/ KROPP OCH SJÄL /

OLIKA TYPER AV KOMPENTENS

EN GRUPP MÄNNISKOR

Vi lever i en tid då det kommer ut olika böcker som beskriver hur vi bäst ska bete oss för att kunna få ut det vi vill av vårt korta liv. Emellanåt undrar jag om det inte har gått för långt med att ändra sig på olka sätt till vårt samhälle - En förändring som inte är gjord på en kafferast utan tar sin tid - Ibland räcker det inte med en handbok som vi själva läser. Det finns de av oss som behöver experthjälp för att genomgå den här förvandlingen. Bortsett från den tid det tar att få hjälp med att "bli en bättre individ, så kan det även lätt bli en ekonomisk aspekt och då råkar vi in i  ett annat delimma nämligen frågan vem som har råd både ekonomiskt och tidsmässigt att få experthjälp. Själv undrar jag: Vad är det för fel på hur vi en gång har blivit skapta? Har vårt samhälle drivit oss dit hän att vi måste "passa bättre in "i vår tid, inte bara i yrkeslivet utan också när det gäller vårt umgänge. Min uppfattning har alltid varit att bland våra vänner och familj kan vi vara oss själva och inte spela en roll. Tydligen har jag fel eller så börjar jag bli för gammal för att hänga med.
När jag läste beteendevetenskap i Lund och fick min examen i början av 80-talet, så var det en persons IQ som räknades. Det vill säga hur smart man var. Med smart menade man hur logisk man var. Ett begrepp som innebar om man hade en logisk förmåga var man även duktig rent matematiskt. Det måste ha funnts undantag när det gällde att få fram en individs IQ även då, för jag har sannerligen inte något matematiskt huvud, men jag har ändå klarat mig  ganska bra i livet. I några kurser i min examen gällde det också att vara logisk  och göra vissa uträkningar. De kurserna hade jag godkänt på. Vad det gällde geme man kunde man även räkna in andra saker, men i yrkeslivet var det logiken som gällde. Det var först under 90-talet som man tittade på olika typer av kompentens, när en arbetsgivare anställde någon ny person .Idag finns det emotionell och social kompentens som också är av värde att ha i sin ryggsäck, då man söker ett arbete. 
Bland de senaste tillskotten finns" handbok i konsten att vara social" av Jacquemot Nicolas. Det är en bok som ger oss tips, trick och tankar för dig som vill nå framgång i umgänge och  yrkesliv. Boken kom ut i år och det är Wahlström & Wikstrand som har givit ut den. Den är på 206 sidor och kostar i en av nätets bokhandel 122 Kr.

Av Ewacarin Holmqvist
#1 / / Andreas:

Håller verkligen med Dig om att det finns allt för mycket litteratur om hur man enklast förändrar sitt liv. Och inte minst även alla sådan 'tips' som finns på nätet! Är så otroligt trött på sådant. Precis som Du skriver, att ändra sitt liv radikalt, är knappast gjort särskilt snabbt. Tror att många ändå försöker men nästan lika många misslyckas nog också.

Ser varje dag exempel på detta bland mina hemlösa vänner. Under morgonen säger någon ibland att han/hon inte ska dricka så mycket. Tyvärr blir det sällan så.

Nä, ska man förändra sitt liv behövs en väldans massa tålamod och experthjälp. Men då gäller det att få tag på 'riktiga' experter. Och att kunna betala....

Önskar att ordet (förkortningen, uttrycket?) IQ aldrig uppfunnits. Alla kan inte vara, eller bli, bra på exempelvis matematik eller logik. Inte heller kan bli bra på visa sin 'sociala kompetens' även om jag tror att den kan finnas gömd i många.

Vad sägs om en demonstration 'Mot IQ - För empati' i övermorgon!