/ Allmänt /

ADVENTSTID


Det strålar en stjärna


Det strålar en stjärna förunderligt blid,
i öster på himlen hon står.
Hon lyst över världenes oro och strid
i nära två tusende år.
När dagen blir mörk och när snön faller vit,
då skrider hon närmre, då kommer hon hit
och då vet man, att snart är det jul.

Ty julen är härlig för stora och små,
är glädje och ljuvaste frid,
är klappar och julgran och ringdans också,
är lycka oändligen blid,
är ljus, alla ögon då stråla som bäst,
och stjärnorna tindra som mest
och där ljuset är, där är det jul.


Under advent brukade min mamma sjunga den här sången. Därför är det naturligt för mig att publicera just den så här i adventstid.

Bilden är tagen i Trosa, men den skulle varit tagit lika bra i Ystad där jag är född och bodde mina åtta första år. Under 50-taler var det också vintrar i Skåne.Av Ewacarin Holmqvist
/ Allmänt /

OM LÖRDAGEN DEN 28:E NOVEMBER 2009. OM EN LJUVLIG FRUKOST
Lördag strax före klockan 13.00. Det är otroligt vad mina dagar kan skifta. Ingen är den andra lik. Det gör att mitt liv är flexibelt på gott och ont. Igår förmiddag var jag tvungen att kasta allt åt sidan (till och med fick jag ge avkall på en del som kallas primära behov) för att "ringa in" personal. Som svårt funktionshindrad klarar jag inte länge utan praktisk hjälp.  Det är min vardag. Den som jag är tvungen att leva med. Det är bara att gilla läget så att säga. Men visst kan det kännas tufft, jobbigt och så dyker "varför just jag" upp i huvudet ibland. Ingenting går att ändra. Min skada finns och kommer alltid att finnas med mig så länge jag lever. Det är bara att försöka göra det bästa av livssituationerna som dyker upp.

Om gårdagen började tokigt, så slutade den alldeles magisk. Tänker på när min vän/assistent satt i vardagsrummet med adventsstakarna tända i fönstren och vi hade tänt ett av ljusen på min ljusbricka och njöt av veckans omgång av idol.Den här gången var alla så grymt bra, men störst igår var Erik, speciellt när han sjöng Beatleslåten "Hey Jude". Då var det en magisk stämning både här hemma och på Malmö Arena.

Lördagen i vecka 48 går i lugnets tecken i alla fall för mig. Steg upp omkring 08.30 till en ljuvlig frukost som min egen kock hade gjort till mig. Han är enormt grym på att fixa till vad som finns i min kyl. Idag bestod frukosten av ljummen risgrynsgröt med en aning kanel och socker, apelsinbitar ovanpå gröten, en skiva franska som han hade skurit i trekanter. På den ena trekanten fanns det senap med rökt kycklingfile plus en skiva tomat. På den andra trekanten hade han ost med en skiva tomat. Behöver jag säga att vi avslutade vår ljuvliga frukost med en kopp kaffe?

Sedan har min "hustomte" gått och småpysslat här hemma. Jag blir varm om hjärtat av hans omtanke. Är det inte kärlek så säg...? Jag är så glad att det finns människor som du

Av Ewacarin Holmqvist 
/ Allmänt /

NU SKA JAG BARA NJUTA AV ATT DET ÄR HELG OCH ADVENTSTID
Det har inte blivit mycket skrivande för min del under vecka 48 år 2009. Hoppas mina läsare har haft det bra. Själv har jag fixat och donat här hemma inför advent. Det har blivit några turer i stan, putsat fönster och tvättat en del gardiner. Igår kväll satte jag så upp stjärnan i sovrummet och mina elljusstakar i resten av fönstren i lägenheten. Jag dekorerade ett nyinköpt stort svart fat med fem blockljus i olika storlek och form. Där finns ett guld- och silverljus. Har satt en klick klister på botten av ljusen, så man kan flytta brickan. I botten på den har jag lagt äkta mossa, som jag ska ha nu i advent. I mossan finns det svampar, bär, små vita bollar som skimrar. Alltså har min tradionella adventsstake fått stryka på foten i år. Tycker man kan förändrar sig lite grann.

Nu är det snart idol från Malmö. Kanske tänder jag ljusen för första gången i kväll. De sprider värme och det är något som behövs för ute öser regnet ner och det blåser kraftigt. Än en gång är det gott att vara inne och veta att jag har en hel helg framför mig. Jag har haft dessutom haft akut sjukdom bland personalen idag. Inte så lätt att ringa in någon med mycket kort varsel. Min vän/assistent kom in tidigare. Tur att jag har honom!

Det är svårt att säga vem som får lämna idol. Det blir nog Mariette eller Calle. Fast Calle har mycket släkt i publiken i kväll, så...

Ha en skön helg!

Av Ewacarin Holmqvist