/ KROPP OCH SJÄL /

LÄR DIG TYCKA OM MÖRKRET





Medan snön dalar ner till marken, så passar jag att läsa en tidning som jag tycker mycket om. PS! heter den och jag har haft den sedan den kom ut på marknaden. PS! är en tidning som behandlar psykologi & personlig utveckling, alltså de ämnen som jag har i min examen i beteendevetenskap. Eftersom det är många år sedan jag tog min examen, är det alltid trevligt att uppdatera sig vad som har hänt genom åren.

I senaste numret (nr 9 nov - dec) finns det en artikel som berör den här mörka årstiden och hur vi kan låta den bli en tid för vila och ladda om.

Artikeln avslutas med några steg för att åstadkomma att tycka om mörkret. Dessa steg tänker jag dela med mig av nedan:

"Steg 1. Ta vara på dagsljuset.
Tänka på solljus så ofta du kan, helst på förmiddagen eller mitt på dagen. Ljusterapi kan också hjälpa mot mörkerdepression. Hela kroppen aktiveras av ljus.

Steg 2. Fixa med ljuset.
Se över dina  rum ur ett ljusperspektiv. Är rätt  lampa på rätt plats? Där du ska vara aktiv ska ljuset likna dagsljus. Kvälls-och vilobelysning får gärna vara varmare och lugnare, så att du inte piggnar till vid fel tidpunkt.

Steg 3. Kura skymning.
Tänd ett ljus - eller massor. Lyssna på musik i sängen. Kramas med ungarna eller din partner i soffan när ni kommer hem - gärna innan ni tar itu med middagen. Sitt ner och drick te och ta er tid att umgås.

Steg 4. Sov mer. 
Prova att göra det kroppen ber dig om när mörkret gör dig trött: sova. Stäng av tv och dator, varva ner och lägg dig tidigt - kanske bara för att vila.

Steg 5. Du bestämmer.
Behöver du mer ljus och aktivitet för att få engergi, eller längtar du efter att vila och vara för dig själv? Kämpa inte emot dina egna behov och känslor, utan möt dig själv på halva vägen." (Källa: Tidskriften PS! nr 9)


Det är värt att testa. Kanske är det rätt medicin för en del av oss.


Av Ewacarin Holmqvist
#1 / / Nina:

Kura skymning och kramas, det låter inte dumt alls.

#2 / / Inger:

Ja det är en bra tidning, jag brukar köpa den ibland...jag brukar nog oftast leva efter de 5 olika stegen....



Jag försöker ta vara på livet medan det pågår...ha en fin första advent vecka...

kramkram

#3 / / Rut:

Medan jag tillfrisknar från min förkylning är goda råd dyra.

Just nu känns stillasittandet som slöseri med tid men vad gör man? Vädret med blåst och snöyra blockerar också att vistas utom knutarna.

Kära Ewacarin, du är alltid så positiv och ger med av din värme i lägen.

Tack till dig och varma kramar fån mig.

#4 / / elisabeth:

Finns det någon bättre tid än adventstid då får man täda många ljus och kura skymmning.Det gäller att ta var på dagarna.Ha det så gott ! En bamsekram från mig i norr....

#5 / / britten:

Hej min vän



tack för den kloka påm,innelsen..ha en fin kväll