/ MY POEMS /

EN KYSS I AUGUSTIKVÄLLEN
Vänder min hand och formar min mun
till en kyss så här i augustikvällen.
Må den nå Din kind med vinden.

Sitter och tänker vilken tur jag har haft
som har träffat Dig om lite sent i livet.
När alla fina vänner försvann på ett eller annat sätt,
så kom Du in i mitt liv, först lite tveksamt  sedan mera intensivt.
Din aptit på livet och dess möjligheter är stor.
Lika stor som jag hade en gång.

Det som jag uppskattar mest hos Dig
är att  Du är ärlig och rak mot mig
Sedan att Du har en härlig humor
som överensstämmer med min egen
gör det ännu bättre.

Vänder min hand och blåser iväg en kyss
i Din riktning till andra sidan stan -
Hoppas Du känner den mot Din kind i augustikvällen.

Du, jag vill att Du ska veta
att det är skönt att ha Dig vid min sida.
Du, Tack än en gång för vad Du gjorde igår!
Det ska jag aldrig glömma. 


Av Ewacarin Holmqvist
/ KROPP OCH SJÄL /

FORSKNINGEN GÅR FRAMÅT INOM BARNCANCER - GEN FUNNEN -
Jag vill gärna dela med mig av den glädjen som uppstod i min kropp, då jag hörde och senare läste på SVT:s nyhetslöp i veckan att ny forskning har funnit den gen som orsakar en av de obotliga barncancersjukdomarna. Här nedan återger jag vad jag läste. Har hämtat nyheten från SVTs nyhetslöp:


Forskare har hittat den gen som ligger bakom den svåra och fruktade barncancerformen neuroblastom.

Det är forskare från USA och Italien som, i vetenskapstidskriften Nature, redovisar vilken gen som orsakar den ärftliga varianten av sjukdomen.

Upptäckten gör det möjligt att inom en tämligen snar framtid testa barn som löper risk att få neuroblastom och därmed kunna sätta in behandling innan sjukdomen har gått för långt.

Genen har också kopplats till vissa former av lymfom och lungcancer.


Försök pågår

Genen kallas Alk och ligger på den andra kromosomen och samma gen har också kopplats till vissa former av lymfom och lungcancer hos vuxna.

Tursamt nog pågår redan försök att testa läkemedel som ska minska aktiviteten hos Alk på dessa patienter. Om försöken skulle ge goda resultat är sannolikheten stor att läkemedlen skulle fungera också på barn.


Icke ärftlig

Det är bara en liten del av alla barn med neuroblastom som fått den ärftliga formen. Men Alk är boven i dramat också bakom några fall av icke-ärftlig neuroblastom, så ett skräddarsytt läkemedel skulle kunna hjälpa även dessa patienter.

Den nya upptäckten banar väg för bättre behandlingar av sjuka barn.

-Neuroblastom är särdeles svårbotat. Sjukdomen har dålig prognos jämfört med annan barncancer, säger Per Kogner, professor i barnonkologi vid Karolinska institutet.

Vågar det överlevande barnet skaffa egna barn som vuxen, utan rädsla för att sjukdomen ska föras vidare? Och vågar ett föräldrapar skaffa fler barn även om ett insjuknar?

-Det här är frågor som jag ofta får som läkare, säger Per Kogner och tillägger att det kommer att kännas bra att kunna ge säkrare svar än han kan i dag.


I en faktaruta som barncancerfonden/TT har skrivit står det:

 

Fakta - Neuroblastom

• Neuroblastom är den tredje vanligaste cancerformen bland barn, efter leukemi och hjärntumör. Varje år drabbas cirka 20 barn i Sverige. De allra flesta är spädbarn eller högst några år gamla.

• Sjukdomen - som finns som både ärftlig och icke-ärftlig form - startar i nerver och binjurar, och utgår från en viss del av nervsystemet som sträcker sig längs båda sidor av ryggraden.

• Neuroblastom är en elakartad tumör och den mest svårbotade barncancerformen. Några barn blir dock friska av sig själva.


