/ Allmänt /

VARFÖR ÄR PÅSKENS FÄRG GUL

 
Bild: De svenska vårtraditionerna och påsken
 
Då jag blev nyfiken på varför påsken förknippas med gult, googlade jag förstås på det här och på "de svenska vårtraditionerna och påsken" hittade jag svaret på min fråga. Det lyder:
 
"Julens färg är röd och påskens är gul, det har vi nog alla märkt. Men av vilken anledning är det gul? Ingen av de liturgiska färgerna är gul, dvs de som hör ihop med kyrkan. De färgerna är istället svart, vitt och violett under påsk- och fastetiden.
 
Det är nog istället så enkelt att man förknippar den gula färgen med påsken för att mycket av de saker som vi tycker hör till påsken är just gula. Annars skulle det kanske vara tvärt om att "sakerna" har påverkats av färgen. Med andra ord att bara för att det ska vara gult så har vi börjat ta in påskliljor o s v. Nej, det verkar mest troligt att det är åt det andra hållet.
 
 
Vi plockar som sagt in påskliljor som är gula. För övrigt växer det ju inte så mycket annat än det så tidigt på våren. Sedan gammalt är gult också solens färg, och solen spelar ju stor roll när våren har börjat komma och snön ska smälta, och påsken är ju en vårhögtid. Och så förstås äggen som är gula inuti och därmed de gula kycklingarna. Inte underligt att gult förknippas med påsk. Den traditionen har ändå tillkommit i senare tid. Förr var det mest de liturgiska färgerna som gällde".(Källa: De svenska vårtraditionerna och påsken)
 
/ Ec

 
/ Allmänt /

GLAD PÅSK 2013

 
Bild: Google
 
Bild Pitea.se
 
 
 
Bild Bakgrunder.se
 
 
 
 
Bild Google
 
 
Jag går in för att önska mina läsare en riktigt skön och glad påsk! Hoppas att ni har det gott vart än ni befinner er och att ni tar till vara på de här lediga dagarna. Att ni får påskägg/påskpussar/påskkramar och att ni ger andra det här i påsk. Det tänker jag göra!
 
I påsk tänker jag bara njuta av livet och av det goda som det för med sig.
 
/Ec
/ Allmänt /

EN BEHAGLIG LÅNGFREDAG

 
Bild: flowerhouse.se
 
Går in en liten liten stund för att skriva det här, fast jag egentligen inte alls har tid. Mycket är kvar att göra före  jag kan sätta mig ner och titta på årets första Let´s Dance kväll. Det gäller att kunna avgöra hur mycket tid som man eller jag ska lägga ner på sociala medier, så jag inte blir besatt. Det får inte bli så att dessa medier innebär att man får bekräftelse att man finns. Finns man inte där, så är man mer eller mindre död. Även om jag älskar att blogga så intalar jag mig ibland att det finns ett annat liv också - det riktiga livet -.
 
Jag och några vänner kommer att fira in påsken 2013 med matiga våfflor som jag har hämtat från Laila. De har en fyllning med gräddfil, rödlök, röd stenbitsrom och så har jag lagt till skalade räkor. Fuskar lite i kväll, Våffeldegen är en mixpaket. Behagligt att ta till, då tiden är knapp. Visst vet jag, att allt smakar bättre om det görs från grunden..
 
Min vän/assistent har bestämt att vi kan väl äta en majskyckling i morgon. Därför ska jag nu lägga in 1-2-3-gurka sådan som mormor alltid gjorde när hon bjöd på kyckling och som är mycket god. Man tar en del ättikssprit, 2 delar socker ( kanske lite mer om man tycker) och tre delar vatten. Det är därför som gurkan heter som den gör. På tal om  vår påskmat, så hoppas jag att jag får en underbar god räkomelett i morgonbitti eller förmiddag. Sanningen är att jag har haft en tuff vecka för att kunna ägna mig åt att lägga in sill, baka eller göra lite påskgodis. Numera har jag skapat ett uttryck då jag inte hinner med allt som jag har tänkt mig. Det lyder: "Det blir jul eller som nu påsk ändå". Kanske vill jag göra "lite extra" till alla högtider som mamma gjorde. Jag har insett under senare tid att då var det en annan tid än nu. På mammas tid betydde familjen mycket och mat och bak, blommor och så vidare. Nu är allt så dyrt.
 
Nej, nu ska jag ägna mig åt det riktiga livet på nytt och se till så att jag får upp lite påskpynt. Så bör jag nog börja att lägga in 1-2-3-gurkan...
 
/Ec