett sådant album, och "gräva upp dessa låtar från graven och låta dagsljuset skina på dem igen". 2016 lanserades ytterligare ett album på samma tema, Fallen Angels". (Källa Wikipedia)

Var håller Dylan hus? Fortfarande har han inte kommenterat. Undrar om han kommer till Stockholm i december. Om inte, så tycker jag att det är för sorgligt rent ut sagt. Någon annan "riktig" författare kunde få priset - någon som hade uppskattat det. Det är också intressant om Dylan nu kommer, hurdant tal kommer det att bli. Den som lever får se.

 

/Ec

 
/ TIDNINGAR, OCH BÖCKER /

BOKTIPS NUMMER 13 2016

 
 
Mitt 13:e boktips för i år blir "Glöm mig" av Alex Schulman. Boken är utgiven av Bonniers förlag. Den finns i  diskarna i bokhandeln och på nätet sedan början av oktober. "Glöm mig" omfattar 254 sidor och går under rubriken samtida skönlitteratur. Hos bokus kostar en inbunden variant 169 :-
 
Lite om boken:
"Det är sommar. Alex Schulman befinner sig på sin mammas lantställe för att övertala henne att skriva in sig på en avvänjningsklinik. Det räcker nu. Han vill ha sin mamma tillbaka. Den glada mamman han minns från barndomen. Var var det egentligen som det gick fel mellan dem?
 
Genom Alex djuplodande och smärtsamma tillbakablickar till barndomen får läsaren följa det krackelerande förhållandet mellan mor och son, och, när sprickan dem emellan verkar vara som störst, följa det vuxna barnets desperata strävan efter att reparera relationen.