Jag tänker på alla de föräldrar som mist sina barn, men mest på lille Alfons och hans familj, som kommit mig så nära på grund av mammans blogg. Att jag hittade henne berodde på att en av mina vänners pojke fick blodcancer och låg på samma avdelning som Alfons. Skillnaden var att min väns pojke redde ut det hela och idag är han s.k. frisk.

Ibland ska vi människor inte gnälla över småsaker..... Det finns andra som verkligen har det svårt!


Av Ewacarin Holmqvist

/ Allmänt /

EN AUGUSTIKVÄLLJag sitter här  och skriver det här inlägget till min blogg.  Helgen lider mot sitt slut, vilken var så efterlängtad när den startade i fredagskväll. I morgon börjar en ny arbetsvecka för de flesta av oss, så är vi tillbaka i vardagens rutin på gott och ont. Ack ja.....! Ännu är det cirka fem timmar kvar av den här helgen under vilka jag kommer att njuta av före jag kryper till kojs mellan 23 och  midnatt. Kommande veckas planering får vänta. Eftersom jag förhoppningsvis har vana assistenter större delen av veckan, kan planeringen göras i morgonbitti. Om någon "där uppe" hör mig, så hoppas jag denna/e/ ordnar med så jag får lugna dagar. Det behöver jag för jag känner mig så trött och lite håglös. Skulle behöva åka bort under ett par dagar men...!

I kväll sänder SVT ett program om den store programledaren Lasse Holmqvist. Vi är inte släkt med varandra. I min ungdom sändes flera säsonger av programet "Här är ditt Liv" på lördagskvällarna. Hela min familj satt och såg dessa programmen. Idén gick ut på att Lasse Holmqvist kidnappade någon känd person som sedan blev huvudperson i programmet och under dess gång dök personer som hade någon anknytning till honom/henne upp. I Första "Här är ditt Liv" var Sven Tumba huvudperson. Andra personer var: ingrid Bergman, Putte Kock, Birgit Nilsson, Fader Gunnar, Ingmar Bergman m. fl. Där satt jag hemma och insöp allt vad de berättade. Redan då hade jag stort intresse för svensk film och människors beteende. Kvällens dokumentär ska bli intressant att se. Den beskriver hur snabbt en stor man kan falla. Lasse Holmqvist dog i en hjärtinfakt under tidigt 80-tal.   

Jag önskar mig en lugn vecka, så jag kan arbeta med min hemuppgift i dialogskrivning. Den har blivit eftersatt på grund av min vardag och min trötthet. Min uppgift  är ganska jobbig och består av tre olika delar. Därför vill jag ha lugn och ro när jag gör den.

Att skriva i alla former brinner jag för, men jag måste  känna att jag har tid för det, annars kan jag lika bra strunta i det. Jag tycker att tiden går och jag blir äldre och äldre utan att jag kommer till skott med någonting. Av mitt bokmanus blev det ingenting av - Nu skickar jag inte manuset till flera förlag, eftersom det är i stort sett inaktuellt. Tiden har kommit ikapp mig. Andra har tagit min idé Ack ja.... Att skriva ett filmmanus som min kurs förhoppningsvis ska leda till, om än ett filmmanus till en kortfilm, är en lång process. Kanske har jag inte den tid och ro för att ge mig in på något sådant här? Jag menar att jag inte är fyrtio år längre och kan ge mig in på helt nya vägar i livet. Kanske skulle jag hålla mig till att skriva här på bloggen men även för min skrivbordslåda? Men är jag verkligen så gammal? Den personen som hittar min skrivbordslåda en gång ska inte i bästa fall bli berömd å mina vägnar! Ska jag bli lite uppskattad för allt som jag har lagt ner, vill jag vara med om detta medan jag lever.

Förutom min uppgift i dialogskrivning tänker jag göra lite nytta här hemma  Nu kommer hösten med raska steg. Den årstiden då vi människor kryper tillbaka in i våra hem. Då vill vi trivas - i alla fall vill jag det - För att kunna göra det, måste vi se till att göra det mysigt och gosigt omkring oss. Vad sprider mera mysstämning än värmeljus här och där samt varma färger på textilerna i våra hem?

Ha en bra vecka - den sista sommarveckan - därute!

Av Ewacarin Holmqvist.