/ KROPP OCH SJÄL /

TÄNK OM JAG KUNDE ÄNDRA MIN LIVSSTIL EN SMULA. OM WABISABI.




De morgnar jag är vaken och kan ligga kvar i sängen, lyssnar jag gärna på P1-morgon, Jag tycker att det är ett bra sätt att bli uppdaterad vad som skett i världen under den tid jag sovit. Klockan 06.50 har man ett kort återkommande inslag på fem minuter som kallas Tankar för Dagen, där olika personer tar upp något som de tycker är viktigt och som de vill dela med sig till oss inför en ny dag. Ofta är det saker som är tänkvärda, som vi lyssnare kan bära med oss under dagen. I mitt fall har det här inslaget blivit de bästa minuterna på dagen och således vill jag ogärna missa dem och en stund efter: Det är mitt eget sätt att få en bra början på en ny dag! Upptäckte inslaget för några år sedan.

Idag var det psykoterapeut Patricia Thor.Sandahl som stod för tankarna. Hon talade om en japansk livsstil som heter wabisabi. En livsstil som inte alls liknar den vi har i västvärlden. Under hela dagen idag har jag gått och funderat på wabisabi-begreppet, för jag ville veta mera. Nu i eftermiddag har jag sökt på nätet för att få mera kunskap. Här nedan följer lite vad jag hittade om begreppet.

" WABI SABI - ETT SÄTT ATT FÖRHÅLLA SIG.....Likt Feng Shui är wabi-sabi en österländsk idé som har fått ökad popularitet i västvärlden. Men här handlar det inte om att hitta en teknik för att uppnå välstånd, att skydda sig från eller hämta styrka från någon mystisk osynlig kraft. Tvärtom. Wabi Sabi är en intuitiv livsstil som innebär att fånga de ögonblick som gör livet meningsfullt och att uppskatta och lägga märke till de små glädjeämnena i livet som lätt överskuggas av brådskan och överdrifterna i vårt konsumtionssamhälle.

WABI SABI

Enkelhet, fridfullhet och naturlighet.

En wabibito är person som lägger märke till och uppskattar varje dags speciella ögonblick, som lever med, fullt ut, i årstidernas växlingar och anpassar sig till naturen och till sin omgivning på ett meningsfullt och varsamt sätt. Det är min övertygelse att det finns en "wabibito" inom oss alla som vi behöver släppa fram lite oftare.


Varje möte ger ett unikt tillfälle till att njuta av ett gott sällskap och av stunden, kanske över just en kopp te eller kaffe. Vi vet aldrig vad som händer i morgon eller ens senare idag. Att sluta med det vi för stunden håller på med, vad det nu kan vara som är så viktigt, för att samtala över en fika med någon du tycker om - eller skulle kunna tycka om - är ett enkelt tillfälle till att skapa frid. Det är från denna stund av frid, harmoni och kamratskap som sann wabi sabi känsla skapas och sprider sig.


WABI


Bokstavligen betyder ordet "fattigdom" men det handlar inte om avsaknaden utan om oberoendet av materiella ägodelar.

En anspråkslöshet som valt bort det materiella för att kunna relatera till naturen och verkligheten. En stilla förnöjsamhet över enkla ting.


Wabi härrör från roten wa, vilket syftar på harmoni, frid, stillhet och balans. Egentligen betydde wabi ursprungligen sorgsen, övergiven och ensam men poetiskt har det kommit att betyda enkel, omaterialistisk, anspråkslös av eget val och i harmoni med naturen.

Någon som är helt och hållet sig själv och aldrig försöker vara något annat kan beskrivas som wabi.


SABI

Ensamt betyder ordet "tidens blomning" och anspelar på naturlig fortgång, skamfilning, matthet, ålderdom, rost - den utsläckta glans som en gång glimmade.

Det anspelar på en förståelse för att skönhet är flyktig och en glädje över att föremål som är gamla och slitna trots allt behållt sin charm mycket på grund av den omsorg dess ägare gett dem.


WABI SABI


Wabi sabi är en livsstil som uppskattar och accepterar komplexitet samtidigt som den värdesätter enkelhet.


Den uppmuntrar allt som är äkta autentiskt genom att erkänna sig till tre enkla faktum; ingenting varar, ingenting är färdigt och ingenting är perfekt.


Större är inte bättre, snabbare är inte fantastiskare.


Det handlar om att röra sig i mänsklig takt, äta naturlig mat och att sakta ner för att hinna vara uppmärksam."
 
Jag låg i min varma säng och intalade mig att jag nog behöver byta från den livsstilen jag idag besitter till den här lugnare stilen. Ack, om jag bara kunde

Steg upp och började stressa som vanligt. Det är svårt att lära gamla hundar sitta eller?...

Källa: Kattdammens Trädgårds Hemsida


Av Ewacarin Holmqvist

#1 / / Andreas:

När jag läste Ditt inlägg första gången läste jag 'wasabi' som ju är något helt annat. Och för mycket grönpepparrot i munnen på en gång, nej då är det svårt att känna någon frid....

#2 / / SolSkuggan:

Blir bara så glad att du funnit ro i WabiSabi... Det låter helt fantastiskt.
Själv har jag aldrig hört namnet förut.
Måste läsa mer om det.
Men nånstans är jag så glad att du ligger steget före.. Det betyder att du äger tiden att ta för dig av det behöver:)
Tänker så ofta på dig. Läser din blogg lika ofta.
Innerlig kram från mig.

#3 / / SolSkuggan:

Jaaa nu föstår jag.. Det är ju det livet vi lever här.. Trodde det var så mycket svårare. Tänk vad bokstäver kan krångla till det..:)
Tack för ett underbart inlägg vännen min.
Önskar dig en rofylld och helt igenom underbar helg. Innerlig kram från mig:)

#4 / / Elisabeth:

Kikar in hos dig för att önska dig en skön helg. Ha det så bra!

#5 / / Andreas:

Stort
TACK för mms:et!!!!!!!!!!!!!!!

/Andreas