/ Allmänt /

ETT BLOGGBLAD NUMMER 26

 Bild Google
 
"Själv tycker jag att adventstiden är behaglig trots att de flesta av oss har tusen järn i elden. Det är julkonserter, luciakaffe, julbord, julmarknader här och där och julfester på dagis eller skolor. Ändå blir jag lugn inombords paradoxalt nog. Det är som om alla ljus skapar en harmoni. I varje stuga och slott luktar det så gott av glögg, pepparkakor och apelsiner med nejlikor. I varje hem är det julstök och alla får hjälpa till. För min del blir jag mycket nostalgisk när jag ser det första ljuset tändas eller då jag hör julvisan Låtmigfåtändaettljuseller Jul, strålandejul. Då kommer det gärna en tår från ögonvrån.
 
 I adventstid sätter vi oss och skickar julkort via posten eller via e-post till våra nära och kära. Ett ganska dyrt kapitel i dessa tider om vi inte kan begränsa oss till den närmsta kretsen. Jag väljer alltid julkort med gammaldags motiv, sådana som är ritade av Jenny Nyström med mycket snö. Det tror jag beror på att det sällan är snö i den här delen av landet. Antingen kommer den första snöflingan på tok för tidigt för att den ska ligga kvar till julafton, eller så kommer den för sent".(källa ur min egen text "Det lackar mot jul i folkhemmet" från år 2005)
 
Kommande helg kommer jag att adventpyssla här hemma, något som jag inte har hunnit med i veckan. Hoppas det finns lite mossa och ljus kvar till mig i city. Annars kommer det att bli inte så roligt Det regnar här hos mig, så det är ingen julstämning precis, men den kommer väl när jag känner doften av glöggen på söndag!

 

/Ec

 

 

 

/ LIVETS NJUTNINGAR /

EN ADVENTSKRANS FRÅN MIN UNGDOMSTID

Adventskrans I
Bild Hemmets Journal
 
Nu vill jag gärna dela med mig av receptet på en god krans som en bekant till familjen hade i sin ägo. Det är bara bilden som jag har hämtat från Hemmets Journal. Receptet hade mamma i sin receptsamling och nu finns det hos mig. Tyvärr tror jag inte att jag hinner baka kransen till årets advent. Det är så mycket annat som måste göras i veckan. En fördel med tanke på vikten;)
 
 
Till 2 st kransar behöver man de här ingredienserna:

 2½ DL MJÖLK

25 GR JÄST

75 GR MARGARIN

¾ DL SOCKER

½ TSK SALT

7-8 DL VETEMJÖL (400 GR)

 FYLLNING:

100 GR SMÄLT MARGARIN

100 GR SÖTMANDEL, SKÅLLAD & GROVT HACKAD

1 DL SOCKER

1 MSK KANEL

1 DL VETEMJÖL

 GÖR SÅ HÄR:

1.KAVLA UT EN DEL AV DEGEN TILL EN TUNN KAKA.

2. SKÄR UT REMSOR TILL GARNERING. 4 REMSOR À 20 CM TILL GALLER FÖR VARJE KAKA. 2 SMALA À 65 CM SOM SNOS OM VARANDRA TILL KANT RUNT OM. RESTEN AV DEGEN KAVLAS UT TILL RUNDA BOTTNAR CA 20 CM I DIAMETER.

3..BLANDA INGREDIENSERNA TILL FYLLNINGEN OCH FÖRDELA DEN PÅ DE 2 BOTTNARNA. LÄGG PÅ REMSORNA.

4..LÅT JÄSA 30 MIN. PENSLA MED ÄGG.

5. GRÄDDA I 200-225 GRADER I 15-20 MIN.

/Ec


/ Allmänt /

MYCKET LJUS OCH MYCKET VÄRME I ADVENTSTID

Bild min egen från 2012
 
jag var en av medarbetarna för tidskriften "Reflex" (Neuroförbundets rikstidning) för en del år sedan, skrev jag den här texten till julnumret ett år. Det är lika aktuell som då. Vi personer får något konstigt i blicken det här veckan före advent. 
 

" är det dags igen! Veckan före första advent tycks Sveriges kvinnor få en sorts städnoja. Det spelar ingen roll om vi är gamla eller unga, förvärvsarbetande eller hemmafruar, samtliga grips av denna iver att få varje hem skinande och glänsande. Detta beteende har vi ärvt från våra mormödrar och mödrar. Det är ett lustigt fenomen! Vi fejar och putsar i varje vrå i folkhemmet. Det hängs upp gardiner, som vi knappast hittar, för de blev ju uppslängda i någon garderob i januari. Vi hänger upp adventsstjärnor eller sätter elektriska ljusstakar i våra fönster. Det är mycket noga att just den där ljusstaken står där den alltid brukar. Julen är en högtid som har tusen traditioner från barndomen. Traditioner som är olika från familj till familj och från den ena till den andra landsdelen. Dessa tar vi med oss när vi flyttar hemifrån  och får ett eget hem.  Traditionerna blandas gärna upp med nya, som blir till våra barns seder från barndomen.

Under den här veckan hastar vi iväg för att köpa mossa, svampar, vita, eller röda stearinljus till adventsstaken, vilken ska tändas på frukostbordet för första gången på söndag. För min del blir jag mycket nostalgisk, när jag ser det första ljuset brinna eller då jag hör julvisan ”Låt mig få tända ett ljus”. I många hem luktar det så gott av den första glöggen för året, av pepparkakor och kanske en doft av de första riktiga apelsinerna. Många av oss bjuder på adventskaffe under den här söndagen i december."(Källa ur min egen text från år 2005)

Den veckan som kommer har jag en del annat att göra än att göra mitt hem adventsfint. Lite ska jag nog hinna med. I mitt liv är det alltid något som kommer emellan. Det är så det är och så det förblir, om jag ska ha kontroll något som jag vill. Hoppas att min personal håller sig friska under den här veckan, så att min assistans löper på. Själv mår jag bättre igen än vad jag har gjort under den senaste tidem, men jag törs inte gå ut för hårt och bli sämtre igen.

När solen lyste in i förmiddags och jag upptäckte hur dammigt jag har det överallt, så tänkte jag att jag bör eller rent ut sagt måste se till så att jag får städat ordentligt före jag börjar att advetspynta. Det är inte roligt alls om det är dammigt när juleljusen ska tändas den allra första gången i julmånaden 2013. Skulle behöva någon från hemfrid;)

/Ec