/ LIVETS NJUTNINGAR /

APELSINGRYTA MED INGEFÄRA OCH KARDEMUMMA

 
 
Inför nobeldagen i morgon, har jag nu en lägenhet smyckad med mycket adventspynt. Det ger ett vackert och skimrande ljus och även värme till själen. I kväll blir det en härlig apelsingryta med ingefära och kardemumma - En riktig julgryta så här i adventstid.
 
Ingredienser till 4 portioner:
 
500 gram griskött (färsk skinka eller picnicbog)
1 msk soya
1 gul lök
1 röd paprika
1 dl apelsinjuice (koncentrerad)
2 dl buljong (tärning, vatten)
1 msk vinäger
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
½ tsk ingefära
½ tsk malen kardemumma
1 msk potatismjöl
2 apelsiner
 
Beredning:
 
Strimla köttet och blanda det med soyan. Skala och skiva löken. Kärna ur och strimla paprikan.
 
Koka upp apelsinjuice, buljong, vinäger och kryddor. Lägg i löken och låt koka någon minut. Lägg i köttet och paprikan och låt grytan koka i cirka 10 minuter. Blanda potatismjölet med lite kallt vatten. Häll i redningen och låt grytan koka upp.
 
Skala apelsinerna och skär dem i bitar. Blanda ner apelsinerna i grytan strax före servering. Garnera med lite rivet apelsinskal.
 
Servera med ris och sallad.
 
/Ec
 
 
Jul / Mat och Dryck / recept