/ KROPP OCH SJÄL /

VÅR SÖMN

 
 En vuxen person behöver sex till åtta timmar sömn. När vi sover återhämtar sig hjärnan och kroppen. Får vi för lite sömn tappar du lättare koncentrationen och blir lättare irriterad.
 
 "När vi sover går kroppstemperaturen, pulsen, stresshormonerna och blodtrycket ner. Musklerna slappnar av. Immunsystemet aktiveras, vilket med andra ord betyder att kroppen läker sig själv när vi sover.
 
Dessutom producerar kroppen viktiga hormoner när du sover som gör att du mår bättre under dagtid. Den ökade hormonproduktionen under natten är en av anledningarna till att barn och tonåringar måste sova mer än vuxna. Det är nämligen då tillväxthormonet bildas.
 
Sömnbehovet ökar när du är sjuk, stressar eller tränar mycket. Då måste du sova mer för att återhämta dig. Ju hårdare och ju mer intensivt du tränar desto mer sömn behöver du. 
 
Även åldern påverkar sömnbehovet. Nyfödda sover nästan dygnet runt, tonåringar behöver uppemot 9-10 timmars sömn, medan pensionärer behöver minst sömn på ungefär 6-7 timmar per natt.
 
Sömnen är uppdelad i olika cyklar. Varje cykel varar mellan en till två timmar. De olika cyklarna är: Insomningsstadiet,  stabilsömn, djupsömn och REM-sömn. Det är som vanligast att du drömmer under REM-sömnen, men du kan drömma i de andra cyklarna också
 
Vi drömmer som mest under REM-sömnen men kan drömma under de andra sömncyklarna också. Under REM-sömnen så har vi en ökad andnings- och hjärtfrekvens, vi rör ögonen och vår hjärna är aktiv. Kroppen är dock fortfarande stilla.
 
En del anser att vi tränar nervsystemet psykologiskt genom att gå igenom alla intryck från dagen och sålla dessa. Exempelvis så sover barn mycket i REM-sömn, vilket visar på att det har med inlärning att göra. 
 
Freud menar på att drömmar är förträngda önskningar, medan andra teorier anser att drömmar är slumpmässiga hjärnimpulser som vi sedan sätter ihop till minnen för att göra det begripligt.
 
En teori om varför vi kastas mellan tid och rum i drömmen är att hjärnans tids- och rumsbegrepp är mindre aktivt när vi sover". ( Källa Sömn.se)
 
Själv är jag tvungen att lägga mig klockan 23.30 varje kväll. Men jag somnar inte förrän klockan 00.30 eller senare. Sedan jag fick min nya säng, är det skönt att sitta en stund och få en annan ställning på ryggen. I höstas var det första gången jag kunde läsa i sängen. Med hjälp av BookBeat.se är det möjligt att avsluta dagen med en bok. Ibland har jag svårt att lägga ifrån mig boken, vilket medför att min sömn blir lidande. Är nog en person med mindre behov av nattsömn. Jag tar mina power-naps i permobilen. Det händer ofa att jag lyssnar teve. Min farfar var likadan! Han kunde vara uppe på nätterna, sov bara tre - fyra timmar, men på eftermiddagarna eftr luncherna, försvann han cirka 30 eller 60 minuter. Då låg han rak lång på ett golv eller bord och sov. Efter de där minuterna var farfar pigg och alert och kunde fortsätta arbeta.
 

 Kan man sova ikapp?

"För lite sömn är inte bra för hälsan men unna dig sovmorgon under helgen så kan du komma ikapp, visar ny forskning Torbjörn Åkerstedt professor i psykologi på Karolinska institutet. Flera medier rapporterar om detta bla Vetenskapsradion på Sveriges radio och TV4 Nyheterna.

Enligt studien kan du kompensera och sova ikapp den sömn du missar under veckorna.

I studien undersöktes 43 000 personer för att se hur åldern påverkar sömnlängdens betydelse för människans överlevnad.

Forskarna kom fram till att personer upp till 65 år påverkades mest av sömnlängden. De som sov under fem timmar och över åtta timmar hade en ökad risk att dö.

– Nu ska man inte vara orolig om man tillhör de här kategorierna för risken är ändå ganska måttligt förhöjd, men det är en tydlig risk, säger Torbjörn Åkerstedt

För de som sov för lite under veckorna men som passade på att sova längre på helgen minskade dock risken för att dö".(Källa kbt Sverige)

 
/Ec
 
 
Helger, avkoppling, / Hälsa / Psykologi