/ TIDNINGAR, OCH BÖCKER /

BOKTIPS NUMMER 2 2017

 
 
Mitt andra boktips för året blir "Duktighetsfällan -  en överlevnadshandbok för prestationsprinsessor." Boken är skriven av Aleksander Perski och  Joanna Rose. Den är utgiven på Norsteds förlag i januari och omfattar 254 sidor. Ni kan köpa den här handboken inbunden för 169:- hos Bokus.  Detta är fjärde upplagan och boken kom ut i original år 2008.
 
Lite om boken:
"Många svenska kvinnor lider idag av stressrelaterade problem som sömnsvårigheter, trötthet, magproblem, ständiga infektioner och depressioner. Stressforskaren Aleksander Perski menar att dessa kvinnor kan ha hamnat i duktighetsfällan. I den här reviderade nyutgåvan varvas forskning och grundfakta med praktiska tips om hur man undviker att drabbas" (Källa Bokus)
 
Kanske skulle jag behöva dessa råd och verkligen ta dem till mig, men jag vet inte om jag är så road av sådana här handböcker. Jag är däremot säker på att dessa hälper andra. Jag vill hitta min egen lösning. I hela mitt liv har jag gått min egen väg så...
 
 
/Ec
 
 
 
/ FILM, TEATER OCH MUSIK /

ANDRA DELEN AV FILMTIPS NUMMER 2 2017

 
Det finns en modern version av "Den allvarsamma leken" vilken filmatiserats år 2016 av Pernilla August. I huvudrollerna märks Michael Nykvist och Sverre Gudnason. Den är en omarbetad version av Söderbergs roman från år 1912. Filmen kostar 149:- på discshop. Den är 111 minuter lång.
 
Handlingen:
"Journalisten Arvid Stjärnblom och konstnärsdottern Lydia Stille träffas i skärgården en vacker försommarkväll. Omedelbar förälskelse uppstår. De inleder en romans men på grund av sociala omständigheter glider de ifrån varandra. De finner ett tryggt liv med någon annan och gifter sig på var sitt håll. Tio år senare träffas de igen. Drömmen om den rena, stora och oförstörda kärleken är magnetisk och de inleder en passionerad affär. Priset för affären kräver större offer än vad de båda kan ana." (källa discshop)
 
Filmen fick två guldbaggar år 2017. Inte dumt!
 
 
 
 
/Ec
/ FILM, TEATER OCH MUSIK /

FILMTIPS NUMMER 2 2017

 
 
Mitt andra filmtips för i år blir den äldre verionen av "Den allvarsamma leken" Den är baserad på en roman av Hjalmar Söderberg från år 1912. Filmen är en klassiker från 1945 med Viveca Lindfors och John Ekman. I regin av Rune Carlsten Den är 101 minuter lång. Nu säljer discshop denna tidslösa kllassiker för 129:- Den anses som den svenska litteeraturens mest betyddande kärleksroman.
 
Lite om filmens handling:
" Filmen spänner över en del av en mans liv vid sekelskiftet 1900 och några år däromkring. Arvid Stjärnblom, en filosofie kandidat, delar kärlek med en ung kvinna vid namn Lydia, men som brukligt är vid sekelskiftet är inte kärlek tillräckligt för att sagan ska bli sann. Arvid anser sig inte ha råd att gifta sig och säger att han inte vill att Lydia väntar på honom, men när Lydia gifter sig med en äldre och rikare man tar Arvid detta hårt och inleder en bekvämlighetsaffär som övergår i äktenskap.
 
Tio år senare kommer Lydia in i Arvids liv igen genom en slump. Då har Arvid mest av en tillfällighet hamnat som journalist på Nationalbladet och har två barn och ett i eget tycke lyckligt äktenskap, men har trots det funderat på att vara otrogen. Lydia stämmer möte med honom på ett hotell och paret inleder en kärleksaffär. Arvid föreställer sig en framtid med Lydia men är samtidigt oförmögen att lämna sin fru. Lydia har lämnat sin man och barn, men har förbindelser med andra män förutom Arvid. Lydia och Arvid sviker och sårar varandra men återförenas. Vid bokens slut tycks dock en mer allvarlig brytning ha ägt rum, och Arvid reser iväg från både frun och Lydia.

Parallellt med kärlekshistorien skildras tidens viktiga händelser som Dreyfusaffären, unionsfrågan och Oscar II:s död.

Romanen skildrar kärlekens olika sidor, från skir romantik och den fysiska lustans glädje till krass realitet, från nostalgiskt skimmer till besk eftersmak.

Ett uttryck av en kollega till Arvid är något av en ledstjärna genom boken, "Man väljer inte". Kärlek, äktenskap och barn kommer till Arvid genom tillfälligheter, och han verkar förlora dem på samma tillfälliga sätt, utan att ta aktiv ställning".(Källa Wikipedia)

 
 
/Ec