APELSINGRYTA MED INGEFÄRA OCH KARDEMUMMA
Inför nobeldagen i morgon, har jag nu en lägenhet smyckad med mycket adventspynt. Det ger ett vackert och skimrande ljus och även värme till själen. I kväll blir det en härlig apelsingryta med ingefära och kardemumma - En riktig julgryta så här i adventstid.
Ingredienser till 4 portioner:
500 gram griskött (färsk skinka eller picnicbog)
1 msk soya
1 gul lök
1 röd paprika
1 dl apelsinjuice (koncentrerad)
2 dl buljong (tärning, vatten)
1 msk vinäger
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
½ tsk ingefära
½ tsk malen kardemumma
1 msk potatismjöl
2 apelsiner
Beredning:
Strimla köttet och blanda det med soyan. Skala och skiva löken. Kärna ur och strimla paprikan.
Koka upp apelsinjuice, buljong, vinäger och kryddor. Lägg i löken och låt koka någon minut. Lägg i köttet och paprikan och låt grytan koka i cirka 10 minuter. Blanda potatismjölet med lite kallt vatten. Häll i redningen och låt grytan koka upp.
Skala apelsinerna och skär dem i bitar. Blanda ner apelsinerna i grytan strax före servering. Garnera med lite rivet apelsinskal.
Servera med ris och sallad.
/Ec