/ LIVETS NJUTNINGAR /

UNDERBART GOTT ATT ÄTA EN FREDAGKVÄLL

Bild. min egen augusti 2017
 
i kväll står en helg och väntar. Det ska bli skönt!  För mig betyder fredagkvällar att jag äter något gott, kanske lite senare vid teven. Att äta något gott på fredagarna har jag tagit med mig hemifrån. Mamma gjorde någon skillnad mellan vardag och helg. Vi åt aldrig framför teven, något som jag brukar göra. Det är så trivsamt att kunna äta, medan jag ser ett kärt program. Har ju ingen att samtala med så... Under den här veckan som gått har det plötsligt blivit höst i tablån. Programmet "Go´kväll startade i tisdagkväll, så jag är glad att höra deras bok- och filmtips igen. De tipsar om bra böcker och filmer. 
 
Ugnsrostade grönsaker (3 port):
Ingredienser:
sötpotatis
morötter
rödlök
purjolök
vitlök
vitkål
champinjoner
tomater
olja
timjan
rosmarin
salt
svartpeppar
flytande smör
 
Gör så här:
Skala och dela sötpotatisen, morötter, rödlök och vitlök i lagom stora klyftor. Skölj och dela resterande grönsakerna tlll liknande storlek. Blanda på en plåt tillsammans med kryddorna. Ringla över flytande smör. Ugnsrosta på cirka 200 grader i ungefär 30 minuter..
 
Själv ska jag steka en pepparbiff och ha lite"Bea" till. Dryck: en cider.
 /Ec
 
/ TIDNINGAR, OCH BÖCKER /

BOKTIPS NUMMER 10 2017

 
 
Den här sommaren har jag läst Kristina Sandbergs trilogi om hemmafrun Maj från Örnsköldsvik. Jag kan inte sluta lyssna på den sista delen. Den är så bra och Sandberg har ett språk som håller mig fast. Inte vet jag om jag har befunnit mig i samma situation som Majs dotter har gjort eller om jag minns den tidsperioden som trilogin utspelar sig i. Nu har jag bara någon timme kvar, sedan är det tack och farväl till familjen Berglund. Sorgligt nog!
 
Mitt boktips nummer tio är även den skriven av Kristina Sandberg med titeln "Ta itu. Romanen utgavs av Norstedts förlag första gången år 2003. Boken omfattar 252 sidor och kostar inbuunden 179:- hos Bokus. Den här samtidsromanen finns även i pocket och E-bok och kostar då 63:- respektive 59:-
 
Vad handlar då "Ta itu" om?
". Romanen utspelar sig i slutet av 70-talet i en norrländsk kuststad där Maria lever ett till synes lyckligt och välordnat liv med sin man Anders och deras två barn. Hon jobbar deltid för att kunna studera konsthistoria på distans, men varken Anders eller barnen har någon förståelse för hennes vilja att göra något annat. 

Och distansstudierna i Umeå blir inte riktigt den förlösning hon hoppats på. Maria har svårt att stå emot det tryck som hon upplever från omgivningen. Hennes rädsla för att misslyckas blir allt större, och osäkerheten omvandlas alltmer till destruktivitet. Maria drar sig undan, hon dricker i smyg, som tröst och flykt, och hamnar utanför familjens cirkel. Sammanbrottet kommer sakta men oundvikligt". (Norstedts sida om romanen)

 Några rader hämtade från recensionen om boken i Svenska Dagblade

I sin nya roman Ta itu skriver Kristina Sandberg om en vuxen kvinna, en ung tvåbarnsmor vars tillvaro rämnar. Maria är inte nöjd med sitt inrutade liv. Hon börjar studera, mer för att förverkliga en intellektuell dröm än för att inleda en ny yrkesbana. Hennes instrumentellt lagde make visar ringa förståelse för hennes beslut. Redan i början av boken ser vi huvudpersonens oro, mer en gryende otillfredsställelse än desperation dock.

 
 
/Ec
/ MY POEMS /

DET SKYMMER SÅ SAKTA

 
Det skymmer så sakta.
Ännu en dag är snart till enda.
En dag som varit som dagar är mest.
Fast inte riktigt ändå -
Den här dagen har minnesbilder smugits fram
Blivit allt tydligare efter våra sms i går.
Minnesbilder hur det var en gång.
Hur du bröt ett Daim.
Hur du satt på huk för att spänna fast min stol.
Hur du fick all min gråt mot din jacka
Hur jag smekte din nacke genom nackstödet i bussen.
Alla våra skratt och leenden.
Minnesbilder som är bara våra.
 
Det skymmer så sakta
Jag sträcker ut min hand,
Blåser iväg en slängkyss åt ditt håll
i augustinatten och hoppas du har det bra.
Ska skriva ett mail  där jag berättar
att min kropp inte är densamma
men i övrigt är jag precis samma person
Hoppas du förstår det då vi ska ses.
- Du jag är lite orolig för vårt möte -
 
Det skymmer så sakta.
Jag går in i lägenheten
 Önskar att du var här
Jag behöver dig just nu.
 
 

© 2017 Ewacarin Holmqvist