/ TIDNINGAR, OCH BÖCKER /

STEFAN KLEINS LYCKOFORMEL

PENNA

Den tyske vetenskapsjournalisten Stefan Klein har kommit ut med en bok i ämnet lycka. Den har titeln lyckoformeln och är på nästan 300 sidor. Stefan klein dissekerar begreppet in i minsta detalj, allt från hur känslan skildras i språket till vad som händer på cellnivå när vi upplever lyckokänslor.
Budskapet i boken "lyckoformeln" är att det visserligen varken går att välja gener eller uppväxtmiljö, men att det aldrig är försent att börja träna upp hjärnans lyckoförmåga.
Enligt Klein är det bara några fler hjärtslag per minut som skiljer lyckokänslan från vårt vanliga, neutrala tillstånd.
I boken ger S K oss även förklaring till de "fjärilar i magen"som vi får när vi känner oss oroliga eller förväntansfulla på samma gång. Känslan beror på en utsöndring av signalsubstansen dopamin som styr våra begär och gör oss kreativa och målinriktade.
Stefan Klein låter oss veta att samstämiga undersökningar visar att bra relationer både privat och i det sociala livet, gör oss lyckliga.
Förlaget Natur och Kultur har givit ut "lyckoformeln" i höst. Jag blev nyfiken på att läsa boken, när jag läste om den i Tidningen PS! nr 5. Kanske något att  läsa i jul.

Av Ewacarin Holmqvist 


BÖCKERJag älskar böcker
#1 / / Nina på Johangården:

Den boken kanske är nåt att önska sig i julklapp... För vem vill inte känna sig lycklig?

Har precis börjat med avslappning och andningsmeditation och de gör att jag känner mig lite lyckligare... för det fungerar ju! Till och med på mig fungerar det... Kanske för att jag vill att det ska fungera. Och huvudsaken är ju att det fungerar och man blir gladare och lyckligare.