/ HUSMANSKOST /

RÅRAKOR, EN GOD VARDAGSRÄTT

Bild Google
 
 
"Råraka är en maträtt som består av råriven potatis som formas till stora kakor och steks. Rårakor serveras oftast med stekt fläsk och lingonsylt men kan ev. även serveras på andra sätt, med till exempel kaviar, gubbröra eller någon annan röra".(Källa Wikipedia) Den här maträtten har 326 kcal per 100 gram, 0,2 gram socker och protein 2,6 gram.
 
Ingredienser för 4  personer:
  • 5 kg fast potatis (3/4 kg motsvarar 8-10 st)
  • 25 g smör eller margarin
  • 1 tsk salt
  • peppar (från kvarnen
Bra att veta när du ändrar antalet personer:

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Gör så här:

  1. Skala och skölj potatisen. Riv den på grova sidan på rivjärn eller i matberedare. Krydda med salt och peppar och rör om.
  2. Hetta upp matfettet i en stekpanna. Klicka i potatisen och bred ut 
    1. den tunt. Stek rårakorna gyllenbruna på båda sidor.
    2. Servera dem med lingonsylt, råkost och eventuellt stekt fläsk eller korv.
    Tips

    En lyxvariant är rårakor med löjrom, lök och gräddfil.

 
Smaklig spis!
 
/Ec
 
 
Mat och Dryck / recept