/ LIVETS NJUTNINGAR /

KVÄLLENS SÅS

Bild: Kökschefen.nu
 
I kväll blir det lite extra god nåårsmeny, eftersom min vän och jag har firat 30 nyårsaftnar tillsammans. Det är helt ofattbart. Så vi tyckte att vi skulle ha lite extra, så just nu ligger en bit oxfilé i kylen. Till den ska vi ha en potatisgratäng med vitlök och så har jag och en person som har driviit restaurang gjort egen whiskysås. Hoppas den faller min vän i smaken. Vi gjorde ungefär som Arne i Allt om mat. Jag slog upp hans sås för att kolla mängderna. Min sås är inte exakt som Arnes.
 
Jag använde dessa ingredienser till min sås till fyra personer:
2 st schalottenlökar
2 tsk smör
2 dl vispgrädde
1 tsk senap (taffelsenap tog jag)
2 msk koncentrerad kalvfond
5 cl whisky rökig sådan 2+1 msk (Jag tog Black velvet)
1 krm svartpeppar
1 msk svartvinbärsgelé
1 tsk mazena majsstärkelse vid behov
1 tsk smör
2 msk soja
 
Gör så här:
Skala och finhacka löken Fräs den i smör i en tjockbottnad gryta. Häll över 1 msk grädde när löken nästan är torr. Tillsätt senap, fond och 2 msk whisky, resten av grädden, peppar, gelén och sojan. Koka samman i fem minuter. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten. Rör ner den i såsen och låt koka i cirka fem minuter. Smaka av och häll eventuellt i mer whisky efter smak, drygt en msk. Rör ner smöret  precis före serveringen så att såsen blir blank.
 
 
/Ec
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mat och Dryck / recept