/ FILM, TEATER OCH MUSIK /

MITT ÅTTONDE FILMTIPS SOMMAREN 2013

 
 
I kväll, när sommaren nästan drar sin sista suck, vill jag gärna ge er mitt åttonde filmtips. Det är en svensk film från år 1978 av Ingmar Bergman och heter Höstsonaten. I de kvinnliga huvudrollerna märks Ingrid Bergman och Liv Ullman. I de manliga huvudrollerna märks Gunnar Björnstrand och Erland Josephson Jag har detta drama i mitt filmbibliotek som numera är en klassiker inom filmvärlden. Den är 89 minuter lång.
 
Handlingen:
"Charlotte Andergast, en internationellt framgångsrik pianist, har precis förlorat sin make Leonardo. Hans bortgång får henne att bestämma sig för att resa till sin dotter Eva. Där finner Charlotte även sin andra dotter, Helena, som hon hade placerat på ett mentalsjukhus men som Eva valt att ta hem till sig. Spänningen mellan Charlotte och hennes dotter Eva byggs gradvis upp under besöket tills en kväll då båda säger allt de har hållit inne med."(källa discshop)
 
Om filmen:
 "Filmen blev Oscarsnominerad i två kategorier, bästa manus och bästa kvinnliga huvudroll. Den belönades i Frankrike med en César och i USA med en Golden Globe för bästa utländska film.
 

Filmen producerades av Bergmans västtyska bolag och spelades in i Norge, med brittisk finansiering, eftersom Bergman vägrade göra film i Sverige, efter att 1976 ha blivit illa behandlad av polisen och den svenska skattemyndigheten, misstänkt för skattebrott.

Kommunikationen mellan Bergman och Bergman var inte den bästa, då bägge var så inkörda på helt olika sätt att göra film på. I sina memoarer berättar Ingmar Bergman om hur han drev Ingrid Bergman till förtvivlans rand i strävan att bryta ned den komedispelstil hon utvecklat i Hollywood, medan hon, som stjärna van att projicera sin egen personlighet, värjde sig mot de aspekter av rollfiguren hon inte kunde identifiera sig med.

I filmen spelas preludium i A moll av Chopin på piano, två gånger. Tanken är att tolkningen av Chopin avslöjar personligheten hos de två pianister som utför stycket, först Eva, sedan Charlotte, och att det därmed blir ett sätt för Charlotte att förödmjuka sin dotter. Bägge versioner utfördes av Ingmar Bergmans före detta hustru Käbi Laretei. Filmen blev Ingrid Bergmans sista film i biografdistribution." (källa wikipedia)

 Om ni vill titta på en film med många dialoger, bör ni se Höstsonaten
 
/Ec
.
 
 
 
Filmtips