/ MY POEMS /

HÖGT UPPE PÅ EN KULLE

Bild Svenska Kyrkan
 
 
Högt uppe på en kulle
Ligger en liten vit kyrka
För mig betyder en kyrka
Något stillsamt men även ro
Högt uppe på en kulle
Har man tänt ljus i kväll
Jag är flera mil från bykyrkan och ljusen
Mina tankar går i höstmörkret till de mina
 
Jag minns doften av mammas mediciner
Och hennes ansikte som till sist blev ett månansikte
Jag minns pappas blick den allra sista gången
Han stängde dörren till min lägenhet
Och de allra sista orden som han sa en tid senare
Minns också en del trevliga episoder med er
De får mig att småle i min vardag
Allt är inte bara svart och mörkt
 
Minns hur morfar skämtade med mormor
Hur han plockade blommor till mamma
När vi skulle åka hem på söndagskvällarna
Minns hur mormor knådade sitt bröd
Hennes stränga ton till oss barnbarn
När vi försökte hoppa över vetebrödet
 
Högt uppe på en kulle
Ligger en liten vit kyrka
Dit går mina tankar i kväll
 
 
© Ewacarin Holmqvist 2015
 
Bild Google
 
 
 
/ FILM, TEATER OCH MUSIK /

FILMTIPS NR 4 2015 - UNDER KÖRSBÄRSTRÄDEN

 
 
 
Idag har filmen "Under körsbärsträden"premiär.Det är ett japanskt drama, vilket längd är en timme och 43 minuter. För regin står Naomi Kawase . Skådespelarna är Kirin Kiki, Miyoko Asada, Etsuko Ichihara

Handlingen:
"Den tystlåtne Sentaro driver ett gatukök som serverar japanska Dorayaki-plättar. Hans bistra uppsyn väcker intresse och sympatier i omgivningen, bland annat hos den äldre kvinnan Tokue som erbjuder sin hjälp. Motvilligt tackar han ja, och det visar sig att hennes recept på söt bönpasta ("An" - som också är filmens originaltitel) får affärerna att blomstra i samma takt som deras vänskap fördjupas."(Källa SF)

"Ostasiatiska filmer om mat och matlagningsmystik blir sällan lika tungfotat symboliska och erotiserande som sina nord- och sydamerikanska genresläktingar där jorden, det ursprungliga och det enkla buntas ihop på ett sätt som ofta bara avslöjar exakt hur långt ifrån alltihop som filmskaparna befinner sig.

I japansk film verkar allt få existera samtidigt, teknik, natur och metafysik, nu, då och framtid, utan en massa pekpinnar.

 Kawases nya film ligger och drar på gränsen till det sentimentala och trillar tyvärr dit ibland, när dialogen blir till en högläsning ur självhjälpsböcker eller när de tårfyllda avskeden blir för många. Men skådespeleriet, den strama naturlyriken, ljuden och de enkla miljöerna, håller den mestadels på rätt köl.

Nackdelarna är många, farorna stora men det finns en fördel: ett utanförskap som delas med så många är strängt taget inte ett utanförskap längre utan en tillhörighet".(Källa film DN)



/Ec
/ HUSMANSKOST /

MUSTIG HÖSTGRYTA

Bild Allt om Mat
 
 
Hösten är långkokens tid. Till förra helgen gjorde jag en mustig höstgryta med olika rotfrukter. Min vän/assistent och jag blev nöjda med resultatet. Receptet på grytan hittade jag i allt om mat på nätet. Jag tyckte det var lagom med ingredienser. Det är klart att man kan ha fler grönsaker i, om man vill. Då är risken att grytans goda smak försvinner. Om någon vill testa min höstgryta, så publicerar jsg recepet här:
 

Ingredienser till 4 personer:

700 g högrev

0,5 dl kalvfond, Bong Touch of Taste

1 gul lök

3 morot

100 g rotselleri

1 korn vitpeppar

6 lagerblad

7 dl vatten

100 g palsternacka

nymalen svartpeppar

 

Gör så här:

1. Skär köttet i 3x3cm bitar och bryn dem med lite olja och smör i en gryta. Häll på kalvfond och vatten så att det täcker köttet.

2. Koka upp och tag bort skummet , koka sedan på svag värme i ca ½ timme

3. Skala lök, morötter och rotselleri och skär dem i skivor.

4. Lägg i grönsakerna i grytan tillsammans med vitpeppar och lagerblad.

5. Låt koka vidare i en ½ timme eller tills köttbitarna är mjuka.

6. Avsluta med att smaksätta med kalvfond och nymalen svartpeppar.

Servera med kokt potatis.

 

Smaklig spis!

 

/Ec