/ KROPP OCH SJÄL /

DEL 2 - OM PSORIASIS OCH KLÅDA -

Bild Google
 
00 000 personer i Sverige har psoriasis och jag är tyvärr en av dem. Hos mig blommade sjukdomen ut under hösten 2014, när jag blev så dålig och fick ligga på sjukhus i flera veckor. Jag fick genomgå tre operationer under min vistelse, då mitt immunförsvar gick ner. Som tur är, så är mitt ansikte fri från den här hudåkomman. Däremot har jag en minst sagt plågsam klåda av min psoriasis. När jag smörjer in mig, så bränner, svider det samtidigt som min hud blir nerkyld och jag fryser. I mitt fall tycks inga krämer eller salvor hjälpa. Just nu har jag ett skov, så jag fjällar i hela lägenheten. Tur att det finns dammsugare!
 
Psoriasis och klåda
 

"Enligt äldre läroböcker kliar psoriasis inte. Du som har psoriasis vet kanske att det inte alls stämmer. Det är vanligare att psoriasis kliar i vissa situationer:

  • Om psoriasisen sitter på särskilda ställen, till exempel hudveck och underliv där det kan bli varmt och svettigt. Även psoriasis i hårbotten kliar gärna, troligen på grund av värmen av ett tjockt hår och mössa vintertid. Värme är överhuvudtaget en orsak till klåda oavsett hudsjukdom då varm hud gör att nerverna lättare signalerar klåda till hjärnan.
  • En infektion i huden kan bidra till klåda. Stafylokocker kan ibland på fäste i psoriasisfläckar som spricker och då kliar det på grund av bakterierna.
  • Svullen hud orsakar gärna problem med klåda. Detta är oftare ett problem på underbenen och underlättas av stödstrumpor.
  • Eksem i kombination med psoriasis inträffar ibland, och särskilt om man samtidigt har eller har haft astma, hösnuva eller barneksem. Då är det egentligen inte psoriasisen som utan eksemdelen, en så kallad eksematiserad psoriasis" (Källa Robert Holik, läkare Hudkliniken Centralsjukhuset i Karlstad
    .
         /Ec
 
 
 
 
/ TV & RADIO /

BÖCKER SOM BLIVIT TV-SERIER OCH SOM SVT SÄNDER I REPRIS

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sommar brukar betyda att Svt sänder äldre tv-serier i repris, så äver under den här sommaren.Kanske är det bra för den yngre generationen som inte är så bekväm med att läsa böcker att ta del av vår fina kulturskatt via serier: Själv som numera inte hinner att läsa böcker är det också ett suveränt sätt att hänga med i kulturens virvlar. När jag bodde hemma och då mamma skötte markservicen, då läste jag bok efter bok. Någonstans i Sverige av Jolo satt jag hos mormor och morfar, där det var lugn och ro. Under soliga dagar i  solstolen i trädgården. Regniga dagar i köket. Viveca Lärns Saltön har jag endast upplevt som tv-serie, ty böckerna kom senare och då hade jag fått ett eget hem.
 
Det här står i Wikipedia om Saltön: "Saltön är en svensk tv-serie i dramakomisk form från 2005–2010. Den har manus och regi av Carin Mannheimer och är baserad på Viveca Lärns romaner om folket på den fiktiva ön Saltön. De sex romanerna är uppdelade på tre säsonger."
 
Handlingen: "Serien utspelar sig på den idylliska ön Saltön i Bohuslän. Hit kommer den unga änkan Sara för att börja ett nytt liv, hon lär snart känna öns färgstarka invånare bland andra den mystiske biodlaren MacFie som hon inleder ett förhållande med. Här finns Johanna som lever ensam med sin son Magnus, efter att Magnus förälskar sig i bibliotekarien Hans-Jörgen börjar även Johanna se sig om efter en ny kavaljer.
 
Karl-Erik Månsson är Saltöns starke man, chef för konservfabriken. Han är gift med den unga Kristina som ångrar äktenskapet.
 
På Saltön finns även den dystra tobakshandlaren Blomgren och hans överviktiga fru Emily som gör uppror och lämnar sin man för att starta ett nytt liv." (Källa Wikipedia)

 

Om Någonstans i Sverige står det: "Någonstans i Sverige är en svensk TV-serie från 1973 av Jan Olof Olsson i regi av Bengt Lagerkvist med Janne "Loffe" Carlsson, Olle Björling, Per Ragnar med flera. Serien handlar om en grupp värnpliktiga i Sverige under andra världskriget.

Handlingen: "Någonstans i Sverige är en berättelse om beredskapstiden under andra världskriget. I slutet av 1939 blir Finland attackerat av Sovjet. I Sverige blir 100 000 man snabbt kallade till den nordöstra gränsen. Helt utan militär träning förväntas de nu agera som en fullfjädrad armé. I ett av kompanierna möter vi 111 Loffe (Janne ”Loffe” Carlsson) och en rad andra inkallade; 107:an Andersson, Morsgrisen, Stora Norrland och Molnets Broder . I Någonstans i Sverigeföljer vi de inkallade soldaterna under beredskapsåren 1939 till 1945, både i deras militära tjänst och privata liv som präglas av längtan och nya romanser. I serien medverkar även folkkära skådespelare som Monica Zetterlund, Kjerstin Dellert, Per Ragnar och Meta Velander."(bloggen på svt öppet arkiv)

Njut av de här strålande och välgjorda repriserna!

/ Ec

 

 
/ LIVETS NJUTNINGAR /

DÅ DU ÄR SUGEN PÅ NÅGOT GOTT TILL FIKAT

Bild: Hemets Veckotidning
 
Tala om att det ser gott ut! När jag satt och läste i en av mina minipauser fick jag ögonen på den här budapestrulllen med sommarbär. Fram med papper och penna för att skriva av receptet från Hemmets Veckotidning. Tänker baka den inom en snar framtid. Något gott kan vi unna oss då och då och särskilt i semestertider: Här kommer receptet till 8 bitar.
 

Ingredienser:

6 st                  äggvitor

3 dl                  strösocker

1½ dl              hasselnötter

50 g                marsanpulver för kallrörd sås

Fyllning:

3 dl                  vispgrädde

2-3 dl              valfria bär

Garnering:

75 g                mörk choklad

2 dl                  vispgrädde

1-2 dl              blandade bär

Ugn 175 grader

Gör så här:

1.    Vispa samman äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget under vispning. Vispa samman till en blank maräng.

2.    Hacka nötterna och blanda hälften av dem med marsanpulvret. Vänd ner i marängsmeten. Blanda samman.

3.    Bred ut marängsmeten på en bakpappersklädd plåt, ca 30x40 cm. Strö över resterande mängd nötter. Grädda mitt i ugnen ca 20 min.

4.    Stjälp upp marängen på ett bakpapper. Dra bort gräddningspapperet. Låt bottnen svalna.

5.    Fyllning: Vispa grädden och fördela på bottnen. Strö ut bären över grädden. Rulla ihop bottnen från långsidan och placera på ett uppläggningsfat.

6.    Garnering: Hacka och smält chokladen. Ringla den över rullen. Vispa grädden och spritsa på den. Garnera med bär.

 

/Ec