/ Allmänt /

TREVLIG ADVENT I SLOTT OCH KOJA!
i mitt senaste inlägg önskade jag Er alla En Trevlig Advent eftersom jag inte trodde att jag skulle skriva något inlägg idag. Lusten för att skriva finns alltid inom mig, men det är ju tiden som oftast saknas. Sitter i mitt sovrum och i en vrå som har också blivit min privata zon, där jag har min trogna vän ( datorn ) och har en stund över. Något gott kan vi ju upprepa många gånger, alltså Trevlig Advent var ni än befinner er!

I förmiddags satte jag upp mina ljusstakar och stjärna, så nu är mitt hem adventssmyckat. Det är en viss känsla när man tänder dem för allra första gången under säsongen. Lägenheten får ett annat sken som är mysigare och varmare än med de vanliga smålamporna. Tyvärr har vi fortfarande det gråtrista dis kvar - Diset som gör att det inte blir någon dag utan halvmörker under hela söndagen - Men...

I nyhetsmorgon söndag, sjöng Peter Jöback in adventen. Jag hann bara se den andra låten som han avslutade programmet med eftersom jag steg upp sent, men tack och lov har jag tv4 anytime, så jag kan ju sätta mig i kväll och lyssna på honom. Tv4 anytime kostar bara 49 kr/mån och då kan jag titta på samtliga tv4:s program när jag vill och kan och hur många gånger som helst. Den lyxen unnar jag mig.

Nu ska jag gå och dricka eftermiddagskaffe med mjuk pepparkaka dock ej hembakad. Kanske tar jag en klick hjortronsylt på som jag tycker passar till mjuk pepparkaka. Den här eftermiddagen ska jag bara mysa och känna att det är helg! Jag har lagt i "Absolut X-mas" i min musikanläggning. Kanske lyssnar jag på  några spår av den CD:n.

Ha en bra vecka därute!


Av Ewacarin Holmqvist
/ Allmänt /

EC:S PENNA ANTECKNAR 11
I morgon är det Första Advent. När jag tittar ut genom mitt sovrumsfönster, för jag har min dator i ett hörn i mitt sovrum, så ser jag att enstaka adventsljusstakar eller stjärnor lyser mitt emot mig. Förmodligen kommer fler att lysa när det skymmer i kväll. Den här sista lördagen i november brukar vara en sådan där dag, då vi fixar lite hemma för Advent. Här i Skåne har all snö och därmed också all julstämning försvunnit, den som kom på ett kort besök för en vecka sedan. Nu är det bara grått och trist med ett duggregn och flera varmgrader. Det är så det är att bo söderut i vårt land. Snö är mycket mycket sällsynt härnere till jul. Istället brukar solen skina på julafton som gör att den riktiga julstämningen inte vill infinna sig. Ack ja...

Själv är jag inte alls klar med mina adventsgöromål som jag brukar vara. Jag vet inte riktigt varför det har blivit så i år. Förra veckan var mycket kämpig på olika sätt. I början av veckan åt jag en blandsallad som de antagligen hade glömt att skölja för jag fick fem gruskorn i munnen. Tänkte att jag tappade en plomb, men det var gruskorn. Två timmar efter att jag hade ätit, fick jag ett sådant  magknip som satte i hela natten. Det dröjde till klockan 15 dagen därpå innan jag kunde äta något utan att jag kände knip. Det var ganska jobbigt och det kommer att dröja innan jag beställer något därifrån på nytt. Saken är den att jag har beställt därifrån i många år utan att det har varit något att klaga på!

I veckan som kommer ska jag gå ut på vift. Jag ska se musicalen "Mamma Mia" på Malmö Arena och på Luciakvällen ska jag dit igen. Årets Julkonsert är med Peter Jöback. Nu får jag äntligen se honom live. Gissa om jag kommer att njuta! Han har ju guld i strupen den mannen.

I kväll tänker jag bara mysa och ta det lugnt! För Advent kommer ändå. Den ljusstaken med levande ljus och mossa samt svampar och röda bär står i alla fall klar och det är huvudsaken. Jag kan ju tända mitt första ljus i morgon och räkna ner veckorna till jul eller ska jag verkligen göra det? Då blir jag kanske alltför stressad...

Ha en bra lördag och en Trevlig Första Advent!


Av Ewacarin Holmqvi
/ KROPP OCH SJÄL /

LÄR DIG TYCKA OM MÖRKRET

Medan snön dalar ner till marken, så passar jag att läsa en tidning som jag tycker mycket om. PS! heter den och jag har haft den sedan den kom ut på marknaden. PS! är en tidning som behandlar psykologi & personlig utveckling, alltså de ämnen som jag har i min examen i beteendevetenskap. Eftersom det är många år sedan jag tog min examen, är det alltid trevligt att uppdatera sig vad som har hänt genom åren.

I senaste numret (nr 9 nov - dec) finns det en artikel som berör den här mörka årstiden och hur vi kan låta den bli en tid för vila och ladda om.

Artikeln avslutas med några steg för att åstadkomma att tycka om mörkret. Dessa steg tänker jag dela med mig av nedan:

"Steg 1. Ta vara på dagsljuset.
Tänka på solljus så ofta du kan, helst på förmiddagen eller mitt på dagen. Ljusterapi kan också hjälpa mot mörkerdepression. Hela kroppen aktiveras av ljus.

Steg 2. Fixa med ljuset.
Se över dina  rum ur ett ljusperspektiv. Är rätt  lampa på rätt plats? Där du ska vara aktiv ska ljuset likna dagsljus. Kvälls-och vilobelysning får gärna vara varmare och lugnare, så att du inte piggnar till vid fel tidpunkt.

Steg 3. Kura skymning.
Tänd ett ljus - eller massor. Lyssna på musik i sängen. Kramas med ungarna eller din partner i soffan när ni kommer hem - gärna innan ni tar itu med middagen. Sitt ner och drick te och ta er tid att umgås.

Steg 4. Sov mer. 
Prova att göra det kroppen ber dig om när mörkret gör dig trött: sova. Stäng av tv och dator, varva ner och lägg dig tidigt - kanske bara för att vila.

Steg 5. Du bestämmer.
Behöver du mer ljus och aktivitet för att få engergi, eller längtar du efter att vila och vara för dig själv? Kämpa inte emot dina egna behov och känslor, utan möt dig själv på halva vägen." (Källa: Tidskriften PS! nr 9)


Det är värt att testa. Kanske är det rätt medicin för en del av oss.


Av Ewacarin Holmqvist