/ FILM, TEATER OCH MUSIK /

FILMTIPS NUMMER 5 2018

 
 
Mitt femte filmtips för året blir " Mamma Mia! Here we go again" Det är uppföljaren till Mamma Mia, vilken kom år 2008. Rullen hade biopremiär i Sverige onsdagen den 18 juli.För regi och Manus står Ol Parker. Bland skådespelarna märks Meryl  Streep, Amanda  Seyfried, Stellan  Skarsgård och Piercee Brossoon. Filmens speltid är en timme 54 ninuter. Den kommer att kosta hos discshop 149:-
 
Handlingen:
"Tio år efter händelserna i första filmen är Sophie gravid tillsammans med Sky och driver sin mamma Donnas taverna. Hon störs av att hon inte klarar att göra allting själv som sin mor. Med Tanyas och Rosies hjälp utforskar Sophie mer av sin mammas historia, hur hon kom att bygga tavernan, hur hon träffade Sophies tre presumtiva pappor och kom att uppfostra sin bebis helt på egen hand. Saker ställs på sin spets när en högst oväntad person kommer på visit – Donnas mamma, som försköt Donna för så många år sedan när hon blev gravid med Sophie, men nu tycks personlighetsförändrad".(Källa Vikipedia)
 
Delar av två rencisioner av Filmen:
 
Så här Skriver Kristoffer Vilta  Göteborgsposten:
 
"Året är 1979 och unga Donna (Lily James) kuppar sin examen med ett uppträdande av "When I kissed the teacher". Det blir startskottet för en göttigt sexpositiv eurotrip där Donna "letar efter sitt öde" även om hon mest hittar killar att ligga med...
 
Ingenting avslöjas eller står på spel. Förutom när filmen motvilligt hoppar tillbaka till nutid. Sophie vill hedra sin mamma efter hennes död med en fet fest på det gamla grekiska hotellet. Men det verkar som att det kommer börja regna och alla färjor är inställda. Tänk om inte festen blir av? Som om...

Det är njutbart men plottrigt berättat. Sophies pojkvän syns inte till särskilt mycket bortom inledningen, Cher dyker upp som Sophies mormor och river av en "Fernando"-duett tillsammans med Andy Garcia, trots att bägge två saknar koppling till ramhandlingen. Det svullna persongalleriet och de dåligt ihopklippta tidslinjerna gör att "Here we go again" ibland ofrivilligt liknar "Game of thrones: Abba edition".

Så här skriver Annika Andersson om filmen:
 
"Filmupplevelsen bjuder på ren och skär glädje, samt riktigt snygg koreografi! Donnas och Sophies livsöden har många paralleller, och de utspelas på samma plats – den solskensvackra grekiska ön som Donna förälskade sig i, och där hon lät sin lilla dotter växa upp. Filmen är visuellt vacker och idyllisk, lite som ett vykort från barndomen. Tänk mycket blå himmel och blonda lockar i motljus.
 
Och musiken ja, musiken... det är helt enkelt omöjligt att inte dras med i ABBAs magiska koncept! För vad gäller handling finns inte så mycket att orda om. Den fungerar som ett väldigt löst ramverk, som tycks ha komponerats ihop enkom för att försöka hålla ihop de olika musikalnumren i någon form av tidslinje.
 
Att sätta betyg på "Mamma Mia! Here We Go Again" är alltså lite knepigt, eftersom filmen trotsar all logik vad gäller dramaturgi, verklighetsförankring, och, ja, i princip samtliga beståndsdelar som brukar ligga till grund för ett manus. Men tre starka stjärnor av fem tycker jag ändå är ett måste, med så mycket glädje förpackat i en enda filmupplevelse! Vågar man hoppas på en musikaltrilogi?" (Källa Moviezoe)
 
Jag kommer att köpa den här filmen till mitt filmbibliotek för jag har den förra Mamma Mia.
 
 
/Ec
 
Filmtips