/ TIDNINGAR, OCH BÖCKER /

BOKTIPS NUMMER 13 2017

 
 
Mitt boktips nummer 13 är en biografi av Marie Göranzon med titeln "Vrålstark och skiträdd" Den är utgiven i september i år av Norstedts förlag och innehåller 279 sidor. Boken finns i två format, inbunden och som E-bok. Hos Bokus kostar den inbundna varianten 199:- och som E-bok 147:-
 
Jag har hört olika intervjuer med Marie Göranzon i olika Tv-program under den senaste tiden. Det verkar vara en biografi i min smak. Grymt dumt att den inte finns som ljudbok, men kanske lånar eller köper jag den i inbundet skick någongång. Det är så mycket lättare att höra än att vända blad efter blad. Det går, men det går sakta. Nåja...
 
Lite om boken:
"I år är det 50 år sedan Marie Göranzon gick ut Dramatens elevskola eller Statens skola för scenisk utbildning, som den kom att byta namn till. Hon var den första kvinnan med barn som antogs. När Dramatens dåvarande chef, Ingmar Bergman, blev varse att Marie var relativt nyförlöst reagerade han med förvåning, närmast chock. Är hon? Har hon? Det är klart flickan ska in, men hur fan ska hon klara det?
 
Det barn som många trodde skulle bli ett hinder i Marie Göranzons framtida karriär, blev hennes räddning. Det finns något i mig som skulle kunna bära åt helvete, en känsla av att jag går mot ett stup och inte har vett att stanna. Lolo tvingade mig att ta grabbatag om livet, med tydliga uppgifter: byta blöja, mata, natta, trösta. Livet fick en riktning, på riktigt. Barnet, alla sex barn, har hållit mig från bråddjupen.
 
I 50 år har hennes arbetsplats, med några utflykter till privatteatrar, tv- och filmvärlden, varit Dramaten. Där hänger numera hennes porträtt. Marie Göranzon har arbetat med alla de stora regissörerna, de mäktiga kollegorna, bråkstakarna och genierna. Mött framgång, motstånd och genomlevt katastrofer.
 
Under 50 år har hennes arbetsplats, med några utflykter till privatteatrar, tv- och filmvärlden, varit Dramaten. Där hänger numera hennes porträtt. Marie Göranzon har arbetat med alla de stora regissörerna, de mäktiga kollegorna, bråkstakarna och genierna. Mött framgång, motstånd och genomlevt katastrofer.
 
I Vrålstark & skiträdd berättar hon öppenhjärtigt om barnen, drömmen, kärleken, rollerna, kampen och makten". (källa Bokus)
 
 /Ec
 
 
 
 
boktips / svensk film, svenska skådespelare