/ Allmänt /

ALMEDALSVECKAN

Bild DN
 
Under vecka 27, alltså den här veckan är det fullt pådrag i Visby och Almedalen. I den gotländska staden möts svenska politiker, media, lediga semesterfirade från när och fjärran. Här finns också en mängd föredragshållare som håller anföranden om olika aktuella ämnen. I år blir det mycket tal om Brexit och Eu, liksom terrordåden som har hänt i Europa under det senaste året. Varje svenskt parti har sin dag och klockan 19 varje kväll talar partiledarna till publiken och deras partivänner. Talen brukar beröra partiets hjärtefrågor. Först ut i år var Liberalerna och Jan Björklund. Det framgick att han är en stor Europavän, men också att hans hjärta klappar varmt för mänsklig frihet. Det var ett tal med vardagligt språk(talspråk). Han tog upp till exempel LSS och tyckte att det var naturligt att svårt funktionshindrade( som jag) ska leva ett dräligt liv med hjälp av personliga assistenter. Jag kommer att lyssna på flera av talen under veckan.
 
En smula historia om Almedalen;
"Almedalsveckan blev kring år 2000 banbrytande även internationellt genom sin blandning av partiledartal av samtliga partiledare i riksdagen och ett mycket stort utbud av seminarier arrangerade av intresseorganisationer. De senaste åren har kopior skapats i flera andra länder. Tidigare genomfördes Almedalsveckan under den första hela veckan i juli, men från och med år 2009 är den flyttad till vecka 27. De senaste åren har intresseorganisationer och företag tagit alltmer plats som arrangörer av seminarier och andra aktiviteter under veckan. Från ett demokratiskt perspektiv är Almedalsveckan unik, genom att alla seminarier är gratis och att det absoluta flertalet seminarier är öppna för alla. 
 
Ursprunget till Almedalsveckan är de tal som Olof Palme under flera somrar höll i parken Almedalen i Visby. Traditionen har sitt ursprung i ett improviserat möte som den dåvarande utbildningsministern och partiledarpretendenten hade i parken den 25 juli 1968 tillsammans med Krister Wickman, även han påtänkt som partiledare. Palme talade då från ett lastbilsflak vid Kruttornet intill Almedalen. 1991 var första gången som samtliga riksdagspartiledare fanns på plats.
 

Under 2000-talet har veckan vuxit explosionsartat. Från att enbart ha omfattat partiledartalen hölls det första seminariet - ett ekonomiskt seminarium arrangerat av socialdemokraterna - år 1982. Först 1994 ordnades det första seminariet av intresseorganisationer (Industriförbundet och Företagarna). År 2001 genomfördes 52 evenemang. Valåret 2010 hölls 1 396 evenemang varav drygt 1 000 seminarier, bevakade av omkring 900 journalister samt 11 000 seminariedeltagare och ett ännu större antal åhörare av partiledartalen på plats. Detta gör veckan till den i särklass största och viktigaste i Sverige för seminarier, debatt och politiska tal kring aktuella samhällsfrågor." (Källa Wikipedia)

Varje kväll efter talen kommer partiledarna till en uppbyggd Tv-studio för en utfrågning av en journalist. Det här inslaget heter Opinion Live. I år håller Belinda Olsson i spakarna. Förlåt Svt och Belinda, det är en sak att du grillar partiledarna om aktuella ämnen men vad har publiken och tittarna med "vem som Jan senast var sur på i sitt privatliv"? Våra Politiker har också en privat sfär, liksom du också har. Det var lite pinsamt, men det är min åsikt.

 /Ec
Egna tankar / Om Sverige / sommarkänsla