/ TV & RADIO /

EN NY RADIOKANAL - P4 PLUS -

 
Idag startar Sveriges Radio ett försök vilket ska vara året ut. Den nya radiokanalen, vilken är en digitalkanal heter P4 Plus och vänder sig till lite äldre lyssnare. Kanalen kan höras via nätet eller via Sveriges Radios app. Nu i början ska man ha musiken i fokus, men Lisa Syrén och Ulf Elfving är redan tillfrågade om de skulle tänka sig att vara programledare i ett senare skede. Projektledaren hade gått ut med en enkät till testpersoner som fått tillgång till den här kanalen vilken person de ville ha som programledare  och svaren blev just dessa radioröster. Om P4 plus överlever försöket kanske vi får höra "Ring så spelar vi"  på lördagarna och "Efter sex" på söndagsmorgnarna.
 
I P1 morgon fick projektledaren Leif Eriksson frågan om det är ett misslyckande för vanliga P4. Han svarade så här:  Nej, det är det inte. Publiken som vi nu vänder oss till är trogna P4-lyssnare. De gillar det lokala och de gillar våra nyheter, men de får inte den musik de gillar i den utsträckning de önskar.
 
Vad är det för typ av musik vi får höra?
Typ Lill Lindfors, Monica Zetterlund och Elvis Presley. Säkert också Beatles misstänker jag. Leif Eriksson betonade att ingen sport kommer att sändas och därför tror han att P4 Plus kommer att ha många lyssnare under Fotbolls-EM och senare under OS.
 
Jag får väl lycka till i starten. Själv kommer jag att gå in och kolla någon gång, då det regnar ute.
 
/Ec
 
/ Allmänt /

DAGENS HÄST OCH DAGENS KUSK

bild:expressen
 
Vinnare av Elitloppet 2016 heter Nuncio och ägs av Stefan Melander. Sådan häst! Min vän nästan skrek " Det går inte", men det gjorde det visst.
 
"Han är grym alltså. Han fick göra allt jobb själv nu och redde ut det ändå. Han öppnade väldigt bra från start och var så stark att han redde ut det, trots att han fick en resa utvändigt säger Örjan Kihlström till Svt sport.
 
 
bild Google
 
Örjan Kihlström är född den 13 maj 1962, är en svensk travkusk som vunnit över 5 000 lopp däribland Elitloppet 2003, 2015, 2016 och Prix d'Am. För tio år sedan började han fotografera hästarna på Solvalla och nu har han vunnit Elitloppet tre gånger. Strongt gjort!
 
/Ec
 
/ KÅSERIER/NOVELLER /

HYLLNING TILL LILLA MAMMA

 
 
Det är sista söndagen i maj 2016 - Mors Dag och Elitloppet - I min hemstad visar vädret sig från sin allra bästa sida. När jag sitter och skriver det här inlägget, så är det soldis och vi har 19 grader varmt. I eftermiddag ska vi få 23 grader. Underbart skönt! Sommaren är på väg att komma! Det är inte så konstigt för i veckan som kommer går vi ju in i juni månad - den första av sommarmånaderna - "Åh, vad jag har längtat efter juni, juli och augusti, för vindarna är varma då" . Min arma kropp mår betydligt bättre av värmen och sol. I veckan som gick köpte jag solkräm med solskyddsfaktor 50 och after sun. Dessa flaskor har jag ställt i kylen. På så sätt håller de sig längre.
 
Idag tänker jag på lilla mamma lite extra. Enligt SCB finns det 2,6 miljoner mammor i Sverige. Här i vårt land har vi firat mors dag sedan år 1919.  År "1920 kom ett litet häfte med instruktioner inför morsdagsfirandet. Där står det att svenska flaggan ska hissas, mor ska hälsas med sång, gott kaffe och bröd på morgonen."(ur mamma-fakta i SvD). I min familj minns jag hur vi körde till farmor och mormor som båda bodde i närheten av Ystad, så det blev ingen vila den söndagen. Först på senare delen av kvällen kunde mamma vila ut med någon god kvällsmacka tillsammans med pappa, mig och min bror. Den där stunden minns jag som mycket ljus och lugn.
 
I en av mina texter " ord till mamma" skriver jag så här:" Först var du hustru med allt vad det innebär. Sedan var du även kurator/psykolog åt släkten, tvätterska åt ett handbollslag, sömmerska, florist, bagare osv. När sov du? Du var alltid där, då vi barn behövde dig. Du var en klok mamma för du gav oss barn råd, sedan fick vi själva ta besluten och lära oss av våra misstag. "De kan jag inte göra åt er", sade du alltid. Det var inte så lätt alla gånger. Vad vet vi som unga vad som är ett "rätt" beslut? Men du hade rätt, det har jag förstått nu i vuxen ålder. Lilla mamma, du lärde mig livets hårda skola, något som jag är glad för att du hann med. Jag har haft stor nytta av den kunskapen må du tro i mitt senare liv".
 
I en annan text "fredagar - min dag i veckan minns jag mina och mammas stunder så här: "Alla fredagar var vi fria från föreläsningar. Men det kunde hända att jag ägnade mig åt självstudier, särskilt så här års då tentorna duggade tätt, medan mamma fejade klart i den andra ändan av vår villa. Hur hon hann med att sno ihop kanelbullar medan hon städade vet jag inte, men så var det i alla fall. Klockan elva varje fredagsförmiddag hade mamma och jag vår egen stund i veckan, då vi hade elvakaffe med något gott till. Jag minns hur mamma och jag bläddrade bland recept i tidningen ”Allt-om-mat” och pratade bl.a. om frisyrer och kläder. Vi skrattade mycket. Då var det nästan helg. Tid för avkoppling innan familjen skulle åka till mormor och morfar eller farmor och farfar och hjälpa till hos dem på lördagsmorgonen".
 
Sista söndagen i maj är det även Elitloppet på Solvalla i Stockholm. Jag och min vän ska snart bänka oss framför teven och ha en skön eftermiddag tillsammans. Vi har räknat ut att det blir 27:e gången vi ser Elitloppet. I år blir det extra spännande eftersom min stjärnkusk har kommit hem från USA och för att min vän och jag har delat på en Harry Boy och en Boozt. Chansen att vi vinner, är väldigt väldigt liten men den som inte spelar har ju ingen chans alls! Kanske kan jag köpa det där huset på Teneriffa som min kropp skulle behöva. Jag måste få drömma...
 
/Ec