/ KROPP OCH SJÄL /

FORSKNINGEN GÅR FRAMÅT INOM BARNCANCER - GEN FUNNEN -




Jag vill gärna dela med mig av den glädjen som uppstod i min kropp, då jag hörde och senare läste på SVT:s nyhetslöp i veckan att ny forskning har funnit den gen som orsakar en av de obotliga barncancersjukdomarna. Här nedan återger jag vad jag läste. Har hämtat nyheten från SVTs nyhetslöp:


Forskare har hittat den gen som ligger bakom den svåra och fruktade barncancerformen neuroblastom.

Det är forskare från USA och Italien som, i vetenskapstidskriften Nature, redovisar vilken gen som orsakar den ärftliga varianten av sjukdomen.

Upptäckten gör det möjligt att inom en tämligen snar framtid testa barn som löper risk att få neuroblastom och därmed kunna sätta in behandling innan sjukdomen har gått för långt.

Genen har också kopplats till vissa former av lymfom och lungcancer.


Försök pågår

Genen kallas Alk och ligger på den andra kromosomen och samma gen har också kopplats till vissa former av lymfom och lungcancer hos vuxna.

Tursamt nog pågår redan försök att testa läkemedel som ska minska aktiviteten hos Alk på dessa patienter. Om försöken skulle ge goda resultat är sannolikheten stor att läkemedlen skulle fungera också på barn.


Icke ärftlig

Det är bara en liten del av alla barn med neuroblastom som fått den ärftliga formen. Men Alk är boven i dramat också bakom några fall av icke-ärftlig neuroblastom, så ett skräddarsytt läkemedel skulle kunna hjälpa även dessa patienter.

Den nya upptäckten banar väg för bättre behandlingar av sjuka barn.

-Neuroblastom är särdeles svårbotat. Sjukdomen har dålig prognos jämfört med annan barncancer, säger Per Kogner, professor i barnonkologi vid Karolinska institutet.

Vågar det överlevande barnet skaffa egna barn som vuxen, utan rädsla för att sjukdomen ska föras vidare? Och vågar ett föräldrapar skaffa fler barn även om ett insjuknar?

-Det här är frågor som jag ofta får som läkare, säger Per Kogner och tillägger att det kommer att kännas bra att kunna ge säkrare svar än han kan i dag.


I en faktaruta som barncancerfonden/TT har skrivit står det:

 

Fakta - Neuroblastom

• Neuroblastom är den tredje vanligaste cancerformen bland barn, efter leukemi och hjärntumör. Varje år drabbas cirka 20 barn i Sverige. De allra flesta är spädbarn eller högst några år gamla.

• Sjukdomen - som finns som både ärftlig och icke-ärftlig form - startar i nerver och binjurar, och utgår från en viss del av nervsystemet som sträcker sig längs båda sidor av ryggraden.

• Neuroblastom är en elakartad tumör och den mest svårbotade barncancerformen. Några barn blir dock friska av sig själva.


Jag tänker på alla de föräldrar som mist sina barn, men mest på lille Alfons och hans familj, som kommit mig så nära på grund av mammans blogg. Att jag hittade henne berodde på att en av mina vänners pojke fick blodcancer och låg på samma avdelning som Alfons. Skillnaden var att min väns pojke redde ut det hela och idag är han s.k. frisk.

Ibland ska vi människor inte gnälla över småsaker..... Det finns andra som verkligen har det svårt!


Av Ewacarin Holmqvist

#1 / / Inger:

Ja du har så rätt, inte ska vi gnälla över småsaker. Det är fruktansvärt när barn får cancer.. Men förhoppnigsvis så kanske de framöver kan bota även den sjukdomen.. Man vill inte tänka tanken. Mammi dog ju i cancer, men hon var ju gammal, men det är nog jobbigt hur gammal man är,, Vi får var hoppfulla inför framtiden att det löser detta..

Ha det så gott.

Kramar om dig...

#2 / / britten:

ja så rätt du har....jag börjar varje dag med att tacka ( vet inte vem ) för att jag är så frisk och kry som jag ändå är....tänk så mycket vi tar för givet...jag har så mycket att vara tacksam för och ser att forskningen går fram inom så många områden så lite försiktigt hoppas jag också för sjuka anhöriga...kram på dig